Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

NK Domžale Janez Žilnik Robert Pevnik Dejan Djuranović Dave McDonough Adnan Zildžović NK Radomlje Matjaž Marinšek Prva liga Telekom Slovenije naj gol Druga liga

Sreda, 26. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Selitev NK Radomlje

Vprašanje, ali se bodo še kdaj vrnili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
Radomlje | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Tako ne bo šlo naprej," opozarja Matjaž Marinšek, predsednik NK Radomlje, ki je pred dnevi ostal brez možnosti za obstanek. Pred padcem v drugo ligo načrtuje skrčitev proračuna za 30 odstotkov. Klub bodo zapustili tudi tujci, zvesti sponzor Kalcer ostaja.

Zgodovina se ponavlja. Radomljani bodo prvoligaški ples občudovali le eno leto. Spet. Prvič je bilo tako v sezoni 2014/15. Ponovno se niso dobro naučili plesno-nogometnih korakov. Vse prevečkrat so se spotaknili, njihova forma je nihala in tekmecem so dopuščali, da si na njihov račun ne krepijo le števila točk, ampak tudi samozavest.

Proračun tako majhen, da izstopa v 1. SNL

Matjaž Marinšek je lani pred začetkom sezone 1. SNL ponosno prejel priznanje za drugoligaški naslov. Radomljani so se hitro poslovili od elite. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Marinšek je lani pred začetkom sezone 1. SNL ponosno prejel priznanje za drugoligaški naslov. Radomljani so se hitro poslovili od elite. Foto: Vid Ponikvar Če so v klubu, ki prihaja iz kraja pri Domžalah, po klavrnem jesenskem delu še upali v čudež in verjeli, da bi lahko vendarle obstali med najboljšimi, so spomladi pogoreli na vsej črti. "Po porazu z Aluminijem (na uvodnem spomladanskem nastopu so doma izgubili z 0:3, op. p.) smo že vedeli, da nimamo več realnih možnosti," se je predsednik Matjaž Marinšek spomnil na prvo tekmo v letu 2017.

Pozneje so jih Radomljani odigrali še osem, a niso občutili sladkosti zmage. Ko je v nedeljo Olimpija premagala Krško, so ostali edini, ki v tem letu v 1. SNL še niso zmagali. V 30 krogih so osvojili le 11 točk, kar je odločno premalo za obstanek. Najbližji sosed na lestvici, Aluminij iz Kidričevega, jim je ušel za kar 18 točk!

"Realno nismo tako slabi, kot bi lahko sklepali po lestvici. Dejstvo je, da je z našim proračunom, ki je tako majhen, da je občutno nižji od drugega najmanjšega v ligi, težko kaj narediti. Sami skrbimo za celotno infrastrukturo. Smo v podrejenem položaju. Če si ne bomo v prihodnje zagotovili več denarja, je vprašanje, ali se bomo še kdaj vrnili v prvo ligo," nam je pojasnil gospodarstvenik, ki ima tako rad nogomet, da bo za prihodnost radomeljskega kluba skrbel tudi v prihodnje.

Pevnik odšel zaradi spora z igralci

Slabi rezultati so ga razočarali. Priznava, da imajo prste pri tem tudi poškodbe igralcev in smola s trenerji. Odgovornost prevzema tudi na lastna pleča, saj je odločal o tem, kdo bo vodil igralce.

Nekaj časa je Radomlje vodil tudi Anglež David McDonough. Pomagal mu je tudi Milan Anđelković. | Foto: Vid Ponikvar Nekaj časa je Radomlje vodil tudi Anglež David McDonough. Pomagal mu je tudi Milan Anđelković. Foto: Vid Ponikvar Zakaj toliko menjav na položaju trenerja? "Splet okoliščin. Z Djurom (dolgoletnim trenerjem Dejanom Djuranovićem, op. p.) smo se verjetno prehitro razšli, a smo se zasičili. Verjeli smo, da je to edina pot. Potem smo imeli nekaj smole. Dobro smo se ujeli z Davom (angleški strokovnjak David McDonough, ki je pozimi odšel na Kitajsko, kjer sodeluje z Manuelom Pellegrinijem, op. p.), ki se bo še vrnil v Radomlje. Odšla sta tudi Jani Žilnik in Robert Pevnik. Škoda mi je zlasti za Pevnika, ki je zaradi spora z igralci odšel štiri dni pred začetkom spomladanskega dela. Tu moram prevzeti odgovornost nase, fantje niso nič krivi. Pevniku je bilo žal, da se je tako izteklo. Je pravi trener za boj za obstanek v ligi. Namesto njega je prišel Zildžović. Nekaj tekem smo že izgubili, ko se je še privajal. Zadnje štiri ali pet tekem smo igrali dobro, a je naš vlak na žalost že odpeljal," mu je žal, da je v tej sezoni prepogosto posegal po trenerskih menjavah.

Zdajšnji trener Adnan Zildžović bo vodil ekipo do konca sezone, nato pa se bodo z vodstvom pogovorili o tem, kako naprej.

Težava za manjše klube

Vratar Aljaž Ivačič se vrača v drugo ligo. | Foto: Vid Ponikvar Vratar Aljaž Ivačič se vrača v drugo ligo. Foto: Vid Ponikvar Po svoje se veseli igranja v drugi ligi, kjer bo v prihodnji sezoni prvič 16 klubov. "To seveda še ne pomeni, da bo liga močnejša, a v drugo ligo prihajajo zelo ambiciozni klubi, ki si želijo priti v prvo ligo in delajo zelo resno. Mura, Nafta, Ilirija, Bravo … Iz tega vidika bi lahko bila liga močna. Igrali bomo tri tekme več (namesto dozdajšnjih 27 krogov jih bo 30, op. p.), tega se veselim, bo pa povečan kakovostni razkorak med prvo in drugo ligo."

V to je prepričan tudi zaradi nedavno sprejetih ukrepov Nogometne zveze Slovenije, ki v drugi ligi dovoljuje nastop drugim ekipam, recimo Mariboru B. Veljati začenja novi pravilnik, v katerem si ne bo mogoče od prvoligaških klubov izposojati neomejenega števila igralcev. "Za manjše klube bo to težava več, težje bomo konkurenčni," je prepričan Marinšek.

Maribor bodo gostili v Murski Soboti

Radomljani so v tej sezoni tesno sodelovali zlasti z ljubljansko Olimpijo in v svojih vrstah pozdravili nekaj zmajev. Niso mogli igrati na štadionu v Radomljah, saj so kot edini člani Prve lige Telekom Slovenije pričakali goste na tujem štadionu, v Športnem parku v Domžalah. Tudi to je imelo opraviti s slabšim izkupičkom točk in padcem v drugo ligo že šest krogov pred koncem. Konec vseh dvomov pa je bilo po petkovem porazu proti Gorici (1:2).

Navijači Radomelj, skupina Mlinarji, komaj čakajo, da pozdravijo ljubljence na svojem štadionu. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Radomelj, skupina Mlinarji, komaj čakajo, da pozdravijo ljubljence na svojem štadionu. Foto: Vid Ponikvar

Ker pa bo domžalski štadion v kratkem postal gradbišče, saj bodo menjali travnato podlago, ki jo želijo Domžalčani pripraviti do novih evropskih preizkušenj (poletja 2017), bodo Radomljani zaigrali drugje. Domžale so se tudi zaradi nižjih organizacijskih stroškov odločile, da bodo v vlogi domačinov na Ptuju, Kalcer Radomlje pa bodo vodilni Maribor, ki bi lahko na sobotnem večnem derbiju že postal prvak, pričakale v murskosoboški Fazaneriji.

Bodo Radomlje še kdaj zaigrale v prvi ligi?

  • Da.
    57,41 %
    182 glasov
  • Ne.
    42,59 %
    135 glasov
Oddanih 317 glasov

V Murski Soboti se bo tako po dolgem času igrala prvoligaška tekma. Nato sledi praznik za navijaško skupino Mlinarji in druge  simpatizerje najslabšega prvoligaša. Radomlje se bodo premierno za točke potegovale na svojem štadionu. Prav v Radomljah!

Proti Celju in Kopru bo veliki nogometni praznik. Vodstvo Radomelj se je razveselilo prižgane zelene luči NZS. Objekt, del razkošnega parka v Radomljah, je dobil novo slačilnico.

Ne morejo jim več plačevati hrane in stanovanja

Predsednik Marinšek se v prihodnji sezoni ne bo več srečeval z Olimpijo in stanovskim kolegom Milanom Mandarićem. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Marinšek se v prihodnji sezoni ne bo več srečeval z Olimpijo in stanovskim kolegom Milanom Mandarićem. Foto: Vid Ponikvar Predsednik je vesel dobrih rezultatov kadetov in mladincev, ki vodijo v drugi ligi. Prihodnje leto bodo stavili na mlajše, zlasti klubski podmladek, rojen med letoma 1993 in 1996.

"Z večino tujcev bomo prekinili pogodbe. Plačujemo jim tudi hrano in stanovanje. Tega si v drugi ligi ne moremo privoščiti. Stavimo na svojo mladost, potrebujemo pa še dve okrepitvi, saj smo šibki na nekaterih igralnih položajih. Verjamem, da bi bili s takšno zasedbo konkurenčni za vrh 2. SNL," ocenjuje Marinšek.

Izlet v 1. SNL, od katerega je pričakoval bistveno več kot pa prepričljivo zadnje mesto, mu je prinesel malenkostno finančno izgubo. Ne bo pozitivne ničle, ampak nekaj minusa. "A ne skrbite. Vse je pod nadzorom," ostaja miren. Žal mu je le, da nogometaši niso spomladi zbrali več točk, saj bodo zaradi tega prejeli manj sponzorskih sredstev od zveze kot bi jih sicer. Med tujci mu bo najbolj žal odhodov mladih Hrvatov Josipa Balića in Tina Karamatića.

Tudi v drugi ligi je lahko luštno

Trener Radomlje bo vsaj do konca sezone Adnan Zildžović. V devetih tekmah še ni dočakal zmage. | Foto: Vid Ponikvar Trener Radomlje bo vsaj do konca sezone Adnan Zildžović. V devetih tekmah še ni dočakal zmage. Foto: Vid Ponikvar V drugi ligi so imeli sosedski dvoboj z Domžalami in jim dvakrat pošteno premešali načrte. Vseeno so Radomljani odločni, da je za njih največji spopad tisti z Dobom. V okolici Domžal velja za drugoligaški el clasico.

"To so pravi derbiji, razburljivi, igra se na nož, izenačeni. Tudi v drugi ligi se dogajajo luštne stvari, tako da lahko uživamo, čeprav imamo v klubu, kar zadeva organizacijo, le amaterski pogon. Vse sloni na prostovoljnem delu dveh ali treh oseb. Ni lahko tako voditi zadev, a se ne damo. Poleti se bomo malce spočili, sestavili ekipo, potem pa videli, kako naprej. Ker bomo znižali proračun vsaj za 30 odstotkov, bo kar nekaj sprememb," se že privaja na okoliščine, ki bodo vladale v 16-članski drugi ligi.

Niso se osmešili, a niso niti zablesteli

Spomladi še niso zmagali, so pa na nekaterih tekmah dobro namučili najboljše. V Ljudskem vrtu so izgubili le z 0:1, z Olimpijo so remizirali v Stožicah, Domžale so jeseni v gosteh celo premagali, spomladi pa z njimi remizirali.

"Ali pa Gorica. Vodili smo z 1:0, bili boljši v prvem polčasu, potem pa prejeli dva gola iz praktično dveh strelov na gol. To so tekme, kjer se nismo osmešili. Žal pa nismo niti zablesteli. Vem, da ni vse v rezultatih, a je občutiti tudi nekaj nezadovoljstva," se je kislo nasmehnil in poudaril, kako so bile Kalcer Radomlje premalokrat trn v peti večjim in bogatejšim klubom.

Biti vsaj boljši od prvič

Do konca sezone se bodo pomerili tudi proti vodilnemu Mariboru. Dvoboj bodo odigrali v Murski Soboti. | Foto: Vid Ponikvar Do konca sezone se bodo pomerili tudi proti vodilnemu Mariboru. Dvoboj bodo odigrali v Murski Soboti. Foto: Vid Ponikvar Čeprav so že izpadle, bodo motivacijo za zadnje tekme sezone črpale v tem, da poskrbijo za klubski rekord. Ko so nogometaši Radomelj prvič nastopili v 1. SNL in tudi takrat hitro izpadli, so osvojili 16 točk. V tej sezoni so za zdaj pri enajstih.

"Moramo dobiti še kakšno tekmo ali dve. Dali bomo vse od sebe. Naši fantje, domači igralci, so mi obljubili, da bodo igrali na polno do zadnjega. Moramo odigrati pošteno do konca. Ne smemo si privoščiti, da bi igrali z mladinci in visoko izgubljali, tega ne odobravam," se želi od prvoligaške karavane posloviti z dvignjeno glavo.

To bodo skušali dokazati tudi v Murski Soboti, kjer se že veselijo spektakla v pravem nogometnem okolju proti Mariboru, odličnih pogojev za igro in izleta, ki ga bodo podprli s kmečkim turizmom. Želijo se še enkrat predstaviti v dobri luči in dokazati, da niso toliko slabši od tekmecev, kot bi lahko sklepali po številu točk.

Najlepši zadetki 30. kroga:

Ne spreglejte