Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 5. 2017,
1.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Diego Simeone Zinedine Zidane Atletico Madrid Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Sreda, 3. 5. 2017, 1.30

1 leto

Odzivi po zmagi Reala nad Atleticom (3:0)

To ni več naključje: Ronaldo si je spet privoščil Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

1

Real Atletico Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nov čaroben strelski festival Cristiana Ronalda je zadostoval za veliko slavje nogometašev Reala, ki so si z domačo zmago (3:0) proti mestnemu tekmecu Atleticu na prvi polfinalni tekmi lige prvakov na široko odprli vrata finala. Portugalec je s tremi zadetki dokazal, da postaja črna mačka v karieri Jana Oblaka, trener Atletica Diego Simeone pa še verjame v čudež.

Španska prestolnica se je pred srečanjem spraševala, ali lahko slovenski vratar Jan Oblak v sodelovanju s soigralci v obrambni vrsti Atletica ustavi strelski nalet Cristiana Ronalda. Prvo polfinalno srečanje lige prvakov je pokazalo, da je Portugalec v tem trenutku neustavljiv. Po strelskem zatišju, ko je do četrtfinala lige prvakov zadel v polno le dvakrat, je 32-letni kapetan evropskih reprezentančnih prvakov neustavljiv.

Bayernu dva in tri, Atleticu še tri!

Portugalec je po Manuelu Neuerju spravil v slabo voljo še Jana Oblaka. | Foto: Reuters Portugalec je po Manuelu Neuerju spravil v slabo voljo še Jana Oblaka. Foto: Reuters Najboljšega nogometaša na svetu je na zadnjem el clasicu resda zasenčil in spravil v slabo voljo Lionel Messi (Barcelona), v Evropi pa se do ušes smeji le Ronaldu. Na zadnjih treh evropskih srečanjih je dosegel kar osem zadetkov, čeprav se je pomeril proti Bayernu (dvakrat) in Atleticu, ki ju odlikujeta jekleni obrambi. Po Manuelu Neuerju je med vratnicama pokvaril večer še Oblaku, nesojeni poletni želji Joseja Mourinha (Manchester United).

Slovenski vratar je z nekaterimi posrečenimi posredovanji rešil Atletico še višjega porazu. V spominu bo ostalo zlasti njegovo posredovanje v prvem polčasu po nevarnem strelu Raphaela Varana, imel pa je tudi srečo, ko je žoga po atraktivnem strelu s škarjicami Karima Benzemaja švignila nad prečko. Oblak bi bil nemočen, tako kot je bil pri zadetkih Ronalda v 73. in 86.

Ronaldo: Ni preprosto doseči treh zadetkov

Ronaldo je popeljal Real pred prag finala. | Foto: Reuters Ronaldo je popeljal Real pred prag finala. Foto: Reuters Strelski rekorder Reala je še drugič v tej sezoni na eni tekmi dosegel tri zadetke. Tako je bilo že v jesenskem delu španskega prvenstva, ko je Atletico izgubil doma z 0:3, tako je bilo tudi v torek na Santiago Bernabeu v Evropi.

''Zelo sem srečen. Ni preprosto doseči treh zadetkov na polfinalni tekmi lige prvakov. Želimo se prebiti v finale, to je naš cilj, ki še ni uresničen,'' je bil kratkobeseden Ronaldo, ko se je po veličastni zmagi belih baletnikov v madridskem obračunu s starim znancem Atleticom ustavil pred mikrofonom televizijske postaje Mediaset Premium. Z Realom se mu obeta nov klubski vrhunec, nastop v finalu lige prvakov, ki ga bo 3. junija gostil Cardiff.

Prvi zadetek dvignil prah zaradi spornega položaja

Ronaldo je trikrat premagal osem let mlajšega vratarja iz Škofje Loke, ki spada med najboljše čuvaje mreže na svetu. Če je prvi zadetek v 10. minuti dvignil prah zaradi spornega položaja Portugalca, ki se je ob predhodnem predložku pred zadetkom nahajal v nedovoljenem položaju, a žoga ni prišla do njega, sta njegova zadetka v nadaljevanju srečanja, ko je ostal Oblak brez možnosti, poskrbela, da se je po tekmi razpredalo zlasti o vrlinah evropskega rekorderja. Z vsakim novim nastopom v ligi prvakov poskrbi za nov presežek.

Jan Oblak ne prejema pogosto treh zadetkov na tekmo. To se mu je pri Atleticu pripetilo le proti belim baletnikom. | Foto: Reuters Jan Oblak ne prejema pogosto treh zadetkov na tekmo. To se mu je pri Atleticu pripetilo le proti belim baletnikom. Foto: Reuters

Beli baletniki so v tej evropski sezoni še vedno neporaženi, Ronaldo pa je z osmimi zadetki na zadnjih treh srečanjih senzacionalno popravil učinek do te mere, da na lestvici najboljših strelcev za vodilnim Lionelom Messijem, ki je že izpadel iz tekmovanja, zaostaja le še zadetek (10 proti 11).

Portugalec je s hat-trickom proti Atleticu, ki je bil že njegov sedmi, odkar nastopa v ligi prvakov, poskrbel za izenačenje Messijevega rekorda. Postal je prvi nogometaš, ki je v izločilnem delu lige prvakov presegel mejo 50 zadetkov. Po novem je že pri 52 golih. Messi jih je v omenjenem delu tekmovanja dosegel 37, nato sledi Bavarec Thomas Müller (19). Ronaldo je tudi prvi, ki je na dveh zaporednih tekmah izločilnega dela lige prvakov prispeval strelskega trojčka.

Zidane: Ronaldo je edinstven

Zinedine Zidane si je priigral lepo popotnico pred povratnim srečanjem. | Foto: Reuters Zinedine Zidane si je priigral lepo popotnico pred povratnim srečanjem. Foto: Reuters ''Cristiano je rojeni strelec. Je edinstven, drugačen od drugih. V bistvu so bili vsi igralci briljantni. Isco je odigral srečanje s številko 10 in je bil fantastičen. Vazquez in Asensio sta nam prinesla igro v širino. Odlični smo bili tudi v obrambi. Zelo sem zadovoljen z vsemi,'' je sijal od sreče Zinedine Zidane.

V slabšo voljo ga je spravila le poškodba mišice Daniela Carvajala, ki ga je na igrišču zamenjal Nacho in odlično zapolnil vrzel.

Nekdanji francoski zvezdnik ne verjame, da je nogometni tabor Reala po tako visoki zmagi v polfinalu prevzela evforija. Opozarja, da se Real še ni uvrstil v finale lige prvakov, podobno velja za osvojitev španskega naslova. "V nogometu ni preprostih tekem. Na povratnem srečanju bomo morali odigrati popolno, če želimo napredovati. Na gostovanju pri Atleticu bomo še trpeli," je prepričan Zidane, ponosen na svojo ekipo.

Lahko Atletico 10. maja priredi čudež in izloči Real?

  • Da.
    22,07 %
    130 glasov
  • Ne.
    77,93 %
    459 glasov
Oddanih 589 glasov

''Z našimi orožji lahko naškodimo vsaki ekipi. V uvodnih 30 minutah smo bili fantastični,'' je izpostavil prvo tretjino tekme, v kateri so si za razliko od Atletica ustvarili veliko priložnosti pred vrati Oblaka.

Kaj takšnega lahko Oblaku naredi le Ronaldo

Oblak je v torek zvečer na eni tekmi lige prvakov prejel toliko zadetkov kot jih je prej na devetih v vsej sezoni (tri). Usoden je bil Ronaldo, s katerim se bo pomeril še prihodnjo sredo. Portugalec postaja črna mačka v karieri slavnega slovenskega vratarja.

Je edini, ki je Škofjeločanu, odkar brani za Atletico, na enem srečanju izza hrbta spravil vsaj tri žoge. In to ne le enkrat, ampak celo dvakrat! Ponovil je podvig, s katerim se je izkazal 19. novembra 2016 in na Vicente Calderonu na tekmi španskega prvenstva Realu zagotovil pomembno gostujočo zmago s 3:0.

Oblak je po tekmi čestital trikratnemu strelcu za izjemno učinkovito predstavo. Portugalec je na zadnjih treh evropskih tekmah streljal proti vratom 12-krat in dosegel kar osem golov! | Foto: Reuters Oblak je po tekmi čestital trikratnemu strelcu za izjemno učinkovito predstavo. Portugalec je na zadnjih treh evropskih tekmah streljal proti vratom 12-krat in dosegel kar osem golov! Foto: Reuters

Oblak je v torek izkusil najhujši poraz, odkar je vratar Atletica. Dvakrat je izgubil proti Realu z 0:3, obakrat po hat-tricku Ronalda. Z 0:3 je izgubil le še lani (12. decembra) na gostovanju pri Villarrealu, ko si je slovenski reprezentant poškodoval ramo in po 40 minutah, takrat je Atletico izgubljal z 0:2, zapustil igrišče. Na koncu so rdeče-beli izgubili z 0:3.

Oblak je na vratih Atletica le še dvakrat na eni tekmi prejel tri zadetke. V začetku leta 2015 v pokalu proti Barceloni (2:3), štiri mesece pred tem pa v krstnem nastopu za španskega velikana v ligi prvakov, ko se ni preveč izkazal na gostovanju pri Olympiakosu v Pireju (2:3).

Simeone verjame v čudež

Ronaldo je v tej sezoni že dvakrat napolnil mrežo Oblaku. | Foto: Reuters Ronaldo je v tej sezoni že dvakrat napolnil mrežo Oblaku. Foto: Reuters ''Real je bil boljši in si zasluži čestitke. Izkoristil je svoje priložnosti. Mojim igralcem sem dejal, naj hitro pozabijo na ta poraz. Nogomet je čudovita stvar. Zdaj smo v zelo težkem položaju, a to je nogomet. Takšne stvari se v nogometu dogajajo. Skušali bomo nadoknaditi zaostanek in se na povratni tekmi borili do zadnjega sodnikovega žvižga. Še vedno verjamem, da lahko napravimo čudež in morda izločimo Real,'' obljublja Diego Simeone zanimiv razplet na povratnem srečanju, ki bo potekal 10. maja na Vicente Calderonu. To bo zadnja evropska tekma na tem štadionu.

Trener Atletica ne bi imel nič proti, če bi se ponovila zgodovina. Tako visoko zmago nad Realom, potrebno za uvrstitev v finale lige prvakov, je že dočakal. Sedmega februarja 2015 so rdeče-beli premagali slavne mestne ''brate'' s 4:0. Če bi to ponovili prihodnjo sredo, bi poskrbeli za enega največjih čudežev in preobratov v ligi prvakov, ki je v tej sezoni že doživljala nenavadne razplete (Barcelona v osmini finala proti PSG od 0:4 do 6:1).

Se bodo navijači in nogometaši Atletica 10. maja od štadiona Vicente Calderon v Evropi poslovili s čudežno zmago nad Realom?  | Foto: Guliverimage/Getty Images Se bodo navijači in nogometaši Atletica 10. maja od štadiona Vicente Calderon v Evropi poslovili s čudežno zmago nad Realom? Foto: Guliverimage/Getty Images

Argentinec je v prvem delu najbolj obžaloval zapravljeno priložnost Kevina Gameira, ko se je izkazal Keylor Navas in končno ohranil nedotaknjeno mrežo na tekmi lige prvakov. Pogrešal je zadetek, ki bi povečal Atleticove možnosti za napredovanje.

Oblakova mreža se je zatresla kar trikrat. Če bi se vsaj enkrat tudi na povratni tekmi, bi Atletico za finale potreboval vsaj pet zadetkov ...

Ne spreglejte