Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
13. 5. 2018,
19.32

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Ante Šimundža Mura Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 13. 5. 2018, 19.32

5 let, 11 mesecev

Prekmurska veselica: Dobrodošla, Olimpija in Maribor!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Mura | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Nogometaši Mure so si z zmago nad Taborom iz Sežane (3:0) že dva kroga pred koncem 2. SNL priigrali neulovljivo prednost ter tako ob navdušenju Fazanerije stopili na prvoligaški prag.

Penina se je hladila že v Novem mestu, a so jo Prekmurci morali pripeljati nazaj domov. Kar murskosoboškim nogometašem pod vodstvom trenerja Anteja Šumundže ni uspelo minuli teden na Dolenjskem, jim je tokrat na domačem štadionu v Fazaneriji. Z zmago nad Taborom (3:0), h kateri je dva gola prispeval Matic Maruško, enega pa Žiga Kous, so si namreč tudi na teoretični ravni že priigrali neulovljivo prednost. Ptujska Drava in lendavska Nafta zaostajata preveč. Prvak 2. SNL je znan in s tem tudi klub, ki bo v prihodnji sezoni član Prve lige Telekom Slovenije. Do konca sezone sicer "muraše" čakata še dve tekmi, nato pa se bodo lahko poslovili od nižje ravni in v Fazaneriji vnovič zaželeli dobrodošlico prvoligašem, na čelu z Olimpijo in Mariborom.

NK Mura | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Šimundža: Prekmurje si zasluži prvoligaša!

"Čakata nas še dve tekmi, najprej derbi z Dravo. Jasno pa je, da smo danes veseli. Muro smo želeli na vrhu. Zdaj jo imamo. Ta zmaga je dragocena. Je nagrada za vse navijače, ki Muri stojijo ob strani. Zaslužijo si prvo ligo. Kot prvi in edini smo se v 2. SNL postavili v vlogo tistega, ki želi v prvo ligo. Vsi drugi so bili malo bolj preračunljivi. Pritisk je bil zaradi tega večji," je bil po kopici objemov, ki so sledili zadnjemu sodnikovemu žvižgu, navdušen trener Ante Šimundža. O tem, ali bo Muro tudi vodil med elito, ni želel govoriti, prav tako ne komentirati navedb o vrnitvi v Maribor.

Ante Šimundža je Muro vrnil v prvo ligo. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ante Šimundža je Muro vrnil v prvo ligo. Foto: Mario Horvat/Sportida

Navijaška podpora

Šimundža in igralci, med katerimi na ravni strelske učinkovitosti izstopajo Amadej Maroša, Luka Bobičanec in Rok Sirk, tokrat niso mogli biti ravnodušni. Ob zmagi je bilo namreč mogoče čutiti, da je v zraku nekaj več. Tribune resda niso bile polne, kakor bi sicer lahko pričakovali, a domačine je spremljala glasna podpora navijačev pod taktirko navijaške skupine Black Gringos, po tekmi pa je sledilo veliko veselje. Nov dokaz, kako v Murski Soboti z okolico dihajo s klubom, predvsem pa, kako lačni so prve lige. Pogovor z domačini pa ob slavju razkrije, da še zdaleč ne naivni, temveč na podlagi bridkih izkušenj iz preteklosti tudi previdni ali, ob pogledovanju proti prihodnosti, celo nekoliko zadržani.    

Mura | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Tretjič med elito

Mura si je torej na igrišču znova priigrala prvo ligo. Tokrat kot NŠ Mura. To je že tretji klub s sorodnim imenom, ki bo nastopal v prvi ligi. V tej so črno-beli nazadnje igrali v sezoni 2012/13. Tedaj z imenom Mura 05. To je bil klub, ki je nastal leta 2005 kot odgovor na finančni razpad prvotne Mure, v prvi ligi je igral dve sezoni, nato pa zaradi neizpolnjevanja pogojev ostal brez licence in klavrno končal svojo pot. Podobno kot leta 2005 prvotna Mura, ki so jo na smetišče zgodovine pognali dolgovi, pred tem pa je v prvi ligi nastopala vse od osamosvojitve ter nanizala 14 sezon, bila dvakrat podprvak in enkrat celo pokalni zmagovalec.

Mura je Mura

NŠ Mura, ki je člansko ekipo oblikovala leta 2013 in z njo nastopala v 1. SML Murska Sobota, je torej formalno nov igralec na slovenski prvoligaški sceni. Podobno kot zdajšnja Olimpija, ki se z Mariborom krčevito bori za naslov prvaka, formalnopravno nima nikakršnih vezi z nekdanjo Olimpijo, ki je nastopala v jugoslovanskem prvenstvu ter osvojila uvodna štiri prvenstva po osamosvojitvi. A o tem, kdo ali kaj je prava Mura, tudi v Murski Soboti odločajo navijači. Mura, Mura 05 ali NŠ Mura. Mura je Mura. Navijači jo želijo, predvsem pa jo želijo na zdravih temeljih, in ne zgolj z epizodno vlogo v prvi ligi, temveč kot stabilnega prvoligaša, ki bo osmislil že kar pregovorno prekmursko navdušenje nad nogometom. Obenem pa lahko upajo, da se je vodstvo kluba iz klavrnih epizod obeh črno-belih predhodnikov tudi kaj naučilo.

Ne spreglejte