Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 6. 2016,
22.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

2

Natisni članek

Srečko Katanec Turčija slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 5. 6. 2016, 22.39

6 let, 7 mesecev

Poročilo s prijateljske tekme Slovenija : Turčija

Oslabljena Slovenija namučila udeleženca Eura

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

2

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Ljubljani priznala premoč Turčiji (0:1). To je bila generalka pred kvalifikacijami za SP 2018, ki se bodo začele septembra. Turki se iz Ljubljane odpravljajo v Francijo, kjer jih čaka nastop na Euru.

Štadion Stožice so letos večinoma polnili le navijači Olimpije, v začetku junija pa so prvič na svoj račun prišli še ljubitelji reprezentance. V goste je prišla Turčija, po novem 18. nogometna velesila na svetu, če gre verjeti svetovni jakostni lestvici Fife. Turki se pripravljajo na Euro, na katerem jih čaka zahtevna skupina D s Španijo, Hrvaško in Češko, selektor Fatih Terim pa je za zadnjo pripravljalno tekmo izbral gostovanje v Ljubljani. Pred tekmo je poudaril, da je glavni cilj zmaga.

Sodnik je nekajkrat razjezil selektorja Srečka Katanca. | Foto: Sodnik je nekajkrat razjezil selektorja Srečka Katanca. Gostitelji niso računali na najmočnejšo postavo. Selektor Srečko Katanec je moral nekaj prvokategornikov s seznama črtati že pred začetkom reprezentančnih priprav, zdravstveno stanje izbrancev pa se je z njim poigralo tudi po tekmi s Švedsko, saj je ostal še brez Jana Oblaka, Roka Kronavetra in Rajka Rotmana. Na dvoboju s Turčijo, zadnjem preizkusu moči pred začetkom kvalifikacij za SP 2018, je poskušal preveriti še nekaj novih kombinacij. Tako sta se prvič v zgodovini slovenske članske izbrane vrste v udarni enajsterici znašla dva brata. Andraž in Aljaž Struna sta zaigrala v obrambi, kjer je članski državni dres prvič nosil Miha Mevlja. V zvezni vrsti je prednost pred lažje poškodovanim Renejem Krhinom dobil Blaž Vrhovec, ki ga omenjajo kot zelo verjeten poletni nakup ljubljanske Olimpije. Oblak, prvi vratar Atletica in v tem trenutku največji slovenski nogometni as, ni kandidiral za srečanje, njegov nekdanji klubski soigralec Arda Turan pa je pri gostih nosil kapetanski trak.

Prvič v zgodovini slovenske reprezentance se je zgodilo, da sta od začetka zaigrala brata. Andraž in Aljaž Struna (na fotografiji). | Foto: Prvič v zgodovini slovenske reprezentance se je zgodilo, da sta od začetka zaigrala brata. Andraž in Aljaž Struna (na fotografiji).

Turki potrebovali le pet minut 

Turki so se v Stožicah, kjer se je zbralo veliko manj gledalcev kot na zadnjih prvoligaških tekmah Olimpije, počutili domače. Iz Avstrije in Nemčije ter bližnjih držav je na tekmo pripotovalo nekaj sto navijačev. Bili so zelo glasni. Čeprav so mnogi nosili drese klubskih velikanov, so reprezentanco podpirali složno. Prvič so na noge skočili v 5. minuti, ko je slovensko obrambo, ki je prvič zaigrala v postavi Belec – Mevlja – Jokić – brata Struna, matiral Burak Yilmaz. Izkušeni napadalec, ki je pred dnevi poskrbel za afero zaradi fizičnega nasilja nad življenjsko sopotnico, je izkoristil idealno podajo Hakana Calhanogluja, soigralca Kevina Kampla v Leverkusnu. Yilmaz je z glavo brez težav premagal Vida Belca. Štajerec je na Švedskem ostal nepremagan, proti Turkom pa se mu je načrt o nedotaknjeni mreži ponesrečil že po petih minutah.

Kevin Kampl je bil zelo razpoložen za igro. | Foto: Kevin Kampl je bil zelo razpoložen za igro. Gostje so nadaljevali podjetneje in sejali nevarnost v slovenskem kazenskem prostoru. Nekajkrat so protestirali pri italijanskem sodniku, saj so zahtevali najstrožjo kazen, a je Marco Guida vsakič le zamahnil z roko. Turki so bili nevarnejši, zlasti z visokimi predložki. Slovenski navijači so se prvič glasneje oglasili v deseti minuti. Izbrali so več kot primeren trenutek, saj so s tem povzdignili izbrano vrsto, ki je začela igrati bolj povezano in se nekajkrat nevarno približala turškim vratom. V 12. minuti je Jasmin Kurtić sprožil pravi projektil z velike razdalje. Žoga je švignila pod prečko, a jo je turškemu vratarju Volkanu Babacanu uspelo izbiti v kot. V 20. minuti je Josip Iličić v gneči našel Roberta Berića, ki pa je bil obkrožen s številnimi turškimi branilci, tako da se mu strel z glavo ni posrečil tako, kot bi si želel napadalec St. Etienna.

Katanec na posvetu s sodnikom

Najstrožjo kazen je dvakrat od sodnika zahteval tudi Roman Bezjak, a sodnik ni prekinjal igre. Na spolzkem igrišču, saj je do sredine prvega polčasa padal dež, je ta potekala med obema kazenskima prostoroma. Turki so prek kapetana Arde Turana skušali zapretiti z močnim strelom z razdalje, a je zvezni igralec Barcelone zgrešil cilj, v sodnikovem enominutnem dodatku pa si je najlepšo priložnost priigral Berić. V skoku je bil višji od turških čuvajev, a je njegov strel ukrotil Volkan, tako da je ostalo pri tesnem vodstvu gostov.

Roman Bezjak je od sodnika dvakrat zahteval enajstmetrovko, a je ni dobil. | Foto: Roman Bezjak je od sodnika dvakrat zahteval enajstmetrovko, a je ni dobil.

Slovenski selektor Katanec se je med prvim polčasom razburjal zaradi nekaterih sodniških odločitev. Motila ga je groba igra turških nogometašev s komolci, ki jih italijanski delivec pravice ni označil za nedovoljene. Nezadovoljstvo je izrazil tako glasno, da je sodnik prekinil tekmo, pritekel do njega, nato pa je sledil pogovor, najverjetneje v italijanskem jeziku, s katerim Katanec zaradi dolgoletnega igranja v dresu Sampdorie nima nikakršnih težav. Guida je opozoril Ljubljančana, nato pa se je dvoboj hitro nadaljeval.

Veliki priložnosti Novakovića in Iličića

Slovenci so pokazali spodbudno predstavo. | Foto: Slovenci so pokazali spodbudno predstavo. Selektorja sta se, kakor je navada na prijateljskih srečanjih, med polčasom odločila za več menjav. Oba sta zamenjala dva igralca. Katanec je na klop posadil napadalni dvojec Berić – Bezjak. Namesto Krčana je vstopil izkušeni Milivoje Novaković, kar so nekateri gledalci pospremili z žvižgi, povezanimi z njegovim igranjem za Maribor, namesto Korošca pa je zaigral Benjamin Verbič. Igra je bila sprva raztrgana, v 58. minuti je namesto Andraža Strune na položaju desnega bočnega branilca vstopil Boban Jović in dočakal reprezentančni debi na štadionu, kjer je vrsto let branil barve Olimpije.

V 67. minuti je dišalo po izenačenju. Najprej je Verbič z glavo preusmeril žogo do Novakovića, ki se je znašel v imenitnem položaju, a z bližine nastreljal turškega vratarja, v nadaljevanju akcije pa je kapetan Jokić lepo prodrl po levi strani kazenskega prostora in našel Iličića. Nogometaš Fiorentine je ustrelil v levi kot vrat, a je vratar prebral njegovo namero in preprečil izenačenje. Občinstvo je bilo na nogah, za popolno navdušenje pa je manjkala le pika na i, natančnejši končni strel.

Turški rezervist namesto mreže zadel vratnico

Ko so slovenski nogometaši skupaj z gledalci še objokovali zapravljeni priložnosti, se je gostom nepričakovano ponudila možnost za povišanje vodstva. Proti vratarju Belcu se je sam podal rezervist Volkan Sen, ga že preigral, nato pa z leve strani namesto prazne mreže zadel le vratnico. Boginja Fortuna je pomagala Sloveniji, Turek pa se je prijel za glavo.

Turki so se na generalki pred evropskim prvenstvom veselili zmage. | Foto: Turki so se na generalki pred evropskim prvenstvom veselili zmage.

Sledili so nove menjave in rumeni kartoni. Italijan jih je v drugem polčasu pokazal kar pet, turški nogometaši pa so se pogosto znašli na nogah. Pri domačinih je namesto Iličića v igro vstopil Miha Zajc in si prislužil glasen aplavz, saj na tribunah ni manjkalo privržencev prvaka Olimpije. Le malo za tem je zavrela kri Aljažu Struni in Senu, ki je zapravil najlepšo priložnost v drugem delu, v 86. minuti pa je krstni nastop za najmočnejšo slovensko zasedbo dočakal še član Zavrča Jure Matjašič. Zamenjal je Kevina Kampla.

Katančeva četa si do konca srečanja ni več priigrala resnejše priložnosti, gostujoči navijači pa so zadovoljno poskakovali, saj so si njihovi ljubljenci z zmago v Ljubljani dvignili samozavest pred največjim izpitom leta, nastopom na Euru v Franciji. Čez teden dni jih na pariškem Parku princev čaka Hrvaška, Slovenija pa je še tretjič pod vodstvom Katanca izgubila prijateljsko tekmo v Ljubljani brez doseženega zadetka. Po BiH (0:3) in Kolumbiji (0:1) je klonila še pred Turki. To je bila njena generalka pred začetkom kvalifikacij za SP 2018.

Slovenija : Turčija 0:1 (0:1)

Prijateljska tekma, štadion Stožice v Ljubljani, 7.209 gledalcev, glavni sodnik Marco Guida (Italija)

Strelec: 0:1 Burak Yilmaz 5. 

Slovenija: Belec, Jokić, An Struna (od 58. Jović), Al. Struna, Mevlja, Kurtić, Vrhovec, Kampl (od 86. Matjašič), Iličić (od 77. Zajc), Bezjak (od 46. Verbič), Berić (od 46. Novaković); selektor Srečko Katanec

Turčija: Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner (od 64. Ismail), Selçuk (od 83. Malli), Ozan Hakan, Çalhanoğlu (od 46. Emre Mor), Oguzhan (od 46. Volkan Sen), Arda Turan (od 74. Sahin), Burak Yilmaz (od 11. Sahan); selektor Fatih Terim

Rumeni kartoni: 50. Jokić, 57. Emre Mor, 59. Kurtić, 77. Al. Struna, 77. Volkan Sen 

Ne spreglejte