Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 1. 2019,
19.34

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

AC Milan Borussia Dortmund Bayern München PSG Tottenham Manchester United Manchester City Liverpool Juventus Atletico Madrid Real Madrid Barcelona zimski prestopni rok

Sreda, 30. 1. 2019, 19.34

5 let, 3 mesece

Pred zaključkom zimskega prestopnega roka

Pozor, nenasitni milijonarji odpirajo denarnice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
denar, evri | Zimski prestopni rok se za večino najmočnejših držav bliža koncu. | Foto Reuters

Zimski prestopni rok se za večino najmočnejših držav bliža koncu.

Foto: Reuters

Zimski prestopni rok se bo za večino največjih nogometnih klubov na svetu končal konec januarja, zato velja danes in v četrtek pričakovati pestro dogajanje na mednarodnem trgu. Večina velikanov je že kupila ali prodala tiste igralce, ki jih je nameravala, še vedno pa ostaja kopica želja in vročih kandidatov, za katere se ponuja ogromno denarja.

Za vrhunec zimskega prestopnega roka sta za zdaj poskrbela Barcelona in Chelsea. Katalonci so se ogreli za mladega Nizozemca Frenkieja De Jonga, si pridobili njegovo naklonjenost, nato pa sklenili še dogovor z vodstvom Ajaxa. Mladi as se bo na Camp Nou preselil 1. julija, Barcelona pa bo do takrat plačala 75 milijonov evrov. Skupaj z bonusi bi lahko končni posel zrasel kar na 86 milijonov!

Frenkie de Jong se bo poleti preselil v Barcelono in nadaljeval tradicijo velikih nizozemskih nakupov katalonskega velikana. | Foto: Getty Images Frenkie de Jong se bo poleti preselil v Barcelono in nadaljeval tradicijo velikih nizozemskih nakupov katalonskega velikana. Foto: Getty Images

Odmeva tudi dogovor Chelseaja in Borussie Dortmund glede Christiana Pulišića. Mladi Američan hrvaških korenin je v očeh modrih tako cenjen, da so Londončani zanj segli globoko v denarnico. Rumeno-črni so prejeli kar 64 milijonov evrov, kar je z naskokom najdražji letošnji nogometni posel. Do konca sezone bo kot posojen igralec modrih v Dortmundu, nato pa bo odšel na Otok.

Hazard v očeh trenerja najboljši Evropejec

Christian Pulišić se bo poleti preselil na Otok. | Foto: Reuters Christian Pulišić se bo poleti preselil na Otok. Foto: Reuters Pulišić bo po dogovoru ostal do konca sezone v Dortmundu, kjer ne igra veliko, nato pa se bo preselil na Stamford Bridge. Tam bo pozdravil tudi izkušenega Argentinca Gonzala Higuaina, ki nosi dres Chelseaja kot posojeni nogometaš Juventusa in je bil velika želja trenerja londonskega kluba Maurizia Sarrija, ki je z njim odlično sodeloval v Neaplju.

Higuain se bo skušal v napadu Chelseaja izkazati bolje kot Alvaro Morata. Španec se vrača k Atleticu, za katerega je igral v mlajših letih, nato pa svetovno slavo požel pri Realu in Juventusu. V Londonu ni navdušil, nad njegovimi zgrešenimi priložnostmi so se posmehovali, zdaj pa bo soigralec Jana Oblaka.

Sarri si želi, da bi Eden Hazard, za katerega trdi, da je v tem trenutku najboljši evropski nogometaš, ostal v Londonu, hkrati pa je napovedal, da Belgijcu, ki se ga je v preteklosti povezovalo z Realom, ne bo oteževal dela, če bo hotel zapustiti Anglijo. Najbolj prometno je bilo tako v pisarnah Chelseaja. Kako pa so do predzadnjega dneva prestopnega roka trgovali drugi največji klubi v Evropi?

Največji letošnji zimski nogometni prestopi:

Igralec (država) Prejšnji klub Novi klub Odškodnina*
Christian Pulišić (ZDA) Borussia Dortmund (Nem) Chelsea (Ang) 64
Leandro Paredes (Argentina) Zenit St. Peterburg (Rus) PSG (Fra) 47
Paulinho (Brazilija) Barcelona (Špa) GZ Evergrande (Kit) 42
Lucas Paqueta (Brazilija) Flamengo (Bra) AC Milan (Ita) 35
Krzysztof Piatek (Poljska) Genoa (Ita) AC Milan (Ita) 35
Dominic Solanke (Anglija) Liverpool (Ang) Bournemouth (Ang) 21,2
Talisca (Brazilija) Benfica (Por) GZ Evergrande (Kit) 19,2
Amadou Haidara (Mali) Red Bull Salzburg (Avt) RB Leipzig (Nem) 19
Brahim Diaz (Španija) Manchester City (Ang) Real Madrid (Špa) 17
Emiliano Sala (Argentina)**  Nantes (Fra) Cardiff City (Wal) 17
* v milijonih evrov
** od prejšnjega ponedeljka in potovanja z letalom v Wales je pogrešan, saj je izginil z radarja

Vir: Transfermarkt.de

Barcelona presenetila, Real pasiven, Atletico pripeljal Morato

Trener Reala Santiago Solari razen Brahima Diaza ni dočakal večje zimske okrepitve. | Foto: Reuters Trener Reala Santiago Solari razen Brahima Diaza ni dočakal večje zimske okrepitve. Foto: Reuters Barcelona načrtuje poleti veliko pomladitev. Prišel bo mladi nizozemski biser Frenkie De Jong, pa tudi 19-letni Francoz Jean-Clair Todibo. Katalonci ne bi imeli nič proti, če bi dosegli s Toulousom dogovor za takojšnji prestop. Barcelona, ki vodi v španskem prvenstvu, je presenetila z izborom preostalih novincev. Obrambo je okrepil Kolumbijec Jeison Murillo, ki je prišel kot posojeni igralec Valencie, v napadu pa bo na svojo priložnosti čakal izkušeni Kevin-Prince Boateng. Ganec, rojen v Nemčiji, je posojeni nogometaš italijanskega Spala. Camp Nou sta zapustila Brazilec Paulinho, ki se je vrnil na Kitajsko in napolnil blagajno Barcelone, in 23-letni napadalec Munir El Haddadi, ki je izbral Sevillo. Katalonci se zanimajo za nakup 19-letnega Brazilca Gabriela Novaesa (Sao Paulo).

Evropski in svetovni prvak Real Madrid je kupil le mladega Španca maroških korenin Brahima Diaza, za katerega je Manchester Cityju odštel 17 milijonov evrov. Klub je zapustil tretji vratar Kiko Casilla in se pridružil argentinskemu strategu Marcelu Bielsi pri Leeds Unitedu. Čeprav bi navijači pričakovali še kakšen prihod, največ se je razpredalo o prihodu Edena Hazarda, naj trener Santiago Solari ne bi bil deležen okrepitev v zadnjem trenutku.

Atletico Madrid, tretji član velike španske trojice, ki v zadnjih letih vlada la ligi, je dvignil razpoloženje med navijači s prihodom Alvara Morate. Hrvat Nikola Kalinić, ki bo zaradi prihoda španskega reprezentanta deležen manjše minutaže, vseeno ostaja v klubu. Portugalec Gelson Martins se je poslovil do konca sezone in odšel na posojo k Monacu, ki se krčevito bori za obstanek v Franciji.

PSG poskrbel za drugega najdražjega, Bayern načrtuje poletno ofenzivo

Borussia Dortmund premočno vodi v nemškem prvenstvu. | Foto: Getty Images Borussia Dortmund premočno vodi v nemškem prvenstvu. Foto: Getty Images Francoski prvak PSG, ki je za dobra dva meseca izgubil Neymarja in si otežil delo v ligi prvakov, je odprl vrata 24-letnemu Argentincu Leandru Paredesu, za katerega je plačal Zenitu kar 47 milijonov evrov. Francosko prestolnico je zapustil nekdanji veliki up madridskega Reala Jese Rodriguez, ki se je kot posojeni nogometaš preselil k Betisu v Sevillo. 

Vodilni nemški prvoligaški klub Borussia Dortmund nadaljuje strategijo iskanja mladih upov. V vrstah Boce Juniors je prepoznal vrednost 19-letnega Leonarda Balerdija, zanj pa odštel 15,5 milijona evrov. Zanima se tudi za Maročana Hakima Ziyecha, za katerega je pripravljen Ajaxu odšteti 35 milijonov evrov. Američan Christian Pulišić pri trenerju Lucienu Favreju, ki noče menjati zmagovitega konja, ne igra veliko. Poleti bo odšel v London, rumeno-črnim pa prinesel bogat zaslužek. Borussia pa je v nasprotju s Pulišićem zadržala Juliana Wengla, ki ga je snubil PSG, a se mu je zahvalila. Japonec Shinji Kagawa, nezadovoljen z neigranjem, bi lahko odšel k Monacu.

Bayern namerava poleti pomladiti ekipo. | Foto: Reuters Bayern namerava poleti pomladiti ekipo. Foto: Reuters

Bayern München je ostal brez napadalca Sandra Wagnerja, ki je odšel na Kitajsko, že poleti pa je kupil 18-letnega Kanadčana Alphonsa Daviesa, naložbo za prihodnost. S tem je zadovoljen, čeprav si je prizadeval pripeljati še angleškega najstnika Calluma Hudsona-Odoia (Chelsea), spomladi pa načrtuje lov na Borussio, ki mu beži šest točk. Večje nakupe načrtuje poleti, ko želi pomladiti ekipo, pripeljati Lucasa Hernandeza (Atletico), Tima Wernerja (Leipzig) in Kaija Havertza (Bayer Leverkusen), po koncu sezone pa se mu bo pridružil svetovni prvak Francoz Benjamin Pavard (Stuttgart).

Milan segel globoko v žep

Poljak Krzysytof Piatek bo tekmec Slovenije v kvalifikacijah za EP 2020. | Foto: Reuters Poljak Krzysytof Piatek bo tekmec Slovenije v kvalifikacijah za EP 2020. Foto: Reuters Juventus je veliko kupoval že poleti. Prihod Cristiana Ronalda je obrodil tako tekmovalne kot tudi finančne sadove. Iz Lazia je prišel Urugvajec Martin Caceres, Maročan Medhi Benatia, ki je po vrnitvi Leonarda Bonuccija ostal prikrajšan za mesto v enajsterici, pa je odšel v Katar k Al Duhailu. Juventus je sklenil dogovor s Sampdorio, ki ji bo 22-letnega vratarja Emila Audera, ki je zdaj na posoji v Genovi, prodal za 20 milijonov evrov. Zanima ga tudi mladi zvezni igralec Lyona Tanguy Ndombele.

Največ denarja je za zimske okrepitve v Italiji zapravil AC Milan, ki se želi vrniti na stare steze uspeha. Za Poljaka Krzysztofa Piatka, ki je v jesenskem delu blestel v dresu Genoe, in pa Brazilca Lucasa Paqueto, je skupaj odštel kar 70 milijonov evrov.

Topničarji izbrali Suareza, Fellaini po stopinjah Dembeleja?

Jürgen Klopp je presrečen zaradi trenutne izbire igralcev. | Foto: Reuters Jürgen Klopp je presrečen zaradi trenutne izbire igralcev. Foto: Reuters Vodilni klub na Otoku, ki se mu po sušnih 29 letih obeta prvi naslov državnega prvaka, ne bo veliko spreminjal. Čeprav je tanek v obrambi, sploh če se poškodujejo prvokategorniki, del navijačev pa že dalj časa ni zadovoljen z Dejanom Lovrenom, zima ni prinesla novincev. Odšla sta le Dominic Solanke in Nathaniel Clyne, oba k Bournemouthu.

Čeprav je nekdanji trener rdečih vragov Jose Mourinho napovedoval veliko sprememb, teh na Old Traffordu ni. Obstaja velika verjetnost, da se bo poslovil Belgijec Marouane Fellaini in se preselil k Shandongu na Kitajsko, kjer ga čaka letna plača 13 milijonov evrov.

Manchester City pod vodstvom Josepa Guardiole brani angleški naslov. Pozimi se je osredotočil na prihod mlajših igralcev. 21-letni Japonec Ko Itakura je prišel iz Kawasakija, nato pa so ga sinje-modri posodili Groningenu. Pred vrati je prestop 18-letnega Anteja Palaverse, dragulja splitskega Hajduka in kapetana hrvaške reprezentance do 19 let, za katerega bi lahko Dalmatinci iztržili vsaj šest milijonov evrov, obenem pa zadržali mladeniča na Poljudu do leta 2020. City je izgubil Brahima Diaza, ki je odšel k belim baletnikom.

Tottenham že tradicionalno nerad kupuje v zimskem prestopnem roku, kar vedno bolj jezi navijače pa tudi trenerja Mauricia Pocchetina. Okrepitev očitno ne bo, vrste velikana iz severnega dela Londona pa je zapustil Belgijec Mousa Dembele. Preselil se je na Kitajsko, v klub Guanzho R&F, ki ga trenira Srb Dragan Stojković.

Ivan Perišić je soigralec Samirja Handanovića v Milanu. | Foto: Getty Images Ivan Perišić je soigralec Samirja Handanovića v Milanu. Foto: Getty Images

Topničarji so želeli pripeljati Hrvata Ivana Perišića, a nato niso hoteli plačati 40 milijonov evrov, kolikor je za Dalmatinca zahteval Inter. Navijači so vendarle odmevnejšo okrepitev, saj prihaja do konca sezone na posojo Denis Suarez iz Barcelone. Trener Unai Emery dobro pozna zveznega igralca, ki je enkrat oblekel španski državni dres, saj ga je pred leti vodil v Sevilli. Zanima se tudi za prihod Belgijca Yannicka Carrasca. Nekdanji soigralec Oblaka pri Atleticu je član kitajskega prvoligaša Dalian Yifang. Arsenal se zanima tudi za Belgijca Yourija Tielemansa (Monaco) in Senegalca Idrisso Gueyeja (Everton).

Fabregas pomahal v slovo Otoku

Cesc Fabregas je oblekel dres Monaca. | Foto: Reuters Cesc Fabregas je oblekel dres Monaca. Foto: Reuters Chelsea bo poleti pripeljal dragega Christiana Pulišića, januarja pa je prispel Gonzalo Higuain, velika želja Maurizia Sarrija. Na izhodnih vratih je najstnik Callum Hudson-Odoi. Bayern zanj ponuja 40 milijonov evrov, a ga Londončani ne pustijo. Sarri pravi, da ga morajo na vsak način ohraniti, saj bo čez nekaj let eden najboljših igralcev na Otoku. Španski napadalec Alvaro Morata se je vrnil v Madrid, Katalonec Cesc Fabregas se je preselil v Monako, Nigerijec Victor Moses pa je odšel k Fenerbahčeju, ki se je znašel v nepričakovano veliki krizi.

Tako je pri največjih evropskih klubih, ki bi lahko poleti v svoje vrste pripeljali Nizozemca Memphisa Depayja, enega najboljših igralcev francoskega Lyona.

Za odmeven prestop bo v izdihljajih prestopnega roka poskrbel Newcastle in zrušil klubski rekord. Kupil bo namreč Paragvajca Miguela Armirona (Atalanta United), ki bo prišel za 24 milijonov evrov in s tem združil klubski rekord najdražjega prestopa, pod katerega je vse od leta 2005 podpisan Michael Owen.

V izdihljajih prestopnega roka torej ne bo manjkalo zanimivosti.

Ne spreglejte