Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
17. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Matjaž Nemec Aleksander Čeferin predsednik Nogometna zveza Slovenije Rudi Zavrl Stane Oražem Radenko Mijatović

Sobota, 17. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Rudi Zavrl in Stane Oražem o predsedniških volitvah NZS

Po dogajanju, ki je poskrbelo za madež, spet optimizem

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Radenko Mijatović - vroče | Foto Bobo

Foto: Bobo

"Škoda za tako umazano kampanjo, ki je vrgla slabo luč na ves slovenski nogomet," po koncu volitev za predsednika Nogometne zveze Slovenije, na katerih je zmagal Radenko Mijatović, pravita dolgoletna pomembna delavca v slovenskem nogometu Rudi Zavrl in Stane Oražem, ki naslednika Aleksandra Čeferina hvalita. Oba se strinjata, da bi bilo v prihodnosti dobro spremeniti volilni sistem.

Radenko Mijatović je postal tretji predsednik Nogometne zveze Slovenije. Prepričljivo, s 23 proti 7 v glasovih, je premagal Matjaža Nemca, poslanca SD in podpredsednika državnega zbora, in postal prvi mož najvplivnejše posamične športne zveze v Sloveniji. Na tem mestu je nasledil Aleksandra Čeferina, ta je septembra postal eden najvplivnejših evropskih športnih funkcionarjev sploh, potem ko je zasedel predsedniški stolček Evropske nogometne zveze (Uefa).

Predsedniško mesto NZS je tudi s tem prav gotovo postalo še prestižnejše, kot je v zgodnejšem obdobju tako ali tako že bilo. "Ko smo začenjali mi, so se te funkcije bolj izogibali, kot da bi se grebli zanjo, zdaj se je to očitno spremenilo. Ne vem, zakaj. Prinaša namreč ubadanje s številnimi problemi, predsednika čaka trdo delo," pravi Rudi Zavrl, prvi predsednik NZS, ki je bil prvi mož slovenskega nogometa od leta 1991 do 2009.

Volitve bodo končane na naslednji skupščini

Ob predsedniku Mijatoviću so na NZS izvolili tudi štiri podpredsednike. To so postali Danilo Kacijan, Milan Jarc in Franci Zavrl, medtem ko bomo četrtega podpredsednika še dobili. To bo postal Bojan Prašnikar ali Stanko Glažar. Oba sta dobila isto število glasov. Četrtega podpredsednika bodo izvolili na naslednji skupščini NZS.

Naredili so veliko škodo

Rudi Zavrl: Narejena je bila velika škoda. | Foto: Vid Ponikvar Rudi Zavrl: Narejena je bila velika škoda. Foto: Vid Ponikvar Zdaj je očitno res drugače, kar je bilo vidno tudi v predvolilnem boju, ki je bil umazan. Omenjalo se je izsiljevanja in grožnje na račun 30 delegatov, predstavnikov medobčinskih zvez, ki so delili glasove. "S tem je bilo narejeno veliko škode. Tega si slovenski nogomet ne zasluži. Mislim, da je šlo za umetni konstrukt. Ne vem, zakaj se toliko omenja sodniški lobi, ko pa je jasno, da sta samo dva predsednika medobčinskih nogometnih zvez, ki prihajata iz sodniških vrst," pravi Zavrl, ki dodaja, da so se tudi v njegovih časih pojavljala takšna in drugačna namigovanja, a nikoli ne na tako nizki ravni.

Podobno pravi tudi drugi naš sogovornik. "Bil sem zraven pri prejšnjih predsednikih in nikoli se niso dogajale takšne stvari, kot so se zdaj," je povedal Stanislav Oražem, nekdanji podpredsednik NZS. "Škoda, da je bilo tako, a zdaj se je treba usmeriti v prihodnost in pozabiti, kaj je bilo v preteklosti. Skupaj se moramo usmeriti v to, da bo v slovenskem nogometu še bolje," je dodal.

O novem predsedniku imata zelo dobro mnenje

Stane Oražem: Novemu predsedniku lahko le čestitam. | Foto: Vid Ponikvar Stane Oražem: Novemu predsedniku lahko le čestitam. Foto: Vid Ponikvar Glede na besede, ki so iz ust akterjev prišle takoj po volitvah, se zdi, da je ostalo le pri obtožbah iz predvolilnega časa. Po koncu sta si obe strani stisnili roke in obljubili, da bosta delali v dobrobit nogometa.

"Zdaj je treba nadaljevati zastavljeno delo. Zdi se mi, da se je stanje umirilo in se bo normaliziralo. Zdaj mora priti na površje tisto, kar je najpomembneje. Delo, reprezentanca in rezultati," je prepričan Zavrl. "Mislim, da je Mijatovićeva biografija brezhibna in bo kos nalogi. Vse, kar je naredil, je naredil z delom in s poštenim odnosom do športa," je dodal.

"Treba je čestitati novemu vodstvu in predsedniku. Glede na to, kakšno podporo je dobil, mu drugega kot čestitati ne morem," pravi Oražem. Tudi on je pohvalil novega predsednika. "O njem imam zelo dobro mnenje. Vedno je k problemom pristopal razumno in jih skušal reševati," je dejal Oražem, ki upa, da bo Mijatović prinesel tudi spremembe.

Potrebne so spremembe

"Mislim, da je nekatere stvari treba spremeniti. Predvsem sistem volitev, pri katerem klubi praktično nimajo glasu, čeprav so oni tisti, ki v največji meri ustvarjajo slovenski nogomet. Potem so tukaj še vprašanja o tekmovalnem sistemu, treba je dati večji poudarek naši ligi, treba je tudi postaviti bolj jasne pogoje glede privatizacije klubov. To, kar se dogaja zdaj z vstopom tujega kapitala, je še preveč nedorečeno. Skratka, upam, da Mijatović ne bo samo nadaljeval tistega, kar je začel njegov predhodnik, ampak bo prinesel tudi potrebne spremembe," je na dušo novemu predsedniku, ki je bil v petek v novi vlogi že gost revialne tekme z udeležbo nekaterih članov zlate nogometne generacije v Kranju, položil Oražem, predsednik Domžal.

Klubi nimajo glasov na volitvah, kdo jih ima?

O novem predsedniku NZS je na volilni skupščini odločalo 30 delegatov. MNZ Ljubljana je imela pet, MNZ Maribor štiri, MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj po tri, MNZ Gorenjska Kranj, MNZ Koper, MNZ Lendava, MNZ Nova Gorica, sodniška in trenerska organizacija pa po dva delegata.

 

Ne spreglejte