Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 6. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Juan Antonio Pizzi Fernando Santos Rusija Čile Portugalska pokal konfederacij

Sreda, 28. 6. 2017, 9.42

6 let, 6 mesecev

Pred prvo polfinalno tekmo pokala konfederacij

Kdo je boljši? Evropski ali južnoameriški?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes se bosta v Kazanu v uvodni polfinalni tekmi pokala konfederacij pomerila evropski in južnoameriški prvak. Portugalska v nasprotju s Čilom v srečanje ne bo mogla vstopiti z najmočnejšo postavo, največ pozornosti pa bo deležen njen zvezdniški kapetan Cristiano Ronaldo.

Za prvo finalno vstopnico na tekmovanju, ki bo generalka za svetovno prvenstvo v Rusiji (2018), se bosta potegovala Portugalska in Čile.

Njuni ekipi sta povezani, podobno velja za selektorja, ki sta sodelovala že leta 2000. Takrat sta oba branila barve Porta. Fernando Santos je bil trener, Juan Antonio Pizzi pa napadalec. Danes sta v vlogi selektorjev, le enemu pa bo uspel preboj v nedeljski finale, kjer se bo zmagovalec pomeril z boljšim iz drugega polfinalnega dvoboja med Nemčijo in Mehiko (v četrtek v Sočiju).

Pizzi bi rad objel Pizzija

Argentinec Juan Antonio Pizzi je pred leti nosil dres Barcelone. | Foto: Reuters Argentinec Juan Antonio Pizzi je pred leti nosil dres Barcelone. Foto: Reuters Južnoameričani vstopajo v dvoboj bolj sproščeno, saj v nasprotju s Portugalci nimajo težav s poškodbami. "Privilegij je, da imam lahko na razpolago vse igralce. Upam, da bodo odigrali na enaki ravni, kot so do zdaj," si želi argentinski strokovnjak Pizzi, ki sedi na selektorskem stolčku Čila. Kot igralec je navduševal v španskem prvenstvu, tudi v napadu Barcelone.

Takrat je bil tako priljubljen, da je po njem dobil vzdevek celo zdajšnji portugalski reprezentant Luis Miguel Afonso Fernandes. "Ko sem bil še otrok, je Pizzi igral za Barcelono. Ko sem začel dosegati veliko zadetkov, so me klicali Pizzi. Rad bi ga objel, čeprav si še vedno želim, da bi v finalu nastopil portugalski, ne čilski Pizzi," je dejal zvezdnik Benfice, ki bo danes spoznal osebo, zaradi katere so ga v nogometnem svetu začeli klicati Pizzi.

Verjetni začetni enajsterici:

Portugalska: Rui Patricio; Raphael Guerreiro, Bruno Alves, Jose Fonte, Cedric; Andre Gomes, William Carvalho, Adrien Silva, Gelson Martins, Cristiano Ronaldo, Nani

Čile: Claudio Bravo; Mauricio Isla, Gary Medel, Gonzalo Jara, Jean Beausejour; Pablo Hernandez, Marcelo Diaz, Charles Aranguiz, Arturo Vidal; Eduardo Vargas, Alexis Sanchez

Bojevniki, pravi potomci Luzitancev

Fernando Santos lahko popelje Portugalsko do drugega velikega naslova. | Foto: Reuters Fernando Santos lahko popelje Portugalsko do drugega velikega naslova. Foto: Reuters Pri evropskih prvakih bo zaradi kazni rumenih kartonov manjkal Pepe. Bernardo Silva si je poškodoval gleženj na tekmi proti Novi Zelandiji (4:0) in je vprašljiv za tekmo, bolečino v gležnju še vedno čuti Raphael Guerreiro.

"Čile ima zelo kakovostne, agresivne, dinamične igralce, ki radi kombinirajo. Imajo močan moštven duh, mi pa smo potomci Luzitancev (ljudstvo, ki se je v zahodno Iberijo naselilo v 6. stoletju pred našim štetjem, op. a.). Smo bojevniki, znamo veliko pretrpeti. Zaupam mojim igralcem. Z njimi bi šel tudi na konec sveta, če bi bilo potrebno," sporoča selektor Portugalske.

Ronaldo je pravi vodja

Santos se odlično razume s kapetanom Ronaldom. | Foto: Reuters Santos se odlično razume s kapetanom Ronaldom. Foto: Reuters Zaveda se, da bo danes veliko odvisno od njegovega najboljšega igralca, kapetana Cristiana Ronalda. "Ne prosimo ga za nič posebnega. Naj le igra tako kot ponavadi," drži pesti, da bo strelec dveh zadetkov na tem tekmovanju zadržal formo, ki ga krasi v zadnjih mesecih.

"Je naš pravi vodja. Odlično opravlja kapetansko vlogo in se stoodstotno posveča ekipi," je Santos ponosen na najboljšega nogometaša na svetu, tudi prvega strelca pokala konfederacij.

To bo šele četrta medsebojna tekma med Portugalsko in Čilom. Dvakrat so zmagali evropski prvaki, ena tekma se je končala brez zmagovalca. Rdeči (la roja) tako še čakajo na prvi portugalski skalp.

Čilenci so naslov južnoameriškega prvaka osvojili dvakrat zapored. | Foto: Reuters Čilenci so naslov južnoameriškega prvaka osvojili dvakrat zapored. Foto: Reuters

Zmagovalec bo postal prvi udeleženec pokala konfederacij po Franciji (2001), ki se je na krstnem nastopu uvrstil v finale.

V drugem polfinalu se bosta v četrtek v Sočiju pomerili Nemčija in Mehika.
Ne spreglejte