Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 5. 2014,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2014, 10.11

8 let

Prekmurca vleče k Šahtarju v nemirni Doneck, a ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gregorja Balažica veže pogodba z ukrajinskim prvoligaškim klubom Karpatyjem iz Lviva le še pol leta, zato je pričakovati, da bo v kratkem zamenjal okolje. Zanj se zanima prvak Šahtar.

Šestindvajsetletni Prekmurec, ki bo v popoldanskih urah s slovensko nogometno odpravo poletel proti Argentini, upa na najboljše. Čaka in spremlja, kaj se dogaja v Ukrajini. ''Žal je stanje tako, da se ne ve, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh. Vsaka dan pride kaka nova odmevna novica. Ker pa se v bistvu že ponavljajo in vrtijo v krogu, se toliko več ne zanimam zanje,'' pravi Gregor Balažic, edini slovenski nogometni legionar v ukrajinskem prvenstvu, kjer ne manjka zvezdnikov in močnih klubov, ki pa bi znali ob zadnjih spremembah in političnih nemirih doživeti ogromne spremembe.

Ljudje v mestih živijo normalno

Branilca Karpatyja iz Lviva, s katerim je uresničil cilj in si priigral obstanek, hkrati pa opozoril nase z dobrimi predstavami na svojem igralnem položaju, najbolj moti potenciranje novic, v katerih se omenjajo smrtne žrtve. Njegova izkušnja je nekoliko drugačna. ''Ko si v mestu, je v bistvu zasedena le upravna enota, pred njo so barikade, preostalo mesto pa je mirno. Ljudje normalno živijo in ni nekih odstopanj.''

Zaradi zmanjšanega obsega letalskih poletov se je na večino gostovanj s klubom odpravljal z vlakom, do nekaterih mest je potreboval tudi več kot 15 ur, a ga to ni motilo. Najbolj je bilo pomembno, da se je ukrajinsko prvenstvo končalo, Karpaty pa brez večjih težav ohranil prvoligaško kožo.

Šahtar je na visoki evropski ravni

Vseeno je v zraku toliko nevarnosti in možnih črnih scenarijev, da imajo ukrajinski klubi ogromno težav s tem, kako sploh motivirati tuje igralce, da bi ostali zvesti takemu okolju. ''Res je, januarja je bila zelo čudna situacija, še zdaj pa se ne ve, kaj se bo zgodilo. Ali bo katera nogometna ekipa odšla v Rusijo, ali se bo kaj delilo? Ni ravno prijeten občutek,'' ni ovinkaril slovenski reprezentant, ki je doživel ogromno čast, ko ga je, vsaj tako so namigovali ukrajinski mediji, v svoje vrste povabil prvak Šahtar.

Klub iz Donecka velja za najbolje organiziranega v Ukrajini, za njegov blagor skrbi bogati predsednik Rinat Ahmetov, ki poskuša v teh kaotičnih dneh pomiriti prebivalce Donbasa. Trenja med ukrajinskimi in prorusko usmerjenimi meščani ne prinašajo nič dobrega, Gregor pa je vseeno prepričan, da bi si s prestopom k Šahtarju zagotovil novo, višjo stopničko v karieri. ''Če te želi tak klub, nimaš kaj razmišljati. Je pravi klub, ki daje zagotovilo, da lahko treniraš in živiš v miru. Je na visoki evropski ravni. Če bi se kaj zgodilo, bi bilo to res nekaj izjemnega,'' je ponovil željo, da ne bi imel nič proti prestopu v Doneck. Za zdaj nemirni Doneck.

Ko se bo vrnil iz Argentine, bo vedel več

S tem, kako se bo nadaljevala njegova kariera, se ukvarja njegov agent. ''Zaupam mu in upam na najboljše. Zadeve so v njegovih rokah,'' napoveduje Balažic, ki bo z odločitvijo, kako sploh iti naprej, počakal do vrnitve iz Južne Amerike. S Karpatyjem je najverjetneje že končal sodelovanje, saj mu pogodba velja le še pol leta, klub iz Lviva pa bi s tem, če zdaj ne bi prodal Slovenca, zapravil možnost, da kaj zasluži.

Skupaj s Katančevo četo se odpravlja na reprezentančno gostovanje v Urugvaj in Argentino. V Ukrajini je igral proti številnim brazilskim nogometašem, nekateri bodo zaigrali tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu, kar priča o tem, da prihajajo iz najvišjega kakovostnega razreda (Brazilci pri Šahtarju), Argentincev in Urugvajcev je bilo nekoliko manj. ''To je res, čeprav je imel Metalist nekaj Argentincev. Denimo Joseja Ernesta Soso, ki je letos odšel k Atleticu,'' je spomnil na argentinskega reprezentanta, ki bo kandidiral tudi za prijateljsko srečanje proti Sloveniji.

Gregor je v razgibani karieri, kjer se je že v mladinski konkurenci odpravil v Lizboni in obiskoval znamenito šolo Benfice, nagledal velikih srečanj in najboljših igralcev. Del kariere je preživel tudi pri drugi ekipi Espanyola, zato je bil tudi v stiku z všečno Barcelono, pri kateri izstopa Lionel Messi. Argentinec se pripravlja na svetovno prvenstvo, na katerem se bo za razliko od tistega v JAR poskušal bolj pogosto vpisovati med strelce. Na jugu Afrike ni dosegel niti enega zadetka. ''Res bi bilo lepo zaigrati proti njemu,'' ne skriva želje branilec, ki bo po vrnitvi iz Južne Amerike bolj na jasnem, kje bo nadaljeval klubsko kariero. Možnost, da bi bil to Šahtar, ni izvita iz trte.

Ne spreglejte