Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 12. 2016,
12.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

angleško prvenstvo Antonio Conte Chelsea Pedro Rodriguez Jose Mourinho

Sreda, 28. 12. 2016, 12.15

6 let, 7 mesecev

Rekorden niz Chelseaja

Italijan poskrbel, da nihče več ne omenja Mourinha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Antonio Conte Chelsea | Foto Reuters

Foto: Reuters

Navijači Chelseaja imajo novega junaka. To je trener Antonio Conte, ki je nogometaše v modrih dresih spremenil v neusmiljen stroj, s katerim niza rekorde. Chelsea je dobil zadnjih 12 tekem in izpostavil resno kandidaturo za naslov angleškega prvaka. Odkar je Italijan v zadnjo vrsto postavil branilca manj, je londonski klub preprosto nedotakljiv.

Angleško prvenstvo slovi kot liga, v kateri je izjemno nehvaležno napovedati prvega favorita. V klubih mrgoli tako veliko zvezdnikov in znanih trenerjev, da je konkurenca neizprosna. Zato je v nogometni javnosti še toliko bolj odjeknil podvig Chelseaja, ki je v zadnjih mesecih neustavljiv.

Antonio Conte se je po prihodu v London spoznaval z zakonitostmi premier lige, nato pa so modri poleteli v nebo. Bogati klub, ki domuje na štadionu Stamford Bridge, je v uvodnih šestih krogih zbral deset točk, zasedal osmo mesto in bil od vrha oddaljen osem točk. Nato pa se je nekaj spremenilo.

S tremi branilci je zadel v polno

Diego Costa je v tej sezoni najboljši strelec angleškega prvenstva. | Foto: Guliverimage/Getty Images Diego Costa je v tej sezoni najboljši strelec angleškega prvenstva. Foto: Guliverimage/Getty Images Chelsea je začel mleti. Conte je po bolečem porazu proti Arsenalu (0:3, pisal se je 24. september) napovedal odločilno spremembo. Obrambno vrsto je postavil po svojem okusu, tako kot je bil navajen na prejšnjih delovnih mestih. Namesto štirih branilcev (postavitev 4 – 3 – 3) je v linijo postavil le tri (3 – 4 – 3). Odgovornost so prevzeli Gary Cahill, Davide Luiz in Cesar Azpilicueta, ki jima ogromno pomagata zadnja zvezna igralca Nemanja Matić in N'Golo Kante. Iz začetne obrambne vrste je izpadel Srb Branislav Ivanović.

Nekdanji italijanski reprezentant Conte je s tem sistemom z Juventusom osvojil vse, kar se je na Apeninskem polotoku sploh dalo osvojiti. Bil je trikratni zaporedni državni prvak, se nato posvetil delu v izbrani vrsti, letos pa začel z njim dosegati uspehe še na Otoku. Nizali so zmage, tekmeci pa so zmajevali z glavo, saj razigranemu Chelseaju ne morejo do živega.

Sanjski tedni, ki navijače Chelseaja spominjajo na šampionsko obdobje v različnih obdobjih pod taktirko Joseja Mourinha, še trajajo. Ko so v zadnjem krogu doma brez večjih težav odpravili Bournemouth s 3:0, se je zmagovalni niz povečal na izjemnih dvanajst tekem.

Ducat zmag za veliko prednost modrih, ki imajo pred najbližjim zasledovalcem Liverpoolom šest točk prednosti in bodo v angleškem prvenstvu, ki bo za razliko od preostalih večjih lig v Evropi deloven tudi zadnji konec tedna leta 2016, prezimili na prvem mestu.

Razred zase v ligi, polni zvezdnikov

Na Etihadu je zagrenil življenje Josepu Guardioli. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na Etihadu je zagrenil življenje Josepu Guardioli. Foto: Guliverimage/Getty Images Kje tiči skrivnost Contejevega uspeha v Londonu? Pred začetkom sezone se je namigovalo, da bi lahko sezona postregla z mrtvim tekom starih znancev za naslov. Omenjala sta se mestna tekmeca Manchester City Josepa Guardiole in Manchester United Mourinha. Vedelo se je, da bo Liverpool, ki v tej sezoni ne igra v Evropi, dodatno razbremenjen in bo s karizmatičnim strategom Jürgenom Kloppom naskakoval najvišja mesta.

Zadnje ni rekel niti Arsene Wenger, ki je z Arsenalom vedno blizu, a se na angleški prestol ni zavihtel že 12 let. Kakovost sta izžarevala tudi Tottenham ter branilec naslova Leicester City. Kandidatov za boj pri vrhu je bilo ogromno, na koncu pa je nejasnost odpihnil modri orkan in karte na Otoku premešal v korist Chelseaja.

Pedro razkril skrivnost

Pedro Rodriguez je na zadnji tekmi dosegel dva zadetka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pedro Rodriguez je na zadnji tekmi dosegel dva zadetka. Foto: Guliverimage/Getty Images V prejšnji sezoni je z Mourinhem doživljal velika razočaranja in ostal brez Evrope, zdaj pa je prvi favorit za osvojitev naslova. Sprememba je očitna. 

"Zaupanje. Zaupanje med igralci in trenerjem nas je popeljalo do tega," sporoča Pedro Rodriguez. Španski napadalec, ki je po selitvi iz Barcelone v Anglijo dolgo čakal, da ujame želeno strelsko formo, je v pogovoru za angleški časnik Telegraph izpostavil osrednji razlog čudežnega niza.

"V karieri so me vodili odlični trenerji. Izpostavim lahko Pepa Guardiolo in Vicenteja del Bosqueja. Pri Antoniu Conteju, zelo predanem in strastnem trenerju, me je najbolj navdušilo, kako hitro nam je vcepil samozavest in zmagovalno miselnost. Potem smo začeli zmagovati. Zaupamo drug drugemu in delujemo kot ekipa," je izpostavil napadalec, rojen na Kanarskih otokih, ki je z Barcelono osvojil vse mogoče lovorike.

Spomnil se je na jesenski del v prejšnji sezoni, kjer je Mourinho doživljal udarec za udarcem, na koncu pa v solzah potegnil krajšo in zapustil ljubljeni klub. "Moštveni duh je bil na nizki ravni, nismo si več zaupali. Vse je šlo narobe," se je spominjal Španec, ki se je podobno kot njegov občasni reprezentančni soigralec Diego Costa (Brazilec s španskim potnim listom je prvi strelec sezone) in belgijski dirigent Eden Hazard prerodil v dresu Chelseaja. "Trdo delamo na treningih. Trud se je poplačal," je prepričan.

Trener Chelseaja: Smo v fantastičnem položaju

Na zadnji tekmi so modri premagali Bournemouth s 3:0, čeprav sta manjkala najboljši strelec Costa in motor zvezne vrste Kante. Dvakrat je v polno zadel Pedro, med strelce pa se je po strelu z bele točke vpisal še prebujeni belgijski as Hazard.

Italijanski strateg bo z modrimi v leto 2017 vstopil na prvem mestu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Italijanski strateg bo z modrimi v leto 2017 vstopil na prvem mestu. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Rekorden niz je pomemben le zaradi tega, ker smo ušli zasledovalcem. Smo v fantastičnem položaju. Če ne bomo naredili nekaj izjemnega v tej sezoni, bo vrednost rekorda zbledela. Želeli bi nadaljevati v podobnem slogu, a ne bo lahko," razmišlja nekdanji italijanski selektor in trofejni trener Juventusa.

Chelsea je tako dober, da mnogi govorijo, da je to najboljša generacija vseh časov. Klubski lastnik Roman Abramovič je lahko ponosen na odločitev, da je pripeljal Italijana. Ko so modri nazadnje osvojili naslov prvaka, so v sezoni 2014/15 pod vodstvom Mourinha osvojili 87 točk. Zdaj jih imajo po 18 krogih v žepu že 46. Če bi ohranili takšno povprečje, bi sezono končali s 97 točkami. To bi bil novi rekord angleškega prvenstva. Drži ga prav Chelsea, ki je v sezoni 2004/05 z Mourinhom osvojil 95 točk.

Zmagovalni niz Chelseaja (12 tekem):

Datum tekme Rezultat tekme Strelci
26. december 2016 Chelsea : Bournemouth 3:0 Pedro 2, Hazard
17. december 2016 Crystal Palace : Chelsea 0:1 Costa
14. december 2016 Sunderland : Chelsea 0:1 Fabregas
11. december 2016 Chelsea : WBA 1:0 Costa
3. december 2016 Manchester City : Chelsea 1:3 Costa, Willian, Hazard
26. november 2016 Chelsea : Tottenham 2:1 Pedro, Moses
20. november 2016 Middlesbrough : Chelsea 0:1 Costa
5. november 2016 Chelsea : Everton 5:0 Hazard 2, Alonso, Costa, Pedro
30. oktober 2016 Southampton : Chelsea 0:2 Hazard, Costa
23. oktober 2016 Chelsea : Manchester United 4:0 Pedro, Cahill, Hazard, Konte
15. oktober 2016 Chelsea : Leicester City 3:0 Costa, Hazard, Moses
1. oktober 2016 Hull City : Chelsea 0:2 Willian, Costa

Z Barcelono je bil navajen zmagovati, v Londonu pa ...

Obramba Chelseaja na čelu z belgijskim vratarjem Thibautom Courtoisom je odlična. Na zadnjih 12 tekmah je prejela le dva gola. | Foto: Guliverimage/Getty Images Obramba Chelseaja na čelu z belgijskim vratarjem Thibautom Courtoisom je odlična. Na zadnjih 12 tekmah je prejela le dva gola. Foto: Guliverimage/Getty Images Modri iz Londona napadajo tudi rekord angleškega prvenstva po številu zaporednih zmag. Če bodo preskočili še dve oviri, bodo izenačili rekordni dosežek Arsenala (14 zmag).

"Podobne nize sem doživljal z Barcelono. Takrat sem bil navajen zmagovati. V angleškem prvenstvu pa je to težje izvedljivo, saj je to zahtevnejše prvenstvo. Premier liga je najmočnejša liga na svetu. Zelo rad bi jo osvojil," je Pedro, ki pozna odlično špansko prvenstvo, ocenil, da je angleško prvenstvo na višji kakovostni ravni kot tisti na Pirenejskem polotoku.

Chelsea bo v soboto gostil Stoke City in se skušal vpisati v zgodovino. Pedro bo dvoboj zaradi kazni rumenih kartonov izpustil, nato pa ga 4. januarja čaka zahtevno gostovanje s Chelseajem pri mestnem tekmecu Tottenhamu. 

Ne spreglejte