Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
13. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Finska Srečko Katanec Rok Kronaveter Jure Balkovec Abu Dabi Dubaj

Petek, 13. 1. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pred prijateljsko tekmo med Slovenijo in Finsko

S slovenskim grbom na najvišji stavbi na svetu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Slovenska nogometna reprezentanca Dubaj | Foto Facebook/NZS

Foto: Facebook/NZS

Slovensko člansko reprezentanco v Abu Dabiju sestavljajo le nogometaši, ki so v jesenskem delu nastopali v Prvi ligi Telekom Slovenije. Izbranci Srečka Katanca želijo po Savdski Arabiji (0:0) prekrižati načrte še Finski ter dokazati, da je bila nevsakdanja reprezentančna akcija v toplih Emiratih, kjer so si ogledali tudi največje turistične znamenitosti, zadetek v polno.

Selektor Srečko Katanec je bil po torkovi prijateljski tekmi s Savdsko Arabijo dobre volje. Njegovi izbranci so proti eni najboljših azijskih reprezentanc, ki je za razliko od Slovenije zaigrala v najmočnejši postavi, zadržali začetnih 0:0 in velik štadion v Abu Dabiju zapuščali zadovoljnih obrazov.

Selektor dobro pozna Dubaj

Srečko Katanec je v sredo popeljal izbrance po Dubaju. | Foto: Facebook/NZS Srečko Katanec je v sredo popeljal izbrance po Dubaju. Foto: Facebook/NZS Dan po tekmi se je slovenska nogometna odprava podala na turistični ogled Dubaja, kjer si je ogledala glavne znamenitosti. Če jih je zanimalo kaj več, so se lahko z vprašanji obrnili tudi na selektorja, ki je v tem cvetočem velemestu živel kar nekaj let. Pred leti je opravljal vlogo selektorja Združenih arabskih emiratov, letos pa se je v to bogato državo na Bližnjem vzhodu vrnil kot prvi mož slovenske reprezentance, s katero se želi uvrstiti na svetovno prvenstvo v Rusiji (2018).

Člani B-reprezentance so se v sredo podali tudi na vrh najvišje stavbe na svetu, ki jo je kdajkoli zgradila človeška roka. Najvišji objekt v Dubaju meri v višino skoraj 830 metrov. Ima več kot 160 nadstropij, svet pa je postal nanj pozoren leta 2010. Ravno tistega leta, ko je Slovenija še zadnjič sodelovala na velikem nogometnem tekmovanju.

Takrat je pod taktirko Matjaža Keka nastopila na svetovnem prvenstvu v JAR in bila do zadnjih sekund v igri za napredovanje med 16 najboljših. Na koncu se ni izšlo po slovenskih željah. Poraz z Anglijo (0:1), s katero se bo letos pomerila tudi Katančeva Slovenija, je bil usoden.

Najboljši bi lahko prejeli vpoklic za tekmo na Škotskem

Rok Kronaveter in Miha Zajc sta ena redkih članov Katančeve zasedbe v Abu Dabiju, ki sta že nastopila za A-reprezentanco. | Foto: Facebook/NZS Rok Kronaveter in Miha Zajc sta ena redkih članov Katančeve zasedbe v Abu Dabiju, ki sta že nastopila za A-reprezentanco. Foto: Facebook/NZS Slovenski nogomet bi lahko leta 2018 dočakal vrnitev reprezentance, ki je doma na sončni strani Alp, na velik svetovni oder. Katančeva četa je v kvalifikacijah za SP 2018 prezimila na drugem mestu. Pred nadaljevanjem kvalifikacij, ki bodo konec marca na Škotskem, se je želel selektor Katanec prepričati še v sposobnosti nogometašev Prve lige Telekom Slovenije.

Le redki so pri njem že prejeli priložnost na "pravih" tekmah. Izzval je nogometaše, da ga prepričajo, kako si zaslužijo še kakšno priložnost. Proti Savdski Arabiji (0:0) ga niso razočarali.

Če ga ne bodo tudi danes proti Finski, ki podobno kot Slovenija v ZAE ne igra v najmočnejši postavi, a vseeno računa na številne legionarje, bi se lahko kateri izmed B-reprezentantov pojavil tudi na seznamu za marčevsko gostovanje v Glasgowu.

Tudi Finci pogrešajo najboljše

Selekcija 1. SNL se je v ZAE družila tudi z morjem. | Foto: Facebook/NZS Selekcija 1. SNL se je v ZAE družila tudi z morjem. Foto: Facebook/NZS Veliko bo odvisno od današnje tekme z reprezentanco, ki je leta 2013 na prijateljskem obračunu v Turkuju ugnala Katančevo zasedbo z 2:0. Kako nevarna bi lahko bila Finska, ki na svetovni jakostni lestvici krepko zaostaja za Slovenijo (52. na svetu), saj je na repu najboljše stoterice, priča rezultat s ponedeljkove tekme v ZAE.

Nogometaši s severa Evrope so v Ai Ainu ugnali Maroko, ki se pripravlja na afriški pokal narodov, z 1:0. Čeprav pogrešajo najboljše igralce, denimo Romana Emerenka (CSKA Moskva), Joela Pohjanpala (Bayer Leverkusen), Lukasa Hradeckyja (Eintacht Frankfurt) in še kakšnega, so v Emirate pripeljali spoštovanja vredno ekipo. Tega se zaveda tudi slovenski tabor, ki kratke, a poučne arabske izkušnje noče končati s porazom.

Kronaveter: Šli bomo na zmago

Kronavater v Abu Dabiju trenira v zelo toplih vremenskih pogojih. Ko se bo 16. januarja pridružil pripravam Olimpije, ga bodo v Ljubljani pričakale "polarne" razmere. | Foto: Facebook/NZS Kronavater v Abu Dabiju trenira v zelo toplih vremenskih pogojih. Ko se bo 16. januarja pridružil pripravam Olimpije, ga bodo v Ljubljani pričakale "polarne" razmere. Foto: Facebook/NZS ''Finci dobro stojijo na igrišču,'' ugotavlja Rok Kronaveter, ki si je podobno kot njegovi soigralci pozorno ogledal posnetek dvoboja srečanja med Marokom in Finsko. ''To bo zanimiva tekma. Tako mi kot oni v tem trenutku še nismo fizično povsem pripravljeni. Upam na najboljše,'' je iz ZAE sporočil 30-letni zvezni igralec Olimpije, ki bi lahko v zimskem prestopnem roku spremenil okolje. Z dobro predstavo proti Finski bo storil še lažje.

''Najbolj je pomembno, da tudi po tej tekmi ostanemo zdravi. Upam, da bomo tako čvrsti kot proti Savdski Arabiji. Kot profesionalci hočemo dobiti vsako tekmo. Šli bomo na zmago, potem pa videli, kaj bo na koncu," je strnil Mariborčan, ki se je v ZAE srečal tudi z A-reprezentantom Miho Mevljo.

V ZAE se na klubskih pripravah nahaja Miha Mevlja, strelec zadnjega zadetka za slovensko reprezentanco. V polno je zadel na prijateljski tekmi na Poljskem (1:1). | Foto: Facebook/NZS V ZAE se na klubskih pripravah nahaja Miha Mevlja, strelec zadnjega zadetka za slovensko reprezentanco. V polno je zadel na prijateljski tekmi na Poljskem (1:1). Foto: Facebook/NZS

Primorec se nahaja na pripravah z ruskim podprvakom Rostovom prav v tem kraju, tako da je obiskal slovenski tabor. Kronaveter in Mevlja imata še nekaj skupnega. V letu 2016 sta oba zadela v polno v dresu članske reprezentance in se veselila prvenca.

Balkovec se želi dokazati selektorju

B-reprezentanti imajo ogromen motiv, saj želijo prepričati selektorja, kako si zaslužijo priložnost tudi na akcijah z bistveno bolj pomembnim rezultatskim vložkom. | Foto: Facebook/NZS B-reprezentanti imajo ogromen motiv, saj želijo prepričati selektorja, kako si zaslužijo priložnost tudi na akcijah z bistveno bolj pomembnim rezultatskim vložkom. Foto: Facebook/NZS Na prvi nastop še čaka Jure Balkovec. Bočni branilec, ki v Sloveniji brani barve Domžal, v tem prestopnem roku pa je želja večjih slovenskih klubov, opozarja na največjo finsko nevarnost. To so po njegovem mnenju prekinitve, v katerih pridejo do izraza visoki finski igralci. ''Ob prekinitvah bomo morali biti zbrani,'' je izpostavil in delo v Abu Dabiju s selektorjem Katancem opisal kot pozitivno izkušnjo. Spominja ga na potek treningov v A-reprezentanci.

''Želim se dokazati selektorju in v prihodnosti prejeli vpoklic za nastop v A reprezentanci,'' ne skriva želje 22-letni Dolenjec. Proti Savdski Arabiji ni prejel priložnosti. Lahko bi jo danes proti Finski, saj želi selektor Katanec na delu videti kar največ kandidatov. V ZAE jih je pripotovalo 23.

Dvoboj med Slovenijo in Finsko se bo v Abu Dabiju začel ob 16. uri.

Ne spreglejte