Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
4. 3. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Celje NK Domžale ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Radomlje NK Rudar NK Aluminij NK Krško NK Koper naj gol

Sobota, 4. 3. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Pred sobotnimi tekmami 23. kroga Prve lige Telekom Slovenije

Izpit zrelosti za Darka Milaniča in NK Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Najprej Celje, nato Domžale, za konec pa še Nova Gorica. Današnja prizorišča prvoligaških dvobojev prinašajo tri različne zgodbe, največje pozornosti pa je deležen derbi 23. kroga med Gorico in vodilnim Mariborom. Vijolice nočejo zapraviti kapitala, ki so ga pridobile z nedavno zmago nad Olimpijo.

Celje – Radomlje ob 15.00

Pred Celjani je najlažja naloga. Vsaj na papirju. Realnost je nekoliko drugačna. Radomljani so po prepričljivem domačem porazu v derbiju začelja proti Aluminiju (0:3) - pri tem je imela prste vmes tudi časovno nenavadno umeščena menjava trenerja, ki se je zgodila manj kot teden dni pred nadaljevanjem prvenstva - morda že zamudili zadnji prvoligaški vlak. Po novem za Kidričani zaostajajo že 12 točk, za nameček pa jih danes čaka zahtevno gostovanje v knežjem mestu.

Celjani se bodo danes pomerili z ekipo, ki je v 22 nastopih zbrala le devet točk. Celje jih je 19 več. | Foto: Vid Ponikvar Celjani se bodo danes pomerili z ekipo, ki je v 22 nastopih zbrala le devet točk. Celje jih je 19 več. Foto: Vid Ponikvar

Če bi Celjani ponovili všečno igro, s katero so na Bonifiki povzročali številne preglavice Kopru, a jih je na cedilu pustila neučinkovitost v konici napada, bi se jim danes odprla pot do prve zmage v tem letu. "Zavedamo se, da smo v vlogi favorita, a je treba hkrati poudariti, da imajo tudi Radomljani svoja orožja. Igrati moramo kot proti ekipam z vrha lestvice," razmišlja strelec s tekme v Kopru Nino Pungaršek, ki si želi čim večjega obiska na celjski premieri v letu 2017.

Zadnjeuvršeni gosti nimajo kaj izgubiti. Če bodo želeli ohraniti kolikor toliko spodobno upanje o obstanku, bodo morali hitro začeti osvajati točke. "Upanja ne bomo izgubili, dokler ne izgubimo teoretičnih možnosti," je odločen trener Adnan Zildžović, ki bo v spomladanskem delu odigral še 14 tekem.

Domžale – Koper ob 17.00

Nogometaši Domžal vabijo v Športni park ljubitelje atraktivne in napadalne igre. Trener Simon Rožman jim zagotavlja, da jim ne bo žal. V goste prihaja zanimiva ekipa, ki na igrišču še ne daje tistega, kar bi od tako izkušenih igralcev (na primer zvezdnikov Danijela Pranjića in Senijada Ibričića) tudi pričakovali.

Domžale so v tej sezoni dosegle največ zadetkov v 1. SNL. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžale so v tej sezoni dosegle največ zadetkov v 1. SNL. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Trener Igor Pamić še čaka na vrhunec, ko bi lahko javnosti sporočil, da je to maksimum Kopra. Jeseni so ga ovirale poškodbe in kazni izbrancev, spomladi pa se poleg dodatnih težav, finančnih nejasnosti okrog kluba in nejasne usode spušča še v boj s časom. Pozimi je prišlo veliko novincev. Proti Celju je dobil priložnost le eden od devetih, zato jih velja danes v mestu ob Kamniški Bistrici pričakovati več.

Domžalčani še vedno objokujejo dve točki, ki so ju naivno izgubili na gostovanju v Velenju v zadnjih sekundah. Imeli so vse v svojih rokah. Igro in vodstvo, ki so ga v sodnikovem podaljšku še podvojili, a je bil zadetek Alena Ožbolta zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen … Zdaj prihaja v goste redna domžalska stranka, ki je na zadnjih sedmih srečanjih izgubila kar šestkrat. Koper je tekmec po okusu Domžal, ki želijo slovenski javnosti dokazati, da lahko učinkovit in hiter nogomet ponudijo tudi brez najboljših strelcev, ki so odšli v zimskem prestopnem roku. Morda se danes predstavi tudi zadnji novinec Rok Elsner.

Gorica – Maribor ob 20.15

Ko je Športni park v Novi Gorici nazadnje v prvenstvu gostil Maribor, je bilo občinstvo na nogah, prvi junak pa Miran Burgič. Gorica je sredi avgusta premagala vijolice z 2:1, zmagoviti zadetek je dosegel nekdanji reprezentančni napadalec, Maribor pa je doživel prvi poraz v tej sezoni pod taktirko Darka Milaniča.

Miran Burgič je na zadnji prvenstveni tekmi med Gorico in Mariborom v Športnem parku poskrbel za veliko slavje vrtnic. | Foto: Vid Ponikvar Miran Burgič je na zadnji prvenstveni tekmi med Gorico in Mariborom v Športnem parku poskrbel za veliko slavje vrtnic. Foto: Vid Ponikvar

Na današnji tekmi, nespornem derbiju 23. kroga Prve lige Telekom Slovenije, bodo okoliščine nekoliko manj naklonjene Gorici kot 14. avgusta 2016. Takrat so vrtnice izkoristile obremenjenost vijolic z evropskimi nastopi. Gostovanje na Primorskem je potekalo sredi napornega urnika v ligi Europa, kar je pogumno izkoristil še Aluminij in teden pozneje senzacionalno osvojil Ljudski vrt. Po tistem porazu Mariborčani niso več izgubili vse do zadnjega jesenskega nastopa v Domžalah.

Gorica bo nastopila brez kaznovanega Roka Grudine. "Proti Mariboru se znamo postaviti. V dvoboj vstopamo samozavestni. Pričakujem nove tri točke," optimistično napoveduje Burgič, najboljši strelec Gorice v tej sezoni, ki se je prejšnji konec tedna v Krškem (2:1 za Gorico) izkazal že s petim zadetkom z bele točke v tej sezoni.

Maribor ne sme igrati brezglavo

Mariborčani nočejo ničesar prepustiti naključju. Po vedno sladki zmagi nad Olimpijo želijo spraviti v slabo voljo še enega velikana slovenskega nogometa. V mesto vrtnic prihajajo motivirani. Luka Zahović bo pretil staremu znancu iz mlade izbrane vrste Gregorju Sorčanu, morda bo prvih letošnjih minut deležen povratnik Gregor Bajde. Vijolice se še spominjajo lanskega poraza v Športnem parku, na katerega so veliko lažje pozabile z izločitvijo Gorice v četrtfinalu pokala.

Veselje Mariborčanov po zmagi na večnem derbiju nad Olimpijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje Mariborčanov po zmagi na večnem derbiju nad Olimpijo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ne smemo igrati brezglavo, kot smo recimo proti Aluminiju (21. avgusta 2016) in bili potem kaznovani. Zdaj igramo bolj pragmatično, ob tem pa moramo ostati pri usmeritvi z derbija, z zbranostjo na najvišji ravni," sporoča Mitja Viler, vajen igranja tako pomembnih tekem. Maribor lahko v primeru uspeha vsaj za nekaj časa pobegne Olimpiji na visokih šest, praktično pa že sedem točk prednosti. 

Ne spreglejte