Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 1. 2017,
12.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

špansko prvenstvo Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Neymar Luis Suarez

Četrtek, 12. 1. 2017, 12.38

6 let, 6 mesecev

Podvigi trojčka MSN

Posebna tekma za Messija, Suareza in Neymarja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Lionel Messi | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Zvezdniški trojček MSN pri Barceloni je v sredo zvečer zablestel v vsem sijaju. Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar so se vpisali med strelce in z zmago s 3:1 nad Athleticom poskrbeli za napredovanje v četrtfinale španskega pokala. Vsi si bodo zapomnili dvoboj po posebnem individualnem dosežku.

Lionel Messi izenačil klubski rekord

Vratar Athletica je bil ob strelu Messija z zmago Barcelone s 3:1 nemočen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vratar Athletica je bil ob strelu Messija z zmago Barcelone s 3:1 nemočen. Foto: Guliverimage/Getty Images Argentinec Lionel Messi je še tretjič zapored v tem letu zadel v polno s prostega strela. To je bil že njegov 26. zadetek, ki ga je dosegel s prostega strela v dresu Barcelone. Na klubski lestvici rekordov se je izenačil z Ronaldom Koemanom. Nizozemec, zdajšnji trener Evertona in nekdanji branilec Barcelone, znan po silovitih strelih z razdalje, je Messiju prek socialnih omrežij čestital za podvig.

Messi je zadetek dosegel v trenutku, ko se je več kot 70 tisoč gledalcev na Camp Nouu v mislih že pripravljalo na podaljšek, saj je Barcelona pred Athleticom vodila z 2:1. Ker je na prvi tekmi osmine finala španskega pokala v Bilbau izgubila z 1:2, je vse kazalo na podaljšek, a je kapetan argentinske reprezentance z novo čarovnijo poskrbel, da je bil četrtfinalist odločen že po koncu rednega dela (3:1).

Besede direktorja Barcelone dvignile prah

Trojček MSN je poskrbel že za 300 zadetkov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trojček MSN je poskrbel že za 300 zadetkov. Foto: Guliverimage/Getty Images Po tekmi se ni govorilo le o mojstrovini napadalca iz Rosaria, ampak tudi o njegovi prihodnosti v Kataloniji. Pogodba z Barcelono, s katero na leto prejme okrog 22 milijonov evrov, mu poteče konec prihodnje sezone (poletje 2018). Njegova soigralca v napadalnem trojčku MSN, ki je na tekmi z Baski dočakal že 300. zadetek, odkar sodeluje pri Barceloni, sta že podaljšala pogodbo do leta 2021. Njuni letni zaslužki bodo po neuradnih ocenah segali do 25 milijonov evrov, Argentinec pa še vedno ni našel skupnega jezika s klubskim vodstvom.

Španski časnik Marca je pred tedni poročal o tem, da so finančne zahteve Messija v tem trenutku prevelike in da jim vodstvo kluba ne more slediti. Direktor Barcelone Oscar Grau je o tem spregovoril med tednom in poskrbel za manjši preplah med navijači. Poudaril je, da bo treba položaj, v katerem se je zaradi odlašanja Messija znašel klub, oceniti s hladno glavo in zdravim razumom.

Barceloni težavo povzroča pravilo, ki velja v španskem prvoligaškem nogometu, da klubi za plače igralcev ne smejo zapraviti več kot 70 odstotkov proračuna. Proračun Barcelone (696 milijonov evrov) je drugi največji na svetu, kar zadeva nogometne klube. Večjega ima le Manchester United. Nogometaš Barcelone v povprečju na leto prejme šest milijonov evrov, vodstvo španskega prvaka pa vedno težje sledi zahtevnemu ritmu. Direktor je namignil, da bodo morali za sklenitev dogovora z Messijem povečati prihodke kluba, morda pa tudi prodati kakšnega nogometaša.

Luis Suarez dosegel 100. zadetek v dresu Barcelone

Luis Suarez se je veselil 100. zadetku v dresu katalonskega velikana. | Foto: Guliverimage/Getty Images Luis Suarez se je veselil 100. zadetku v dresu katalonskega velikana. Foto: Guliverimage/Getty Images Urugvajec, ki uživa v igranju s sosedom Messijem, je posvaril klub, naj se ne odloča predolgo. "Moramo podpisati pogodbo z Messijem, ne pa upoštevati zdravega razuma. Vse drugo nima smisla," je odločen Luis Suarez. "Ne vem, kaj je dejal direktor, a naštejte mi tekme, na katerih Merssi ni bil ključen za uspeh Barcelone. Uživamo, ko ga spremljamo na igrišču," je dodal trener Luis Enrique, ki noče ostati brez prvega zvezdnika.

Suarez si bo dvoboj z Athleticom zapomnil po jubilejnem stotem zadetku, ki ga je dosegel v dresu Barcelone. Za stotico je potreboval 120 tekem. V zadnjih 50 letih na Camp Nouu ni bilo junaka, ki bi tako hitro dosegel mejnik stotih zadetkov. Zadnji, ki mu je to uspelo hitreje kot Urugvajcu, je bil Madžar Laszlo Kubala. S stotim zadetkom se je lahko pohvalil po 103 nastopih.

Suarez je na tekmi z Baski dosegel še en zadetek, ki je bil v 26. minuti razveljavljen zaradi domnevnega nedovoljenega položaja. Poznejši posnetki so pokazali, da bi moral sodnik pokazati na sredino in ga priznati.

Neymar zadel v polno prvič po 1.021 minutah

Neymar je z bele točke prekinil strelski post, ki se je vlekel skoraj tri mesece. | Foto: Guliverimage/Getty Images Neymar je z bele točke prekinil strelski post, ki se je vlekel skoraj tri mesece. Foto: Guliverimage/Getty Images Tretji član trojčka MSN, Brazilec Neymar, si je pošteno oddahnil. Po več kot tisoč minutah, natančneje 1.021, je dosegel zadetek za Barcelono. Med strelce se ni vpisal iz igre, ampak je mrežo Athletica zatresel z bele točke.

Pred tem je nazadnje za blaugrano zadel 19. oktobra 2016 na tekmi lige prvakov proti Manchester Cityju (4:0), v španskem prvenstvu pa je strelska suša trajala še dlje, saj se je njegovo ime na seznamu strelcev nazadnje pojavilo 2. oktobra 2016 na dvoboju s Celto (3:4). Strelsko je bil uspešnejši za reprezentanco, ki ji je med drugim pomagal do odmevne zmage v kvalifikacijah za SP 2018 nad Messijevo Argentino (10. novembra 2016).

Leto 2016 je sklenil z ne preveč uspešno statistiko, saj se je med strelce vpisal le na 29 tekmah od 59, kar je premalo za nogometaša njegovega kova. Če si je z dosežkom v letu 2015 zagotovil uvrstitev med tri najboljše nogometaše leta in bil finalist med kandidati za dobitnika zlate žoge, ga leto dni pozneje ni bilo med najboljšimi.

Neymar je bil na tekmi kvalifikacij za SP 2018 10. novembra 2016 uspešnejši od Messija. | Foto: Guliverimage/Getty Images Neymar je bil na tekmi kvalifikacij za SP 2018 10. novembra 2016 uspešnejši od Messija. Foto: Guliverimage/Getty Images

Da se vrača v formo, je nakazal proti Athleticu. Zadetek mu je dvignil samozavest, na srečanju pa so ga le centimetri ločili od še enega zadetka, a je žoga zadela okvir vrat. Novo priložnost za zadetek bo imel konec tedna, ko se bo Barcelona v španskem prvenstvu pomerila z Las Palmasom, ki je v torek presenetil javnost s Pirovo zmago nad Atleticom v Madridu (3:2).

Ne spreglejte