Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
20.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

zloraba nogomet Wayne Rooney spolna zloraba Barry Bennell

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 20.42

6 let, 6 mesecev

Posiljevalca mladih angleških nogometašev našli nezavestnega

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
bolnišnica kjer je posiljevalec angleskih nogometasev | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Škandal o spolni zlorabi mladih angleških nogometašev na Otoku še vedno močno odmeva. Angleški mediji poročajo, da so v bolnišnico sprejeli nezavestnega Barryja Bennella, nekdanjega trenerja, ki je obtožen številnih posilstev svojih varovancev.

Zadnje tedne angleški nogomet pretresa pedofilska afera, razkrili so jo nekdanji nogometaši, ki so bili v mladosti zlorabljeni. Prvi se je oglasil Andy Woodward, ki je igral za nižjeligaške klube, nato pa so mu sledili še nekateri drugi, med njimi tudi Paul Stewart, nekdanji angleški reprezentant, ki je igral tudi za Manchester City, Tottenham in Liverpool.

Woodward je javno razkril, da ga je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja spolno zlorabil Barry Bennell, ki je bil trener mlajših kategorij v Machester Cityju, Stoke Cityju, Crewe Alexandri in več drugih klubih v severozahodni Angliji.

Bennella, ki je bil pozneje trikrat obsojen zaradi pedofilije, so po poročanju policije v petek nezavestnega našli v Knebworth Parku v bližini mesta Stevenage in je še vedno v bolnišnici. Hkrati se proti njemu nadaljuje policijska preiskava v povezavi z domnevnimi posilstvi.

''Pošast'' že trikrat v zaporu
Barry Bennell | Foto: Barry Bennell Bennell je zaradi pedofilije že trikrat prestajal zaporno kazen. Leta 1994 je prejel štiriletno kazen zaradi posilstva dečka, leta 1998 je dobil še osem let zaporne kazni zaradi zlorabe šestih fantov v Angliji, tretjič pa je za zapahe sedel leta 2015, ko je priznal posilstvo 12-letnega dečka na nogometnih pripravah leta 1980. Na zaslišanju se je označil za ''pošast''.

Woodward prebil led, zdaj si izpovedi kar sledijo

Koliko otrok je bilo zlorabljenih, je težko oceniti, a dejstvo je, da je Woodward prebil led in izpovedi so se usule. Triinštiridesetletnik se je izpovedal 16. novembra. ''Začelo se je z dotikanjem, a je kmalu postalo huje in sledilo je posilstvo. Ne želim deliti številke, koliko krat se je zgodilo, a dogajalo se je kar štiri leta,'' je grozote razkril Woodward.

Šest dni pozneje se je oglasil 44-letni Steve Walters, ki je za zlorabe v klubu Crewe prav tako obtožil Bennella, medtem ko je Stewart razkril zlorabe, ki so trajale štiri leta, a naj ne bi šlo za omenjenega trenerja. Dvainpetdesetletnik imena ni želel razkriti.

Paul Stewart (v belem dresu) je bil prav tako žrtev zlorab, a zanje ni okrivil istega trenerja.  | Foto: Getty Images Paul Stewart (v belem dresu) je bil prav tako žrtev zlorab, a zanje ni okrivil istega trenerja. Foto: Getty Images

Naslednji dan je policijo na anonimno številko poklical še en nekdanji nogometaš, ki je za zlorabe okrivil nekdanjega mladinskega trenerja Newcastle Uniteda Georgea Ormonda, ta je bil leta 2002 že zaprt. Tudi proti njemu že teče nova preiskava v Newcastlu.

Dan pozneje sta se z obtožbami Bennella oglasila še Jason Dunford in Chris Unsworth, drugi naj bi bil posiljen med 50- in 100-krat, zlorab pa Bennella obtožuje tudi Anthony Hughes. ''Kot odrasli razumemo, kaj se je dogajalo, in bilo je grozno narobe. Ne morem se dovolj zahvaliti Andyju Woodwardu za pogum, ki ga je zbral, da je spregovoril,'' je dejal Hughes.

Izpovedi štirih nogometašev na britanski televiziji BBC (v angleščini):

Policijske uprave v petih mestih vodijo preiskave, odprli pa so tudi posebno telefonsko linijo, namenjeno žrtvam v tem primeru. Policija naj bi že prejela številne klice.

"Grozno je, da so nekateri moji kolegi tako trpeli, medtem ko so se ukvarjali s športom, ki so ga imeli tako radi. Woodward je bil zelo pogumen, da je o tem spregovoril v javnosti. Upam, da bo to spodbuda tudi za druge, ki so bili žrtve takšnih zlorab," se je odzval tudi kapetan angleške reprezentance Wayne Rooney, ki je tudi ambasador nacionalnega združenja za preprečevanje zlorab otrok.

Primer raziskuje tudi nogometni klub, v katerem je deloval Bennell, zadevo pa spremljata tudi Angleška nogometna zveza FA in Mednarodna nogometna federacija FIFA.

Ne spreglejte