Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 2. 2022,
15.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi PSG Neymar UEFA liga prvakov Real Madrid Sergio Ramos

Torek, 15. 2. 2022, 15.00

1 leto

Poslastica v Parizu brez Sergia Ramosa

Od Reala se je poslovil v solzah, danes mu jo je zagodla višja sila

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Sergio Ramos | Sergio Ramos je v tej sezoni zaradi zdravstvenih težav odigral le pet srečanj. Danes ne bo kandidiral za dvoboj z nekdanjimi soigralci, nogometaši Reala. | Foto Reuters

Sergio Ramos je v tej sezoni zaradi zdravstvenih težav odigral le pet srečanj. Danes ne bo kandidiral za dvoboj z nekdanjimi soigralci, nogometaši Reala.

Foto: Reuters

To bi bila čustvena zgodba, ob kateri bi privreli na dan številni spomini, a je zaradi zdravstvenih težav prestavljena za tri tedne. Sergio Ramos, dolgoletni kapetan Reala, ki se je lani v solzah poslovil od belih baletnikov in sprejel ponudbo Parižanov, se zvečer ne bo mogel pomeriti z nekdanjimi soigralci. S tem pa povezav med PSG in Realom, zaradi katerih nogometni svet komaj čaka na začetek spektakla, zlepa ni konec.

Atletico Manchester United
Sportal Švedski najstnik premagal Oblaka, sreča pustila na cedilu Atletico

Vrsto let je bil ikona madridskega Reala, simbol nepopustljivosti in zvestobe. Sergio Ramos se je za beli dres boril z vsem srcem, če so bili za dosego cilja potrebni grdi, manj športni prijemi, ni okleval. Storil je vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi lahko pomagal klubu, ki ga obožuje.

Za bele baletnike je zbral 671 nastopov, nato pa po koncu sezone, bilo je 17. junija 2021, v solzah naznanil, da zapušča Madrid. Po 16 letih, v katerih je postal zaščitni znak kluba in njegov dolgoletni kapetan. "To je najtežji dan v mojem življenju," se mu je tresel glas, ko se je poslavljal od 13-kratnih evropskih prvakov, s katerimi je osvojil kar 22 lovorik.

Lani poleti sta se PSG pridružila nekdanja kapetana Reala in Barcelone, Sergio Ramos in Lionel Messi. | Foto: Reuters Lani poleti sta se PSG pridružila nekdanja kapetana Reala in Barcelone, Sergio Ramos in Lionel Messi. Foto: Reuters

Kot prost igralec se je preselil v Pariz, kjer ga je prepričala mikavna ponudba PSG, a na Parku princev še zdaleč ni mogel pokazati vsega, kar zna. Vsaj za zdaj. Kalvarija zdravstvenih težav, ki so ga spremljale v zadnjih letih pri Realu, se nadaljuje.

V tej sezoni je tako za bogati pariški klub zbral le pet nastopov, preskočil pa bo tudi uvodni vrhunec leta, prvo tekmo osmine finala. Po nepozabnem ponovljenem žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je usoda poskrbela, da bo moral PSG, če bo hotel postati evropski prvak, najprej izločili Real Madrid. Ravno klub, ki ga Ramos nosi globoko v srcu.

Od navijačev Reala se želi posloviti na polnem stadionu

Izkušeni branilec je za bele baletnike zbral kar 671 nastopov. | Foto: Reuters Izkušeni branilec je za bele baletnike zbral kar 671 nastopov. Foto: Reuters Ramos je po žrebu ponovil, kako navezan je na madridskega velikana, a hkrati dal vedeti, da bo zdaj, ko je branilec PSG, naredil vse, kar je v njegovi moči, da izloči Real.

"Najraje bi videl, da se sploh ne bi pomerili z Realom, a vrnitev na stadion Santiago Bernabeu doživljam z zadovoljstvom, saj se zaradi omejitev v boju za zajezitev covid-19 od navijačev Reala nisem mogel posloviti na pravi način," je dejal 35-letni Andaluzijec. Morda se mu bo želja 9. marca, ko bosta Real in PSG odigrala povratno tekmo, tudi izpolnila. Če bo Ramos do takrat odpravil zdravstvene težave in kandidiral za zelo pomembno srečanje.

Nazadnje je za PSG zaigral pred tremi tedni proti Reimsu, ko se je tudi vpisal med strelce, nato pa mu je ponagajalo zdravje. Ko si je prejšnji teden na treningu poškodoval mečno mišico, je bilo sanj o tem, da bi se zoperstavil nekdanjim soigralcem na pariški zelenici, dokončno konec.

Messi proti Realu dosegel že 26 zadetkov

Trener PSG Mauricio Pochettino ima na voljo kar nekaj nekdanjih nogometašev Reala. Kapetan Marquinhos je prepričan, da bi lahko njegov rojak Neymar danes zaigral proti Madridčanom. | Foto: Reuters Trener PSG Mauricio Pochettino ima na voljo kar nekaj nekdanjih nogometašev Reala. Kapetan Marquinhos je prepričan, da bi lahko njegov rojak Neymar danes zaigral proti Madridčanom. Foto: Reuters Ramos pa še zdaleč ni edini nekdanji nogometaš Reala, ki si trenutno služi denar v Parizu. To sta tudi Argentinec Angel Di Maria in Kostaričan Keylor Navas, ki bi lahko dobil prednost pred Italijanom Gianluigijem Donnarummo. Zvečer bo zagotovo posebnega sprejema deležen Carlo Ancelotti. Italijanski trofejni strateg je pred leti vodil tudi PSG, zdaj pa poskuša Real vrniti na pota stare slave. Če sklepamo po predstavah v španskem prvenstvu, mu gre odlično.

Spopad evropskih velikanov, ki ga željno pričakuje ves nogometni svet, pa bi lahko poleg Ramosa ostal prikrajšan še za nekatera znamenita imena. Brazilski velemojster Neymar zaradi poškodbe gležnja za PSG ni zaigral že dva meseca in pol. Poškodoval se je 28. novembra proti St. Etiennu. Pred dnevi se je vrnil na trening, a njegov nastop proti klubu, kateremu jo je večkrat zagodel na el clasicih v dresu Barcelone, je vprašljiv. Po zadnjih informacijah dvoboja naj ne bi začel od prve minute, bi pa lahko v nadaljevanju srečanja morda združil moči z Lionelom Messijem in Kylianom Mbappejem, s katerima sestavlja atomski napadalni trojček. "Neymar je pripravljen in samozavesten. Trener bo odločil, ali bo igral ali bo na klopi," odgovarja njegov rojak Marquinhos, sicer kapetan PSG.

Argentinski superzvezdnik Lionel Messi je v tej sezoni dosegel sedem zadetkov za PSG, od tega kar pet v ligi prvakov, njegov soigralec Kylian Mbappe pa bi se lahko po koncu sezone preselil k madridskemu Realu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Argentinski superzvezdnik Lionel Messi je v tej sezoni dosegel sedem zadetkov za PSG, od tega kar pet v ligi prvakov, njegov soigralec Kylian Mbappe pa bi se lahko po koncu sezone preselil k madridskemu Realu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Parižani so pred obračunom z Realom izpostavljeni velikemu pritisku. Klubsko vodstvo je že v prejšnjih sezonah zaradi ogromnih nakupov in prihodov dragih zvezdnikov pričakovalo evropski naslov, a je ostala želja neuresničena. Zdaj, ko je del pariške zasedbe tudi Messi, je zahteva še toliko večja.

Messi v domačem prvenstvu ne zadeva, do zdaj je dosegel le dva zadetka, kar je krepko pod njegovim povprečjem, v Evropi pa mu gre veliko bolje. Tam je zadel že petkrat, na njegovo veselje pa bo danes na drugi strani stal tekmec, proti kateremu je v karieri v dresu Barcelone dosegel kar 26 zadetkov. Bo danes še izboljšal statistiko? Težko pričakovan spopad se bo začel ob 21. uri.

Verjetni začetni postavi:

PSG: Navas; Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes; Danilo, Paredes, Verratti; Di María, Messi, Mbappé
Real Madrid: Courtois; Carvajal, Militão, Alaba, Mendy; Kroos, Casemiro, Modrić, Asensio, Benzema, Vinícius Júnior

Ne spreglejte