Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Roman Bezjak slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Rijeka Hrvaška Matic Črnic Dalibor Stevanović

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 9.20

6 let, 6 mesecev

Kekova Rijeka četrta v Evropi

Slovenca ni na Hrvaškem že dva meseca in pol, a je še vedno najboljši

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Rijeke so v tej sezoni nepremagljivi. Izbranci Matjaža Keka vodijo na hrvaški prvenstveni lestvici, v 15 krogih pa so dosegli najboljši učinek v zgodovini kluba. Zanimivo je, da je prvi strelec še vedno Roman Bezjak, ki je Reko zapustil že konec avgusta.

Hrvaški časnik Novi list je vzel pod drobnogled uspešnost evropskih prvoligaških klubov, ki so v tej sezoni odigrali vsaj deset tekem. Statistika je razkrila, da se Rijeka nahaja v evropskem vrhu.

Na stari celini boljši le trije

Reška nogometna zgodba v tej sezoni spominja na pravljico. | Foto: Vid Ponikvar Reška nogometna zgodba v tej sezoni spominja na pravljico. Foto: Vid Ponikvar Vodilni hrvaški prvoligaški klub, ki ga že več kot tri leta in pol vodi Matjaž Kek, je osvojil 91 odstotkov vseh mogočih točk. V 15 krogih se lahko pohvali z 41 točkami, kar je najboljši dosežek v zgodovini reškega kluba.

Od Rijeke so uspešnejši le nogometaši valižanskega prvaka The New Saints, ki so dobili vseh 14 prvenstvenih srečanj v tej sezoni, škotski prvak Celtic Glasgow, ki je v 11 nastopih osvojil 94 odstotkov točk, ter ciprski AEK iz Larnake, ki je na desetih dvobojih osvojil 93 odstotkov.

Nato sledi že Rijeka, ki ji gre imenitno, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Dinamom šest točk prednosti.

Na Reki najboljši, v bundesligi še brez zadetka

Roman Bezjak je v tej sezoni v hrvaškem prvenstvu dosegel sedem zadetkov, največ izmed vseh v dresu Rijeke. | Foto: Vid Ponikvar Roman Bezjak je v tej sezoni v hrvaškem prvenstvu dosegel sedem zadetkov, največ izmed vseh v dresu Rijeke. Foto: Vid Ponikvar V zadnjem nastopu pred reprezentančnim premorom je v deževnem jadranskem derbiju premagala Pušnikov splitski Hajduk z 2:1 in poskrbela, da je nogometna evforija v Kvarnerju dosegla nov vrhunec.

Spominja na tisto v sezoni 1998/99, ko je bila Rijeka najbližje uresničenju sanj, naslovu hrvaškega prvaka, a je v zadnjem krogu na prepolni Kantridi v spornem srečanju z Osijekom (1:1) zapravila priložnost in se morala zadovoljiti le z drugim mestom. Navijači Rijeke so prepričani, da je v tej sezoni napočil idealen trenutek za skok na hrvaški prestol, ki je bil po letu 2005 rezerviran le za zagrebški Dinamo.

Zanimivo je, da je najboljši strelec Rijeke v tej sezoni še vedno Roman Bezjak. Slovenski napadalec je hrvaško prvenstvo zapustil že konec avgusta, ko je sprejel ponudbo Darmstadta in se preselil v nemško bundesligo. Tam še čaka na prvi zadetek.

Korošec v nemškem prvenstvu, kjer je poleti postal najdražja okrepitev Darmstadta vseh časov, še čaka na prvi zadetek. | Foto: Guliverimage/Getty Images Korošec v nemškem prvenstvu, kjer je poleti postal najdražja okrepitev Darmstadta vseh časov, še čaka na prvi zadetek. Foto: Guliverimage/Getty Images

Odigral je osem srečanj, pogosto tudi na igralnih mestih, ki ne spadajo med najbolj napadalne, a se njegovo ime še ni pojavilo na seznamu strelcev v atraktivnem nemškem prvenstvu.

Najbližje Švicar, Avstrijec in Dalmatinec

Najboljši strelci Rijeke so vedno bližje Bezjaku, a ga še niso prehiteli. | Foto: Vid Ponikvar Najboljši strelci Rijeke so vedno bližje Bezjaku, a ga še niso prehiteli. Foto: Vid Ponikvar Za dodatne težave je poskrbel zlomljen palec na nogi, zaradi katerega je moral odpovedati novembrsko reprezentančno akcijo. V uteho mu je lahko spoznanje, da je pri Rijeki, trenutno najboljšem hrvaškem klubu, še vedno prvi strelec, čeprav ni njen član že dva meseca in pol. 

Korošec je dosegel sedem zadetkov, na klubski lestvici pa sta najbližje občasni švicarski reprezentant Mario Gavranović in nekdanji kapetan dunajske Austrie Alexander Gorgon, ki je odlično nadomestil Bezjaka v konici napada.

Oba sta dosegla šest golov, blizu je tudi nekdanji kapetan splitskega Hajduka Franko Andrijašević, strelec petih zadetkov.

Rijeka v soboto v Koprivnici

Bezjak se je nazadnje med strelce vpisal 27. avgusta, ko je z bele točke potrdil domačo zmago Rijeke nad Slaven Belupom (2:0). Reški klub, ki pod Kekovim vodstvom v tej sezoni ni izgubil tako v domačih kot tudi evropskih tekmovanjih, bo naslednjo prvenstveno tekmo odigral prav proti moštvu iz Koprivnice, za katerega igra tudi nekdanji slovenski reprezentant Dalibor Stevanović. Rijeka je v prvenstvu nanizala sedem zaporednih zmag, njene barve pa brani tudi Matic Črnic ...

Ne spreglejte