Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
18.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gianni Infantino

Četrtek, 16. 2. 2017, 18.46

7 let, 2 meseca

Gianni Infantino o SP v Rusiji 2018

Predsednika Fife ruski huligani sploh ne skrbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Infantino | Foto Sportida

Foto: Sportida

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino pravi, da ga ne skrbijo huligani na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji, saj poudarja, da ruske oblasti ta vidik jemljejo zelo resno.

Mnogi pravijo, da je vedno več strahu, da bodo SP 2018 pokvarili prav navijaški incidenti oziroma nasilje. A Infantino je po sestanku izvršnega odbora v Dohi izjavil, da ga prav nič ne skrbi ta vidik. "Popolnoma zaupam ruskim oblastem, ki se s tem ukvarjajo zelo, zelo resno," je dejal Infantino.

Dodal je, da so ruski organizatorji že vzpostavili stike tako s Fifo kot Evropsko nogometno zvezo (Uefa) ter s prireditelji lanskega evropskega prvenstva v Franciji, kjer so se spopadli ruski in angleški navijači, posebej v Marseillu.

Infantino pravi, da je Rusija država, ki si želi le proslaviti nogomet. Ti komentarji prvega moža Fife so prišli le malo pred predvajanjem dokumentarnega filma v Britaniji, v katerem ruski huligani obljubljajo težave Angležem, ki bodo prišli na SP. Ti so tudi opozorili, da bi lahko SP 2018 postal "festival nasilja".

Kaj pa ruski športni minister, ki so ga povezovali z dopingom?

Nekaj je skrbi tudi glede ruskega športnega ministra Vitalija Mutka, vodje organizacijskega komiteja SP 2018, ki so ga povezovali z razširjenim dopingom v Rusiji. Mutko je zanikal vpletenost v škandal. Poteguje pa se za nov mandat v izvršnem odboru Fife, zaradi česar mora prestati še posebno preverjanje integritete. Volitve bodo 8. aprila. Na vprašanje, ali ga je pozval k odstopu iz sveta oziroma IO Fife, pa je Infantino odvrnil: "Ne."

Več je povedal glede možnosti so-organizacije prvenstev od leta 2026 naprej, ko bo na prvenstvih sveta igralo po 48 reprezentanc. "Za SP 2026 začenjamo kandidacijski proces. So-organizacijo več držav bomo podpirali," je povedal prvi mož Fife in poudaril, da morajo pokazati, da delujejo razumno.

Le nekaj držav na svetu lahko organizira SP

"Če pomisliš na SP in zahteve, ki jih postavljamo za organizacijo, potem bi bilo res le nekaj držav na svetu sposobnih organizirati SP. Tako pa je povsem v skladu z našo usmeritvijo, da mogoče skupaj stopijo dve, tri, štiri države in skupno predstavijo projekt s po tremi, štirimi, petimi stadioni v vsaki od njih," je še povedal Infantino. Pravi, da bi raje videli, da bi se za tovrstne projekte prijavile bližnje oziroma sosedske države, kar je za mnoge že znak, da bodo SP 2026 v Severni Ameriki.

Ne spreglejte