Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
20.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

Natisni članek

bežigrajski štadion ARSO Joc Pečečnik

Petek, 21. 4. 2017, 20.01

6 let, 7 mesecev

Preobrat v projektu prenove bežigrajskega štadiona?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

stadion bežigrad štadion | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Agencija RS za okolje (Arso) je v ponovnem postopku izdala okoljevarstveno soglasje za gradnjo Bežigrajskega športnega parka, so zapisali na spletni strani agencije. Soglasje so izdali, potem ko je upravno sodišče aprila lani odpravilo odločbo, s katero so soglasje zavrnili zaradi čezmernega obremenjevanja s hrupom v obdobju gradnje.

Kot so še zapisali na Arsu, je družba Bežigrajski športni park z zadnjo dopolnitvijo poročila o vplivih na okolje odpravila čezmerno obremenjenost s hrupom med gradnjo s podaljšanjem časa gradnje in uporabo strojev z nižjo zvočno močjo.

Stadion že leta propada. | Foto: Vid Ponikvar Stadion že leta propada. Foto: Vid Ponikvar Agencija je v izreku okoljevarstvenega soglasja predpisala tudi projektne in okoljevarstvene pogoje časa obratovanja, varstva zraka, varstva voda in ravnanja z odpadki. Določili so tudi pogoje glede varstva pred hrupom in vibracijami, svetlobnega onesnaževanja, elektromagnetnega sevanja, kulturne dediščine, varstva krajine in prometne varnosti.

Sodišče je aprila lani odločbo odpravilo, ker stranka ni imela možnosti izjasnitve do navedb stranskih udeležencev v postopku. Arso je v ponovljenem postopku stranko ter stranske udeležence v postopku seznanil z vsemi dejstvi ter jim dal možnost izjasnitve.

Pri svoji odločitvi je upošteval vso prejeto dokumentacijo v obdobju trajanja postopka. Pripombe in mnenja drugih organizacij ter stranskih udeležencev je upoštevala v obliki pogojev oziroma se do njih opredelila v obrazložitvi odločbe, so še zapisali.

Pridobitev okoljevarstvenega soglasja bila le ena od dveh velikih ovir na poti do gradbenega dovoljenja. Druga je zemljišče med stadionom in Fondovimi bloki, ki ga je občina vložila v projekt in za katero že od konca leta 2009 teče postopek na sodišču. V njem naj bi odločili, ali je zemljišče res last občine in ali gre za pripadajoče zemljišče, kot trdijo stanovalci Fondovih blokov.

Podjetnik Joc Pečečnik pravi, da ima za dokončanje projekta že pripravljeno financiranje in sredstva za izvedbo.  | Foto: Klemen Korenjak Podjetnik Joc Pečečnik pravi, da ima za dokončanje projekta že pripravljeno financiranje in sredstva za izvedbo. Foto: Klemen Korenjak Projekt prenove Plečnikovega stadiona sicer predvideva ohranitev zgodovinskih elementov stadiona, kot jih je zasnoval Plečnik, novi objekti pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih.

Pečečnik v projekt vložil že več kot 21 milijonov evrov

Podjetnik Joc Pečečnik, ki stoji za obnovo stadiona, se je s projektom začel ukvarjati že leta 2007. V vseh teh letih je, kot je razkril lani jeseni, za projekt porabil že več kot 21 milijonov evrov.

Leto Izdatki (v EUR)
2007 11.466.299
2008 5.242.434
2009 1.176.681
2010 1.162.327
2011 814.711
2012 665.292
2013 274.433
2014 268.367
2015 208.267
Skupaj: 21.278.806

"Nad projektom bežigrajskega štadiona nismo obupali. Skupina še nikoli ni bila v boljšem finančnem stanju. Za dokončanje projekta imamo vsa sredstva, ki bodo omogočala izvedbo," je bil še septembra optimističen Pečečnik.

Plečnikov stadion | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Ne spreglejte