Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 11. 2012,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bojan Prašnikar NK Maribor NK Maribor Panathinaikos

Petek, 23. 11. 2012, 11.51

8 let

Prašnikar nad sodnikom ni ogorčen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so po porazu v Atenah izpadli iz igre za napredovanje v ligi Europa. ''Škoda, saj je to tekmovanje zelo primerno za Maribor,'' ugotavlja Bojan Prašnikar. Nad sodnikom ni ogorčen.

Maribor je ''gostujoči'' del skupinskega dela lige Europa zaključil brez točk. Praznih rok je ostal tudi v Atenah, tretji poraz pa je bil usoden, saj se je z njim poslovilo upanje o napredovanju. ''Na koncu ne moremo biti zadovoljni, saj je bil Panathinaikos tekmec, s katerim bi lahko več storili. Če hočeš na mednarodni sceni nekaj več, pa potrebuješ več nevarnosti v napadu. Maribor je izjemno dobro odigral v fazi branjenja. Vsi tekmeci imajo velike težave z njim, manjka pa večja nevarnost v napadu, s katero bi prihajalo do priložnosti, pa tudi točk,'' je prepričan Bojan Prašnikar. Z Mariborom je pred leti osvajal državne naslove kot po tekočem traku, ''vijolice'' pa senzacionalno popeljal do skupinskega dela lige prvakov, kar je še danes največji evropski presežek v klubski zgodovini. Strokovnjak iz Šmartnega ob Paki opaža, da so Mariborčani zaradi pridobitve novih in dragocenih izkušenj v Evropi (tako v prejšnji kot tej sezoni) postali dokaj stabilni v eni fazi igre. Obrambni. ''Manjka pa razvoj v drugi, napadalni smeri. Prihaja do tega spoznanja, da obstajajo določene kakovostne razlike s tekmeci, ki se jih korigira z veliko več energije in gibanja, pa tudi večjega podvajanja. Na ta način izenačuješ kakovostno razliko, zmanjka pa določene energije za to, da 'hodiš' v napad,'' je pojasnil prepreko, s katero so se (predvsem na gostovanjih) v tej evropski sezoni srečevali izbranci Darka Milaniča. ''Škoda. Panathinaikos je v krizi, njegova igra je nedorečena. Igral je v velikem krču, strahu. To je bila priložnost, ki bi jo veljalo izkoristiti. Maribor je v napad z igralcem manj krenil šele po prejetem golu. Prihajal je v 'situacije', Grki so imeli težave. Pravih priložnosti resda ni bilo, so pa prihajali do 'situacij'. To bi bilo treba bolje izkoristiti, saj sta edino točka in zmaga podaljševala upanje za napredovanje.''

Sodniške odločitve so bile v škodo Maribora, a so imele argumente

Francoski delivec pravice Laurent Duhamel je z odločitvami na tekmi v Atenah paral živce slovenskim navijačem. Na prvi pogled so bile sumljive tudi Prašnikarju, a je počakal, da si jih še enkrat ogleda v miru. Nato je prišel do naslednjega spoznanja: ''Ko v miru analiziraš in pogledaš posnetke, se ogorčenost nad sodniki zmanjša. Nekaj je res. Bile so v škodo Maribora, ampak je imela vsaka odločitev določen argument. Največ je na potek tekme vplivala izključitev Mejača. Na koncu sta bili situaciji za dva rumena kartona. Vsaka je imela svoj argument, na koncu je logična posledica rdeči karton,'' je vlogo odločilnega dejavnika, s pomočjo katerega je Panathinaikos lažje prišel do želenih treh točk, pripisal izključitvi Aleša Mejača.

PAO je zmagoviti zadetek dosegel z bele točke, na katero je sodnik pokazal kar dvakrat. ''Včasih so bili samo trije sodniki, zdaj pa jih je pet, tako da je tudi preglednost veliko večja. Bila je roka Arghusa. Ne moremo reči, da ni bila. In to so argumenti za belo točko, čeprav bi ga mnogi sodniki spregledali,'' se je dotaknil prvega kazenskega strela, ki pa ga grški podprvak ni pretopil v zadetek. ''Pri drugem smo videli, da je kontakt obstajal. To je osnova za tako odločitev. Sodnik je bil zelo blizu in je videl tisto, kar smo tudi mi pozneje na posnetku. Pa čeprav zaradi tega včasih ne bi bilo treba piskati,'' je spregovoril še o drugi dosojeni 11-metrovki v korist Panathinaikosa.

Zmanjkalo je prave svežine

Evropska liga je po Prašnikarjevem mnenju zelo primerna za nastopanje Maribora, zato mu je še toliko bolj žal, da je desetkratni slovenski prvak izpadel iz igre za napredovanje pred zaključnim dejanjem, domačo tekmo z Laziem. ''Dejstvo je, da si lahko v tej ligi konkurenčen. Realno je bila možnost za kaj več, po drugi pa je Maribor z določenimi predstavami navdušil. Se pa jesen bliža koncu in se na ekipi vidi, da je že dolgo v pogonu. Prave svežine ni. Od junija do danes je dolga sezona, igralcem zagotovo ni lahko,'' razmišlja nekdanji slovenski selektor, ki ''uživa'' v trenutnem brezdelju, saj po kratkem delu pri Olimpiji ni več sedel na trenerski stolček. V zadnjih dneh je imel zdravstvene težave in opravil operacijo kolka. Minila je brezhibno in poskrbela za dobro voljo. Za razliko od mešanih občutkov, ki so se po neuspešni operaciji ''Atene'' naselili v mariborsko slačilnico.

Močnejši klubi postavljajo domače prvenstvo pred ligo Europa

''Prale'' je za konec poudaril razliko med ligo prvakov in ligo Europa, ki naj bi bila pisana na kožo Mariboru. ''Poglejte: zagrebški Dinamo v ligi prvakov ne more dati zadetka, na drugi strani pa se je gladko uvrstil v skupinski del. Na dveh tekmah ni imel večjih težav z Mariborom. Med ligo prvakov in evropsko ligo je razlika. V ligi prvakov igrajo vsi na polno, v ligi Europa pa so prisotne razne kalkulacije. Klubi iz lige peterice postavljajo državno prvenstvo pred evropsko ligo, s tega vidika dajejo priložnost dokaj mešanim ekipam, kar je idealna situacija za druge klube, denimo Maribor, za dosego dobrega rezultata.'' Maribor je v petih nastopih osvojil štiri točke, kar zadošča le za trenutno zadnje mesto. Evropske pomladi ne bo dočakal, je pa pridobil bogate izkušnje, s katerimi bi lahko v prihodnjih nastopih še resneje mešali štrene najboljših. Napredek je očiten, tokrat pa je po mnenju Prašnikarja za kaj več zmanjkalo več tveganja v fazi napada.

Ne spreglejte