Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 2. 2017,
11.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Angel Di Maria Edinson Cavani Unai Emery Barcelona UEFA liga prvakov PSG

Sreda, 15. 2. 2017, 11.20

12 mesecev

Po zmagi PSG nad Barcelono

Parižani po katastrofi Barcelone umirjajo evforijo: Še bomo trpeli

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
PSG Barcelona Angel di Maria | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometna liga prvakov je bila 14. februarja 2017 priča eni najveličastnejših zmag francoskega prvaka. PSG je na Parku princev potolkel zvezdniško Barcelono (4:0) in nakazal, da je morda napočilo leto, v katerem bi se lahko izpolnila velika želja katarskih lastnikov. Parižani naskakujejo naslov evropskega klubskega prvaka.

Francoski klub Paris St. Germain je leta 2011 obrnil ploščo. Takrat je odprl vrata bogatim Katarcem, spremenil filozofijo poslovanja, se pridružil samooklicani evropski eliti in začel loviti največje nogometne zvezdnike. Denar ni več predstavljal nikakršne težave. Predsednik Nasser Al Khelaifi je poskrbel za uresničitev najdrznejših sanj. Na Parku princev so se kopičili asi, stari znanci največjih nogometnih aren, Parižani pa so hitro postali najuspešnejši francoski klub.

Zadnja želja bogatih Katarcev

Zvezdniki Barcelone so bili v Parizu nebogljeni. | Foto: Reuters Zvezdniki Barcelone so bili v Parizu nebogljeni. Foto: Reuters Doma so osvojili skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Postali so serijski prvaki in domače naslove želeli nadgraditi še z evropsko lovoriko, a v ligi prvakov se jim je vedno zalomilo. Ta želja še ni izpolnjena. Nepredvidljiva usoda bi lahko poskrbela, da bodo bogati Katarci svojih velikih pet minut, trenutek sladke prevlade v evropskem nogometu, dočakali letos.

To bi bilo povsem nepričakovano, saj nogometna javnost Parižanom, ki v domačem prvenstvu ne blestijo tako kot v prejšnjih letih (za vodilnim Monacom zaostajajo tri točke), ni pripisovala večjih možnosti. V skupinskem delu so zaostali za londonskim Arsenalom, v osmini finala pa za tekmeca dobili Barcelono, ki je tekmo pred tem v gosteh napolnila mrežo Alavesu (6:0).

Trojček MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar) je deloval samozavestno, pariška obramba je pričakovala ogromno dela. Takšno prepričanje je prevladovalo do začetka tekme na Parku princev, nato pa je PSG vzel vajeti v svoje roke in poskrbel za redko viden prizor - zvezdniki katalonskega ponosa so z bledimi obrazi zapuščali zelenico, na semaforju pa se je bleščal rezultat 4:0.

Čaroben dan za di Mario in Cavanija

Južnoameričana sta v torek zasenčila slavna rojaka Lionela Messija in Luisa Suareza. | Foto: Reuters Južnoameričana sta v torek zasenčila slavna rojaka Lionela Messija in Luisa Suareza. Foto: Reuters PSG je nadigral španske prvake kot že dolgo nihče. Z eno nogo se je že uvrstil v četrtfinale, kjer se je v zadnjih sezonah končala njegova evropska pot. Navijači Barcelone se zavedajo, da ni še nobeni ekipi v zgodovini lige prvakov uspelo v izločilnem delu nadoknaditi štirih zadetkov zaostanka.

Veselje v vrstah francoskega prvaka je bilo ogromno, a so največji junaki poskrbeli, da je PSG po veličastni zmagi še vedno stal na tleh. To je bil čaroben dan za Angela di Mario in Edinsona Cavanija. Prvi je praznoval 29., drugi pa 30. rojstni dan. Če je nogometna javnost mislila, da bodo v torek zvečer na Parku princev blesteli Južnoameričani v dresu Barcelone, se je zelo zmotila.

Bilo je obratno. Argentinec di Maria je zasenčil rojaka Messija, Urugvajec Cavani Suareza, brazilski branilec Marquinhos pa Neymarja. Svoje je dodal Nemec Julian Draxler, strelec zadetka za 2:0, in zabava se je lahko začela.

"Kaj takega, pa ravno na moj rojstni dan … To je nekaj izjemnega. Trener je od nas zahteval popolno predstavo, mi pa smo ga poslušali," ni skrival sreče dvakratni strelec di Maria.

Barcelona je sposobna vrniti udarec

Razkril je, kako veliko mu je pomenilo, da je lahko z družino preživel božične praznike. V leto 2017 je vstopil kot prerojen, zdaj se mu nasmiha napredovanje med najboljših osem v ligi prvakov.

Se lahko Barcelona na povratnem srečanju še vrne in napreduje?

  • Ne.
    72,58 %
    1244 glasov
  • Da.
    27,42 %
    470 glasov
Oddanih 1714 glasov

"Če bomo želeli napredovati, bomo morali v Barceloni pokazati podobno predstavo. Dosegli smo štiri zadetke, a je Barcelona sposobna to ponoviti pred svojimi navijači," opozarja di Maria, ki je vajen gostovanj na Camp Nouu. Tam je največkrat nastopal v dresu madridskega Reala in ga pogosto zapuščal razočaran.

Camp Nou dobro pozna tudi trener francoskega prvaka Unai Emery. Vrsto let je vodil Valencio in Sevillo, s katero je osvajal tudi evropske lovorike, poleti pa se je iz Andaluzije preselil v mesto z Eifflovim stolpom.

Francoski prvaki so si na široko odprli vrata, ki vodijo v četrtfinale lige prvakov. | Foto: Reuters Francoski prvaki so si na široko odprli vrata, ki vodijo v četrtfinale lige prvakov. Foto: Reuters

Tudi on se ni prepustil evforiji, ampak izbrance in navijače opozoril, da delo v osmini finala še zdaleč ni končano. "Zmagali smo brez prejetega zadetka. Dvoboj smo končali z 11 igralci, kar je tudi pomembno, zlasti po zgodnjem rumenem kartonu Adriena Rabiota. Priigrali smo si lepo prednost, a nas čaka še povratna tekma. Barcelona je zelo močna na svojem štadionu, čaka nas trpljenje. V Katalonijo moramo odpotovati z mislijo, da se je prva tekma končala z 0:0," opozarja strateg PSG.

Malce so proslavili, a ne preveč

Di Maria je prvi zadetek dosegel s prostega strela. | Foto: Reuters Di Maria je prvi zadetek dosegel s prostega strela. Foto: Reuters Njegova slavna predhodnika (Laurent Blanc in Carlo Ancelotti) sta, podprta s katarskim kapitalom, naskakovala evropski naslov, a se v ligi prvakov vedno spotaknila v četrtfinalu. Nikoli ju niso nadigrali, vedno so odločale malenkosti, navijači PSG pa so počasi začeli izgubljati upanje, da se bo njihovim ljubljencem kdaj posrečil veliki met. Blanc je v četrtfinalu izpadel proti Chelseaju, Barceloni in Manchester Cityju, Ancelotti proti Barceloni.

Od leta 2013 v Parizu vztraja Edinson Cavani. Na dvoboju s Katalonci je praznoval 30. rojstni dan. In to na kakšen način! Dosegel je zadetek za 4:0. Dan, ko je vstopil v četrto desetletje, si bo zapomnil za vse večne čase.

"Izkazali smo se. Malce bomo proslavili, a ne preveč, saj nas čaka še povratna tekma. Lepota nogometa se skriva tudi v tem, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo na prihodnji tekmi," je poročal ESPN.

Najboljšega nogometaša Barcelone in prvega strelca lige prvakov lahko med najboljših osem popelje le še čudež. | Foto: Reuters Najboljšega nogometaša Barcelone in prvega strelca lige prvakov lahko med najboljših osem popelje le še čudež. Foto: Reuters

PSG je poskrbel za največje presenečenje v osmini finala lige prvakov, v kateri pa so za zdaj odigrali le dve tekmi. Nova vrhunca nas čakata danes, ko se bosta v Madridu spoprijela Real in Napoli, v Münchnu pa Bayern in Arsenal.

Ne spreglejte