Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 8. 2023,
4.00

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

Natisni članek

Stožice konferenčna liga Neman Grodno Albert Riera Luka Bobičanec NK Celje

Petek, 11. 8. 2023, 4.00

8 mesecev, 3 tedne

Trener Celja po evropski zmagi nad Nemanom

Riera igralcem natočil čistega vina: Ne igramo loterije, ampak nogomet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61
NK Celje Albert Riera | Albert Riera je s Celjani na dobri poti, da se uvrsti v play-off kvalifikacij, kjer bi ga čakal zmagovalec ciprsko-izraelskega obračuna med moštvoma AEK Larnaka in Maccabi Tel Aviv. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Albert Riera je s Celjani na dobri poti, da se uvrsti v play-off kvalifikacij, kjer bi ga čakal zmagovalec ciprsko-izraelskega obračuna med moštvoma AEK Larnaka in Maccabi Tel Aviv.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Evropska pravljica Celja se nadaljuje. Slovenski podprvaki so v prvem dejanju 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo v Ljubljani premagali Neman iz Belorusije (1:0) in si priigrali ugodno izhodišče pred povratno tekmo na Madžarskem. Trener Albert Riera je po dvoboju izžareval mešane občutke, varovancem je dal vedeti, kaj so delali narobe.

NK Celje Charles Ikwuemesi
Sportal Celje mukoma do zmage. Maribor po zaslugi Iličića in 19-letnika še upa.

V tem tednu so v Evropi zaigrali trije slovenski nogometni klubi. Če sta Olimpija in Maribor naletela na prehud zalogaj in morala priznati premoč turškima velikanoma, pri čemer velja izpostaviti dober odpor Maribora, ki je po rednem delu v peklenskem ozračju pri Fenerbahčeju zaostajal le 1:2, nato pa je srbski velemojster Dušan Tadić postavil končnih 3:1, pa so se Celjani kot edini veselili zmage. Na papirju so imeli najlažjega tekmeca od omenjene slovenske trojice, samozavest pa jim je dvigoval tudi nedavni senzacionalen podvig na Portugalskem.

Celjani so kot gostitelji v Ljubljani premagali Neman z 1:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Celjani so kot gostitelji v Ljubljani premagali Neman z 1:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A nekaj je, če si favorit na papirju, drugo pa je, če moraš to pokazati tudi na igrišču, rad reče Albert Riera. 41-letni Španec, ki je predramil celjsko zasedbo in jo v rekordno kratkem času - zgodba spominja na lansko, ko je prevzel Olimpijo - popeljal do lepših rezultatov, se je tokrat razveselil zmage. Zmage ima zelo rad, tudi na povratni tekmi, Neman bo uradno gostitelj 17. avgusta v madžarskem Györu, bo s Celjani napadal zmago, vseeno pa po tej, ki jo je dosegel na njemu tako ljubem stadionu, ni žarel od popolne sreče.

Verjame, da bo Celje zmagalo tudi na Madžarskem

Po dvoboju je imel kar nekaj pomislekov, ker je perfekcionist, ki zna v igri veliko tvegati, ni bil povsem zadovoljen. Rezultat ga je morda zadovoljil, igra, zlasti tista v prvem polčasu, pa zagotovo ne. Dvoboj, na katerem so gostje sprožili več strelov od Celjanov (10:9), bi se lahko končal tudi drugače.

Navijaška skupina Celjski grofje je spremljala dvoboj na jugozahodni strani stadiona. Dvoboj v Ljubljani si je sicer ogledalo 2.167 gledalcev, med katerimi so prevladovali celjski ljubitelji nogometa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Navijaška skupina Celjski grofje je spremljala dvoboj na jugozahodni strani stadiona. Dvoboj v Ljubljani si je sicer ogledalo 2.167 gledalcev, med katerimi so prevladovali celjski ljubitelji nogometa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Beloruski klub Neman, ki je v tej evropski sezoni izločil Vaduz iz Liechtensteina (lanskega krvnika Kopra) in malteški Balzan (letošnjega krvnika Domžal), je večkrat ogrozil celjska vrata, a je Matjaž Rozman še drugič zapored ohranil mrežo nedotaknjeno. Celjani so tako dosegli cilj, saj so si pred povratno tekmo priigrali prednost, in na Madžarsko, kjer se bo prihodnji četrtek odločalo o potniku v play-off kvalifikacij, potujejo s pozitivnim izhodiščem.

Temu, da so bili Belorusi morda na tekmi nevarnejši, o čemer je bil po srečanju prepričan gostujoči strateg Igor Kovalevič, je prikimal tudi Riera. Priznal je, da so imeli priložnosti za zadetek tudi gostje, sam pa je najbolj pogrešal občutek superiornosti. Brez tega pa ekipa ne more zaživeti v vlogi favorita.

Trener beloruskega kluba Neman Igor Kovalevič je bil nezadovoljen z rezultatom v Ljubljani, saj je prepričan, da so njegovi varovanci zapravili več priložnosti od Celjanov. Pa čeprav so slovenski podprvaki zadeli prečko, zadišalo je tudi po kazenskem strelu ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener beloruskega kluba Neman Igor Kovalevič je bil nezadovoljen z rezultatom v Ljubljani, saj je prepričan, da so njegovi varovanci zapravili več priložnosti od Celjanov. Pa čeprav so slovenski podprvaki zadeli prečko, zadišalo je tudi po kazenskem strelu ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Nismo bili toliko boljši od njih, a še vedno verjamem, da bomo na Madžarskem znova zmagali. To pa zato, ker lahko pokažemo še bistveno več," je prepričan, da znajo Celjani zaigrati bolje. V prvem polčasu niso blesteli. "Ni bil grozen, ni pa bil tudi najboljši polčas," je priznal Riera, ki je fantom takoj po tekmi v slačilnici zabičal, da bodo morali v prihodnje igrati hitreje.

"Ko si favorit, in mi smo bili favorit, bi hotel dati takoj tretji gol in zmagati s 3:0. Tako pa ne gre, saj moraš pred tem doseči še prvega in drugega. In šele nato tretjega. Ne moreš doseči tretjega gola takoj. In kaj se je zgodilo pri nas? Ker smo hoteli takoj doseči tretji gol, ne pa prvega, smo v prvem polčasu izgubili preveč žog. Hiteli smo, šli iz prve v tretjo cono, preskakovali. Vse je šlo prehitro, kar ni bila dobra stvar za nas," je igralcem očital, da so hoteli prehitro zmagati.

Domžale Freiburg
Sportal Nemci od šoka v Ljubljani popadali na tla

Veliko bolj mu je bilo všeč spoznanje, da so vseeno premagali tekmeca. "Lahko odigramo bolje, seveda lahko. Igralci niso bili zadovoljni, ker vedo, kako boljši smo lahko. Moramo biti boljši. A zmaga je vendarle zmaga. To obožujem," mu je najbolj ogrelo srce spoznanje, da je vsaka zmaga lepa, zlasti takšna, dosežena po predstavi, ko si prepričan, da si zmožen na igrišču doseči bistveno več.

Nigerijec Chukwubuike Ikwuemesi - Charlie je lačen zadetkov. Tik pred golom je zapravil lepo priložnost, ko je hotel biti "preveč" nesebičen in se namesto za neposreden strel na vrata odločil za podajo. Zadetek je dosegel po podaji Luke Bobičanca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nigerijec Chukwubuike Ikwuemesi - Charlie je lačen zadetkov. Tik pred golom je zapravil lepo priložnost, ko je hotel biti "preveč" nesebičen in se namesto za neposreden strel na vrata odločil za podajo. Zadetek je dosegel po podaji Luke Bobičanca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Charlie najboljši igralec 1. SNL v kazenskem prostoru

"V drugem polčasu smo igrali bolje, v prvem pa nismo počeli tistega, kar smo se dogovorili," je pojasnil Luka Bobičanec, podajalec pri zmagovitem zadetku Chukwubuikema Ikwuemesija - Charlieja. "Vemo, da je Charlie v kazenskem prostoru najboljši igralec naše lige. To hočemo izkoristiti in iz njega izvleči največ, da nam pomaga," je pohvalil edinega strelca na tekmi, ki se je s tem razveselil tako želenega strelskega prvenca v tej sezoni.

Luka Bobičanec podobno kot trener Albert Riera ni bil zadovoljen s tistim, kar so Celjani pokazali v prvem polčasu. V nadaljevanju je bilo bolje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Bobičanec podobno kot trener Albert Riera ni bil zadovoljen s tistim, kar so Celjani pokazali v prvem polčasu. V nadaljevanju je bilo bolje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hrvat Bobičanec bi lahko pred koncem srečanje podvojil prednost, a je njegov strel zadel prečko, nato je še padel v kazenskem prostoru in zadišalo je po 11-metrovki, a delivec pravice iz Kazahstana ni pokazal na belo točko. Če bi Celjani izkoristili najstrožjo kazen, bi bila prednost z 2:0 že veliko ugodnejša, tako pa pred povratno tekmo vse ostaja še odprto. "Zasluženo smo zmagali. Tudi na drugi tekmi moramo zmagati in iti pogumno naprej," je optimist. Z Muro je že zaigral v skupinskem delu konferenčne lige, zdaj si tega želi še s Celjani.

Riera ni preveč sentimentalen

Trener Riera odlično pozna stadion. Podobno velja za Maria Kvesića, ki se vrača po poškodbi, a tokrat še ni mogel pomagati soigralcem in je za njih stiskal pesti s tribun. "Poznam stadion, poznam njegovo velikost, nisem pa najbolj prepoznal igrišča. V Ljubljani ni lepo igrati, če je v takem stanju, saj težko nadzoruješ žogo. A razumem položaj. Igrišče ni bilo v najboljšem stanju že po koncu prejšnje sezone, nato je sledila še reprezentanca. Drugače pa sem trener Celja in mislim le na to ekipo, te igralce. Nisem preveč sentimentalen, ampak sem raje profesionalec, osredotočen na svojo službo," je priznal, da v Stožicah z mislimi zaradi okolja ni takoj odtaval v obdobje, ko je še vodil Olimpijo.

Celjane konec tedna čaka "sosedski" spopad z Rogaško. Ker bo povratna tekma z Nemanom že prihodnji četrtek, bo strateg Riera najverjetneje proti drugoligaškemu prvaku posegel po menjavah v ekipi in spočil nekatere najboljše igralce. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Celjane konec tedna čaka "sosedski" spopad z Rogaško. Ker bo povratna tekma z Nemanom že prihodnji četrtek, bo strateg Riera najverjetneje proti drugoligaškemu prvaku posegel po menjavah v ekipi in spočil nekatere najboljše igralce. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Glede vloge favorita, ki je po njegovem mnenju nogometaši Celja niso pokazali na zelenici, je razkril recept, ki bi se ga morali držati v prihodnje. "Če hočeš, da si favorit, moraš na igrišču narediti tako, da se tekmec počuti slabšega od tebe. Neenakovrednega, manjvrednega. Moraš doseči, da tekmec teče za žogo. Potem je psihološko v padcu, nato pa nastopi pravi čas, da ga pokončaš. Da si superioren in nadzoruješ potek dvoboja. No, to sem pogrešal proti Nemanu. Želeli smo prehitro zmagati, pravzaprav pa jim s tem pustili odprto tekmo. Odprta tekma pa je kot loterija. Mi ne igramo loterije, ampak nogomet. In hočemo biti boljši od tekmeca. Naš načrt je, da igramo kot šampion in da tekmec začuti, da nam ni enakovreden," je pri igralcih tokrat pogrešal večjo mirnost in zbranost. Če bi ju imeli, ne bi toliko prehitevali.

Celjane zdaj čaka prvenstvena tekma z Rogaško. Gredo po zmago, želijo nadaljevati niz in ostati pri vrhu lestvice ter v tej sezoni osvojiti prvo mesto. Tisto, ki ga je v prejšnji sezoni Riera osvojil z Olimpijo.

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Qarabag premagal HJK. Dvoboj, ki zanima tudi Olimpijo.
Olimpija Galatasaray
Sportal Turki osvojili Stožice, "slovenski" Panathinaikos do velike zmage
Ne spreglejte