Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
20. 4. 2012,
19.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona Real Madrid el clasico Lionel Messi Lionel Messi Jose Mourinho Pep Guardiola Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Petek, 20. 4. 2012, 19.34

8 let

Real in Barça za 87. zmago, Madridčani za rekord

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štiriintrideseti krog španskega prvenstva prinaša veliki derbi (sobota ob 20.00). Barcelona potrebuje zmago, da se približa Realu in vrne v borbo za naslov. Tu je "el clasico" v številkah.

Real je na 33 tekmah sezone zabil 107 golov in ima po 27 zmagah 85 točk (za nov klubski rekord v zadetkih v eni sezoni potrebujejo le še en strel v polno). Barcelona jim sledi z 81 točkami - imajo 25 zmag in so zabili 96 golov. Noben od preostalih 18 moštev "la lige" nima več kot 50 doseženih zadetkov. Prva zvezdnika ekip sta tudi najboljša strelca lige: Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta zabila vsak po 41 golov. Portugalec ima v vseh tekmovanjih letos 53 zadetkov, Argentinec pa 63 (od tega 14 v ligi prvakov), kar pomeni, da mu do rekorda Gerda Müllerja (Bayern, 1972-1973) manjkajo le še štirje goli.

Tako Barcelona kot Real sta ta teden izgubila prvi tekmi polfinala lige prvakov. Čeprav v španskem prvenstvu vodi Real, pa je Barcelona letos v medsebojnih dvobojih boljša: slavili so v superpokalu, v kraljevem pokalu in na prvi ligaški tekmi (decembra od 0:1 do 3:1). Če "galaktikom" to soboto vendarle uspe zmagati, bodo naredili velik korak k naslovu in prekinitvi triletne dominacije katalonskega ponosa. Medsebojni tekmi sta še toliko bolj pomembni, ker v primeru enakega številka točk konec leta, o prvaku odločata ti dve tekmi in ne gol razlika z vseh 38 srečanj.

V ospredju ne bosta le Ronaldo in Messi, temveč tudi trenerja Jose Mourinho in Pep Guardiola. Portugalski strateg je uspel španskega v desetih poizkusih premagati le enkrat (v kraljevem pokalu), vselej pa je imel veliko povedati o sodnikih, češ da sodijo v prid Barceloni. Za Mourinha sta bila najbolj boleča lanski poraz v polfinalu lige prvakov in prvo gostovanje na Nou Campu, ko je izgubil 0:5.

Ne spreglejte