Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
10. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Natisni članek

Gregor Sikošek slovenska nogometna reprezentanca Danska Brondby legionarji FC Koper Krško

Petek, 10. 2. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Gregor Sikošek

Posavski fant, ki je v šestih mesecih doživel vse in še več

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Gregor Sikošek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Krško, Koper, slovenska reprezentanca in zdaj še Brondby. To je pot, ki jo je v vsega pol leta prehodil slovenski nogometaš Gregor Sikošek. Pred novim izzivom, ki ga čaka na Danskem, je Brežičan optimist. Prepričan je, da je vse skupaj šele začetek.

Še pred pol leta je bil član Krškega. Zanj, dokler se za njega nista začela potegovati Maribor in Olimpija, v Sloveniji ni slišal skoraj nihče. Danes je slovenski reprezentant in član uglednega danskega nogometnega kluba s podpisano donosno, dolgoročno pogodbo.

"V zadnjih mesecih se je res zgodilo marsikaj, a za tem, kar sem dosegel, se skrivajo leta in leta trdega dela. Čeprav se je vse skupaj zgodilo hitro, nič ni prišlo čez noč. Toda prestop v Brondby je samo nova stopnička. Zdaj se trdo delo šele začenja," pravi Gregor Sikošek. Nogomet je začel igrati v Brežicah, a se potem s 17 leti preselil v Krško, kjer je že leto pozneje debitiral med člani v drugi slovenski ligi.

Vsi so se čudili, zakaj ni pristal v Olimpiji ali Mariboru

Uveljavil se je v Krškem. | Foto: Vid Ponikvar Uveljavil se je v Krškem. Foto: Vid Ponikvar Ko so Krčani v prejšnji sezoni prvič v zgodovini kluba nastopali v prvoligaški konkurenci, je bil med vidnejšimi člani moštva in kot tak postal zanimiv številnim drugim, boljšim slovenskim klubom. Zanj so se zanimali pri Mariboru in Olimpiji, a poleti je presenetljivo pristal v Kopru.

"Kot vidim zdaj, sem se odločil pravilno. Iz Kopra sem se prebil do reprezentance in zdaj dobil priložnost za igranje v tujini," je povedal 22-letni branilec, ki je v prvi slovenski ligi zbral 51 nastopov.

V reprezentanci je dobil priložnost na prijateljski tekmi na Poljskem, z reprezentanco je bil tudi januarja, ko je ta v prenovljeni zasedbi odigrala dve tekmi v Združenih arabskih emiratih. Ko se je vrnil, je kar na pripravah Koprčanov na Hrvaškem podpisal triletno pogodbo z desetkratnim danskim prvakom Brondbyjem.

Na Danskem je pristal čez noč

Ob podpisu pogodbe z Brondbyjem. | Foto: Brondby.com Ob podpisu pogodbe z Brondbyjem. Foto: Brondby.com "Zgodilo se je res na hitro. Danci so me opazovali že nekaj časa, športni direktor Troels Bech je prišel v Medulin in si ogledal eno izmed tekem, ki smo jih odigrali. Po tekmi smo se usedli, se pogovorili, Danci so klubu poslali ponudbo in prestop je bil končan. Pripravil sem kovčke in se odpravil na Dansko," je dogajanje izpred dveh tednov opisal Sikošek, ki smo ga ujeli v Sloveniji.

"Domov sem se vrnil za dva dni, da uredim nekatere stvari, ki so potrebne za selitev," je povedal. Z Brondbyjem se je v sredo vrnil s priprav v Dubaju, kjer je dodobra spoznal novo ekipo, v petek pa se odpravlja v Köbenhavn.

"Na pripravah sem dobil potrditev, da sem se odločil pravilno. Ekipa me je sprejela. Trener je dober, z mano ima, kot kaže, resne načrte in že se veselim prihodnosti," je povedal Sikošek, ki je bil na Danskem le nekaj dni, zato o svoji prvi izkušnji z bivanjem v tujini za zdaj težko pove veliko.

Dansko bo še spoznal, a že zdaj vidi, da bo super

"Kolikor sem videl, je mesto lepo, klub je zelo urejen. Na voljo imamo vse. Tri fizioterapevte, veliko trenerjev, psihologa in tako naprej. Igralec lahko misli samo na nogomet. Tudi navijačev je veliko, infrastruktura je sijajna. Izziva, ki me čaka na Danskem, se ne bojim. Nasprotno, zelo se ga veselim, a hkrati vem, da bo zdaj treba delati še bolj zagnano, kar zagotovo ne bo težava," pravi mladenič, ki bo v Köbenhavnu živel z dekletom. Za zdaj še v hotelu v središču mesta. Ko bo našel stanovanje po svoji želji in dobil tudi klubski avtomobil, bo življenje v mestu s približno 600 tisoč prebivalci še lažje.

Gregor Sikošek na treningih Brondbyja:

"Seveda, a še bolj kot to me zanima nogomet. Za zdaj vidim, da mi igra Brondbyja ustreza. Visoko pritiskamo na nasprotnika, igramo agresivno, veliko tečemo, kar mi ustreza. Na pripravljalnih tekmah sem igral. Bomo videli, kako bo, ko se bo začelo zares," pravi Sikošek.

Že za začetek ga čaka največji derbi

Zares se bo začelo kmalu. Brondby, ki je na prvenstveni lestvici na drugem mestu, bo 19. februarja v prvem krogu drugega dela prvenstva gostoval pri vodilnem Köbenhavnu, pri katerem ima pomembno vlogo slovenski reprezentant Benjamin Verbič.

Brežičan bo po novem nosil rumeni dres Brondbyja. | Foto: Reuters Brežičan bo po novem nosil rumeni dres Brondbyja. Foto: Reuters

"To je velik derbi, ki se ga že veselim. Želim si, da bi prav na tej tekmi, na kateri bo na tribunah prav gotovo zelo pestro, debitiral v dresu novega kluba. Ljudje v klubu govorijo, da je ta tekma za navijače zelo pomembna. Pravzaprav celo pomembnejša od končne uvrstitve na lestvici. Pravijo, da lahko izgubiš vse tekme, samo te ne. Čeprav Brondby v gosteh pri Köbenhavnu še nikoli ni zmagal, prihajamo po vse tri točke. Zanimivo bo. Zagotovo bo šlo na nož," se velikega derbija danskega nogometa na štadionu Telia Parken, na katerem se bo najverjetneje zbralo več kot 30 tisoč glasnih navijačev obeh ekip, že veseli nekdanji nogometaš Kopra.

Za Brondby so igrala številna znana imena

Brata Laudrup sta legendi danskega nogometa. | Foto: Reuters Brata Laudrup sta legendi danskega nogometa. Foto: Reuters Brondby, ki tekme igra na štadionu Brondby, ta sprejme 28 tisoč gledalcev, je z desetimi naslovi državnega prvaka tretji po številu lovorik na Danskem.

Ustanovljen je bil leta 1964, nazadnje je bil prvak leta 2005. Pohvali se lahko tudi s šestimi pokalnimi naslovi, dvema ligaškima pokaloma in štirimi zmagami v superpokalu

Kar dosti tekem je odigral tudi v Evropi in tam pustil svoj pečat. Leta 1987 je v takratnem pokalu državnih prvakov, zdajšnji ligi prvakov, prišel vse do četrtfinala. Leta 1991 je bil polfinalist pokala UEFA, zdajšnje lige Europa.

Za Brondby je igralo tudi nekaj znamenitih imen danskega nogometa. Med drugim najboljši danski nogometaš vseh časov Michael Laudrup in njegov brat Brian Laudrup. Za Brondby je nastopal tudi eden izmed najboljših vratarjev vseh časov Peter Schmeichel.

V Dubaju je treniral tudi trikrat na dan

"V Varšavi sem v dresu reprezentance že igral pred velikim številom gledalcev, a to bo nekaj novega, zagotovo nekaj posebnega," pravi nogometaš, ki se je pod vodstvom nemškega trenerja Alexandra Zornigerja, nekdanjega trenerja Stuttgarta in Red Bull Leipziga, v zadnjem tednu dodobra namučil.

"V Dubaju smo trenirali res trdo. Včasih tudi trikrat na dan, a moram reči, da mi je način dela našega trenerja zelo všeč. Je strog, a hkrati veliko da na moštveni duh. Na praktično vsakem treningu smo počeli posebne vaje, s katerimi smo krepili povezanost med sabo. V moštvu Brondbyja se zelo dobro počutim, kot da bi bil njegov član že dlje časa," je vzdušje v garderobi Brondbyja orisal nogometaš, ki utegne v prihodnosti vse pomembnejšo vlogo igrati tudi v reprezentanci.

Potrudil se bo, da bo ostal v reprezentanci

Na levi strani obrambe, kjer se najbolje znajde, je bil do zdaj nezamenljiv Bojan Jokić. Ker je izkušeni slovenski legionar po prekinitvi pogodbe s španskim Villarrealom, pri katerem v tej sezoni tako ali tako sploh ni igral, še vedno brez kluba, se Sikošek ponuja kot ena izmed zamenjav.

V dresu Slovenije je debitiral na prijateljski tekmi proti Poljski v Varšavi novembra lani. | Foto: Sportida V dresu Slovenije je debitiral na prijateljski tekmi proti Poljski v Varšavi novembra lani. Foto: Sportida

Na zadnjih tekmah je bil zraven. Ga bo selektor Srečko Katanec poklical tudi marca, ko Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 čaka gostovanje na Škotskem?

"Ne vem, s tem se ne obremenjujem. Seveda bi bil rad zraven, a trenutno se osredotočam le na to, kako se bom znašel na Danskem. Jasno je, da se bo selektor, če bom v Brondbyju igral in kazal dobre igre, verjetno spomnil name," je še povedal mladenič, ki se je v zadnjih mesecih z veliko hitrostjo prebil v ospredje slovenskega nogometa. Zdaj se lahko vprašamo, ali se bo njegov vzpon nadaljeval in kje se bo ustavil.

Ne spreglejte