Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
21. 5. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Celje NK Domžale NK Koper NK Krka NK Krško NK Zavrč NK Rudar NK Gorica

Sobota, 21. 5. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Pred tekmami zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije

Mendy napada Kronavetra in Šporarja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Naslov prvoligaškega prvaka je že oddan, ne pa tudi naslov najboljšega strelca. Zanj se potegujejo trije kandidati, le dva pa imata priložnost, da izboljšata dosežek. V igri sta zeleno-beli Rok Kronaveter in vijolični Jean-Philippe Mendy. Če bo Francoz v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije spretnejši, bo Maribor prejel tolažilno nagrado, priznanje za najboljšega strelca lige.

Olimpija – Krka, ob 16.55

Novopečeni prvak bo danes pričakal najslabšo ekipo, ki se je že sprijaznila z izpadom. Dvoboj v polnih, morda tudi razprodanih Stožicah bi lahko postregel s festivalom zadetkom, saj bosta obe ekipi igrali za gledalce. Najboljši posameznik Prve lige Telekom Slovenije Rok Kronaveter bi potreboval vsaj enega, če želi maratonski strelski boj v prvi ligi obrniti v svojo prid in poskrbeti, da bo lovorike za najboljšega strelca deležen le on. Izbranci Rodolfa Vanolija, ki je v petek podaljšal pogodbo s klubom še za dve leti, bodo igrali tudi za nesrečnega soigralca Nemanjo Mitrovića, ki bo moral po operaciji ahilove tetive počivati od šest do osem mesecev. Če je ne bi skupil na torkovem treningu, bi se znašel tudi na Katančevem seznamu, kjer so se izpisala imena treh njegovih soigralcev.

Kapetan Darijan Matić bo po tekmi s Krko dvignil pokal, Rok Kronaveter pa skušal gledalcem na polnih Stožicahp okazati, zakaj je bil izbran za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Kapetan Darijan Matić bo po tekmi s Krko dvignil pokal, Rok Kronaveter pa skušal gledalcem na polnih Stožicahp okazati, zakaj je bil izbran za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije.

Navijači Olimpije so dolgo čakali na ta dogodek. Naslednik zeleno-belih, ki so nekoč stanovali za Bežigradom, zdaj pa so doma v Stožicah, je prvak Slovenije. Kapetan Darijan Matić bo v Stožicah prejel slavnostni pokal, nato se bo slavje nadaljevalo v središču Ljubljane, kjer bosta privržence zmajev na Kongresnem trgu zabavala Peter Lovšin in Magnifico.

Luka Koper – Zavrč, ob 16.55

To bo rezultatsko najbolj zanimiva tekma dneva, saj prinaša neposreden obračun klubov, ki bi se rada izognila devetemu mestu. Ta pelje v dodatne kvalifikacije za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije, v slabšem položaju pa so Koprčani. Če bodo premagali Haložane, se bodo rešili in si že zagotovili neposreden obstanek, saj imajo boljše razmerje v medsebojnih srečanjih.

Mešani občutki bodo prisotni tudi pri hrvaškemu branilcu Toniju Datkoviću, ki je jeseni igral v dresu Zavrča, nato pa se preselil v Koper. | Foto: Mešani občutki bodo prisotni tudi pri hrvaškemu branilcu Toniju Datkoviću, ki je jeseni igral v dresu Zavrča, nato pa se preselil v Koper.

Na Bonifiki se obeta vroč dvoboj, v katerem se bosta v trenerski vlogi spopadla dolgoletna sodelavca in dobra prijatelja. Milan Obradović je vrsto let pomagal Slavku Matiću. Ko sta prispela v Slovenijo, sta najprej sodelovala v Zavrču, nato še v Kopru. Zdaj je Obradović napredoval iz pomočnika v prvega trenerja, Matić pa se je vrnil v Haloze, kjer je po nesrečnem izpadu v polfinalu pokala Slovenije nanizal nekaj skromnih rezultatov v prvenstvu in padel na zelo nevarno osmo mest.

Gostje računajo celo na članskega reprezentanta Slovenije, saj je Srečko Katanec vpoklical Jureta Matjašiča. Haložanom na Obali ne bodo mogli pomagati kar trije kaznovani nogometaši (Josip Golubar, Davor Rogač in Francesco Tahiraj), kar je velik udarec za rumeno-zelene.

Maribor – Gorica, ob 16.55

Vijolice se bodo v generalki za pokalni finale, ki bo v sredo na koprski Bonifiki, pomerile z Gorico. To bo zadnji dvoboj v Ljudskem vrtu v tej sezoni, ki je bila stresna in turbulentna, Maribor pa ni ubranil državnega naslova. "Jasno je, da bomo osredotočeni na finale pokala," je Darko Milanič, trener 13-kratnih slovenskih prvakov, dal jasno vedeti, da bi lahko ob slovesu od mariborskega občinstva za to sezono spočil nekatere najboljše igralce.

Trener Gorice Miran Srebrnič in njegov pomočnik Andrej Komac bosta v sredo navijala za Maribor. | Foto: Trener Gorice Miran Srebrnič in njegov pomočnik Andrej Komac bosta v sredo navijala za Maribor.

Nogometaši Maribora se želijo od navijačev, Viole bodo ponovno spremljale tekmo na severni tribuni, saj bo južna zaradi kazni ponovno prazna, posloviti z zmago. Če na tekmi ne bo prisotnega velikega rezultatskega imperativa, pa bo izjemno motiviran Jean-Philippe Mendy, saj je kandidat za najboljšega strelca tekmovanja. Danes ima priložnost, da proti vrtnicam, ki bodo v sredo stiskale pesti za Maribor, saj jim lahko omogoči nastop v Evropi, poveča zbirko zadetkov. Za zdaj se je ustavil pri številki 17. Če jo bo hotel izboljšati, bo moral premagati novopečenega članskega reprezentanta, drugače pa rednega vratarja mlade izbrane vrste Grego Sorčana. Novogoričani so v zadnjih letih redna stranka Maribora. Na zadnjih 20 dvobojih so proti vijolicam osvojili le dve točki.

Krško – Domžale, ob 16.55

O devetem mestu se ne bo odločalo le v Kopru, ampak tudi v Krškem. Če bi gostitelji ostali neporaženi, bi uresničili cilj in si priigrali neposreden obstanek v prvi ligi. Če jim ne uspe, jim lahko še vedno priskočijo na pomoč Haložani. Če Koper ne bi premagal Zavrča, bi Krško obstalo v ligi tudi v primeru domačega poraza z Domžalami. Navijače Krčanov skrbi, da njihovi ljubljenci v zadnjem času ne dosegajo veliko zadetkov. Na zadnjih sedmih tekmah so jih dosegli le štiri, eden izmed njih pa je zadostoval za zgodovinsko slavje v Stožicah. Krško je edini klub, ki je v tej sezoni premagal prvaka Olimpijo tako doma kot tudi v gosteh.

Bo Dino Hotić uspešnejši od Jureta Balkovca? Krčani za miren zaključek sezone potrebujejo vsaj točko. | Foto: Bo Dino Hotić uspešnejši od Jureta Balkovca? Krčani za miren zaključek sezone potrebujejo vsaj točko.

Domžalčani želijo popraviti vtis po skromni igri proti Celju, kjer so v deževnem vremenu na blatnem in poškodovanem igrišču izgubili z 0:3, a so si vseeno zagotovili Evropo. Zdaj bodo želeli dokazati javnosti, da je bil to le nesrečen splet okoliščin in slab večer. Če jim bo uspelo, se bo moralo Krško pošteno potruditi, da se znebi padca na deveto mesto in preteče obveze, da bo moralo odigrati še dodatne kvalifikacije.

Celje – Rudar, ob 16.55

Lokalni derbi prihaja v obdobju, ko so si Velenjčani kljub stresnemu domačemu porazu z Olimpijo že zagotovili obstanek. Celjani pa se pripravljajo na vrhunec sezone, pokalni finale z Mariborom. Strateg Robert Pevnik, ki je po prevzemu odgovorne funkcije v Celju izgubil le enkrat, doma proti Olimpiji (1:3), ima enkratno priložnost, da se uvrsti v Evropo. Če bo v sredo šokiral Maribor in mu zadal udarec v pokalnem tekmovanju, ki slovi po presenečenjih, bo postal celjski junak sezone 2015/16. Še pred tem ga čaka savinjsko-šaleški derbi, ki bo odločil o tem, kdo bo končal sezono na petem mestu.

Savinjsko-šaleški derbi bo tokrat s strani gostiteljev nekoliko rezerviran, saj se pripravljajo na sredin finale pokalnega tekmovanja. | Foto: Savinjsko-šaleški derbi bo tokrat s strani gostiteljev nekoliko rezerviran, saj se pripravljajo na sredin finale pokalnega tekmovanja.

Pevnik bo varčeval z močmi najboljših, tako da bodo gledalci na delu spremljali pomlajeno zasedbo. Imela bo poenostavljeno delo, saj bosta pri Velenjčanih manjkala največja obrambna stebra, David Kašnik in Ivan Knezović. Kaznovana sta zaradi kartonov, ki sta jih prejela na zadnji tekmi v Velenju, kjer si je Olimpija v izdihljajih srečanja zagotovila državni naslov. Izkušeni Dalmatinec Knezović se poslavlja od aktivne nogometne poti, tako da je že odigral zadnjo tekmo v 1. SNL.

Ne spreglejte