Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 16.43

8 let

Ribičija team do zmage v zadnji minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V najbolj nogometnem slovenskem mestu je o zmagovalcu finalnega obračuna SiOL POKAL-a odločila zadnja minuta. Zmage se je veselila ekipa Ribičija team.

Maribor je 29. in 30. junija v središču mesta gostil SiOL POKAL, vseslovenski turnir v malem nogometu. Da gre za nogometno mesto, je bilo še posebej opaziti v nedeljo, ko si je na finalni dan prav vsaka ekipa močno želela zmage. Tretje mesto je osvojila ekipa Dream Team, v finalu pa je bila ekipa Ribičija Team za gol boljša od ekipe G. Iršič (1:0). Najboljši igralec turnirja je postal Zoran Videčnik, vratar ekipe G. Iršič, najboljši strelec pa David Šajnovič iz ekipe Dream Team. Za popestritev tekmovalnega nogometnega vzdušja sta poskrbeli tudi dve revijalni tekmi. Med sabo so se pomerili otroci iz NK Maribor Tabor in Nogometne šole Marinko Galić ter ekipa medijske hiše Večer in obiskovalci. Bolj zabavno plat nogometa pa so navijači lahko doživeli, ko sta se v strelih na gol z obiskovalci turnirja pomerila radijec Miha Deželak in stand up komik Tin Vodopivec.

Štajerska prestolnica je ljubiteljem okroglega usnja postregla s pravo pašo za oči. Ekipe so poskrbele za dinamično igro v duhu "fair playa". Dejstvo, da je bil edini gol na finalni tekmi dosežen šele v zadnji minuti igre (zadel ga je Timotej Javornik), kaže, da sta bili ekipi izenačeni. Nekoliko pa sta morda tudi taktizirali, saj nista hoteli preveč tvegati. Konec koncev so bile v igri bogate nagrade in vstopnica na finalni septembrski turnir v Ljubljani, kjer si bo zmagovalna ekipa priborila potovanje na finale UEFA Lige prvakov 2014 v Lizbono.

Rene Horvat, kapetan zmagovalne ekipe Ribičija Team, ki jo sestavljajo fantje s Koroške in iz Maribora, je finalno tekmo opisal kot najtežjo od vseh, vendar so bili od nasprotnikov za odtenek boljši in imeli nekaj več sreče. Na ljubljanski finalni turnir gredo seveda po zmago. Gregor Iršič, kapetan drugouvrščene ekipe, katerih člani prihajajo iz okolice Slovenske Bistrice, se je strinjal, da sta v finalu zasluženo odigrali dve najboljši ekipi turnirja, njim pa je zmanjkal kanček sreče za uspeh.

Šajnovič najboljši strelec turnirja

Naj strelec turnirja, David Šajnovič iz ekipe Dream Team, je tak naziv osvoji prvič. Ker so bili s to ekipo prvič na turnirju, je bilo doseženo 3. mesto za vse prijetno presenečenje, čeprav nogomet sicer pogosto trenirajo. "Igra je bila napeta in borbena. Menim, da v boju proti Ribičija Team nismo imeli možnosti za zmago. Vedeli smo, da so favoriti, saj veliko trenirajo in hodijo po turnirjih," je premoč finalistom priznal David.

Najboljši igralec turnirja, vratar drugouvrščene ekipe, Zoran Videčnik, ki nogomet trenira že od sedmega leta starosti, je bil prijetno presenečen nad osvojenim nazivom, saj ga po njegovih besedah po navadi dobijo napadalci. Všeč mu je bila tudi družbeno-dogovorna nota turnirja, saj je sam trener nogometa za otroke: "Otroci so igrali s srcem, zase, ne za pokal ali denar. Pri njih se res vidi lepota nogometa, športa in SiOL POKAL-a."

Na Trgu Leona Štuklja smo spremljali tudi atraktivno revijalno tekmo mladih slovenskih nogometnih upov, 6- in 7-letnikov iz NK Maribor Tabor in Nogometne šole Marinko Galić, ki se je končala z izidom 4:3. Galić, ambasador SiOL POKAL-a, je po tekmi takole opisal svoje delo z otroki: "Svet obstaja zaradi otrok, ni ga lepšega kot delati z njimi, se z njimi ukvarjati in jih naučiti tisto, kar najbolje znam – to je nogometa. Vemo, da je nogomet najbolj globalen šport na svetu, Maribor pa najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Tu si vsak starš, ki dobi sina, zaželi nogometaša. In današnja prireditev je en dokaz več, da je treba čim več aktivnosti usmeriti k otrokom. Pri nogometu vse poteka v duhu 'fair playa' in to je dobra popotnica za življenje. Sem velik pristaš tega, da se otrok ukvarja s športom, katerikoli je že to, in živi v športnem duhu."

Medijska hiša Večer se je v revijalni tekmi pomerila z obiskovalci in na presenečenje vseh zbranih, tudi Večerovcev samih, zmagala z 8:4. "Zgodil se je tako rekoč čudež na travi oziroma v tem primeru na umetni masi, naša ekipa se je namreč čudežno izkazala za odlično kombinacijo in razen mene so skoraj vsi prispevali po vsaj en gol," je tekmo komentiral Ciril Horjak, ustvarjalec Poletnega Večerka. Ekipa se je na SiOL POKAL prišla predvsem zabavat in podpret družbeno odgovorno noto projekta. "Namesto egocentrizma moramo biti bolj sociocentristični, in današnji dogodek je korak v to smer," je še dodal Ciril.

V strelih na gol je radijec Miha Deželak s pomočjo obiskovalcev premagal ekipo stand up komika Tina Vodopivca (8:3). "Tin je faca, zdi se mi celo, da mi je malo popuščal. Je pravi gentleman, čeprav je na začetku rekel, da bo na igrišču med nama resna borba," je razložil Miha, Tin pa je takole pojasnil priprave na tekmo: "Naši skavti so našli najboljše Štajerce, ki so bili pripravljeni sodelovati. Sledila je priprava, z Mihom sva delala vaje za vratarje, izpustila pa nisva niti meditacije in joge." Medtem, ko Miha nogomet najraje igra s svojim 3,5-letnim sinom, pa Tin zase pravi, da izhaja iz nogometne družine; dedek je namreč bil nogometaš, bratranec je trener, sam pa velik oboževalec trenerja Mourinha. Ker ima SiOL POKAL tudi dobrodelno noto, je bilo Tinu v čast sodelovati pri nečem tako dostojanstvenem.

Naslednji turnir SiOL POKAL-a bo potekal že prihodnji vikend, 6. in 7. julija v Novi Gorici na Bevkovem trgu. Več na www.siolpokal.si.

Ne spreglejte