Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
18. 7. 2019,
22.45

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

Natisni članek

NK Domžale Slobodan Vuk

Četrtek, 18. 7. 2019, 22.45

4 leta, 9 mesecev

Poročilo s tekme Domžale : Balzan

V Domžalah brez potresa, ki je danes okoli 22. ure močno stresel Split

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

NK Domžale Balzan | Domžalčani so malteški Balzan premagali še drugič in suvereno napredovali v naslednji krog. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Domžalčani so malteški Balzan premagali še drugič in suvereno napredovali v naslednji krog.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Domžal so pred domačimi navijači zmagali tudi na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa. Z 1:0 so odpravili malteški Balzan – strelec edinega gola je bil najboljši strelec v klubski zgodovini Slobodan Vuk – in s skupnim izidom 5:3 pričakovano napredovali v naslednji krog. Tam jih čaka najbolj trofejen švedski klub Malmö. V Domžalah tako niso začutili potresa, ki je slabo uro pred tem močno stresel Split, kjer je Hajduk po gostujoči zmagi z 2:0 proti malteški Gziri z golom v 96. minuti izgubil z 1:3 in izpadel iz Europe. 

Luka Menalo
Sportal Olimpija napredovala po pravi drami, Domžale mirno, slovo Mure

Domžalčani so pred domačimi gledalci na domžalskem Old Traffordu, ki seveda ni gledališče sanj, kot pravimo slovitemu štadionu Manchester Uniteda, zato pa na njem pogosto vlada gledališko vzdušje, suvereno in pričakovano opravili svojo nalogo. Zlahka so se uvrstili v naslednji krog kvalifikacij za ligo Europa in ohranili upanje na to, da bodo tudi letos poleti ponovili že večkrat storjeno: v Evropi pustili globok pečat.

Po nenavadni tekmi na Malti, kjer so kar trikrat zaostajali, na koncu pa zmagali s 4:3, in po ne najbolj zadovoljivem začetku domače prvenstvene sezone – na domačem štadionu so proti velenjskemu Rudarju remizirali z 2:2 – je bilo tokrat precej manj razburljivo. Kdo bo tisti, ki bo v Evropi igral tudi naslednji teden, je bilo praktično znano že pred samim začetkom tokratne tekme. Morda si je v prvih minutah, ko so gostje z Malte nekajkrat prišli pred domači kazenski prostor, kdo še mislil, da lahko dočaka senzacijo, a je bilo kmalu jasno, da je ne bo.

Šah-mat v treh potezah

V prvem delu prvega polčasa razburljivejših akcij ni bilo, potem pa so v 21. minuti Adam Gnezda Čerin, Gregor Sikošek in Slobodan Vuk poskrbeli za sijajno akcijo in na semaforju se je izpisal rezultat 1:0. Prvi je s sredine poslal dolgo žogo na levo stran, drugi jo je sprejel in hitro oddal v sredino, tretji pa je v padcu z glavo zadel in poskrbel za skupno vodstvo Domžalčanov s 5:3. Šah-mat v treh potezah. Kakšnih 1.500 gledalcev je lahko vstalo in zaploskalo golu po res lepi akciji, ki je bil že Vukov 49. v rumenem dresu.

Slobodan Vuk je zabil svoj 49. gol v domžalskem dresu in še drugega v letošnjem drugem evropskem nastopu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slobodan Vuk je zabil svoj 49. gol v domžalskem dresu in še drugega v letošnjem drugem evropskem nastopu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tudi sicer so Domžalčani, ki imajo za slovenske razmere sijajno zasedbo in bi se morda lahko vmešali celo v boj za prvenstveni naslov, skušali precej kombinirati. Pogosto ni šlo, a ko bodo uigrani, utegnejo biti še kako nevarni. Tokrat so v primerjavi s prvo tekmo ostali brez vezista Amedeja Vetriha, ki se je preselil v Turčijo, zamenjal pa ga je mladi Estonec Mattias Kält.

V 24. minuti je Gnezda Čerin, domžalski mladenič, od katerega si ob Kamniški Bistrici obetajo dober zaslužek, ki ga bodo morda dočakali še to poletje, prodrl po desni strani in poslal predložek v sredino, kjer pa ni bilo nikogar. Izid se ni spremenil. V 30. minuti je s prostega strela z leve strani poizkusil še dirigent domžalske igre Senijad Ibričić, skoraj presenetil nasprotnikovega vratarja, a na koncu iztržil le kot. Domžalski kapetan je bil blizu res lepega zadetka.

Grobi gostje nekajkrat razjezili domžalsko klop

To je bilo v prvem delu tekme več ali manj tudi vse. Bolj kot z akcijami so gostje nase opozarjali predvsem z grobostjo in nekajkrat poskrbeli za to, da je domača klop skočila v zrak. Pred zelo zahtevnim nadaljevanjem sezone so poškodbe hud udarec. In prav ena taka je doletela Mattiasa Kälta, ki naj bi bil zaradi pretresa možganov odsoten dlje časa.

Maltežani so bili na trenutke precej grobi, a je tekma k sreči minila brez poškodb. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Maltežani so bili na trenutke precej grobi, a je tekma k sreči minila brez poškodb. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ob polčasu je tako Simon Rožman z domače klopi poslal ukaz za prvo menjavo. Namesto nesrečnega Kälta je na igrišče pritekel mladi Žiga Repas. Komaj 18-letni vezist, sicer mlajši brat nekdanjega člana Domžal Jana Repasa, je že takoj, ko je dobil žogo, pokazal, da utegnemo o njem še slišati. Razigrani mladenič je na sredini poskrbel za tako podajo, s kakršnimi je včasih navduševal Ronaldinho. Pogledal je v eno stran in podal drugam, v osrčje nasprotnikovega kazenskega prostora. Sloviti Brazilec je tam nekoč našel Samuela Eto'oja, Lionela Messija ali koga od preostalih katalonskih nogometnih zvezdnikov, razigrani slovenski mladenič pa nikogar.

Fotogalerija s tekme (foto: Žiga Zupan/Sportida):

Fotogalerija
1 / 23

Domžalski najstnik je bil blizu prvenca

V 51. minuti je imel odlično priložnost Matej Podlogar, ki je prišel do strela v kazenskem prostoru osamljen, a je žal iztržil samo kot. Potem smo spet videli daljše obdobje igre med obema kazenskima prostoroma in še nekaj grobih posredovanj borbenih gostov. K sreči brez novih poškodb.

Še najbolj so se v domačem taboru zbali, da je bil ob grobem prekršku poškodovan mladi Repas, a se to ni zgodilo. Nasprotno, že nekaj minut pozneje, v 76. minuti, je bil po lepi samostojni akciji blizu prvenca v rumenem dresu, pa se je z izjemno obrambo izkazal gostujoči vratar – "Maltežan"po imenu Kristijan Naumovski.

V 82. minuti si je nekaj nasprotnikovih branilcev s preigravanjem privoščil Mujan, a zadnjega med njimi ni pretental, tako da je iztržil samo kot. To je bila tudi zadnja razburljivejša akcija, ki smo jo videli, in domžalski nogometaši so tekmo mirno pripeljali h koncu.

Simona Rožmana v naslednjem krogu čaka švedski Malmö, še pred tem pa nedeljski prvenstveni derbi proti Olimpiji v Stožicah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Simona Rožmana v naslednjem krogu čaka švedski Malmö, še pred tem pa nedeljski prvenstveni derbi proti Olimpiji v Stožicah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najprej derbi v Stožicah, potem pa najuspešnejši švedski klub

Domžalčani tako niso dopustili presenečenja in se zlahka – podobno kot dan pred tem v kvalifikacijah za ligo prvakov Mariborčani – prebili do naslednjega kroga. Tam jih, tako kot slovenskega prvaka, čaka švedski predstavnik. Ne bodo potovali v Stockholm, kar čaka fante Darka Milaniča, pač pa v Malmö, k tamkajšnjemu istoimenskemu klubu, ki je z 23 naslovi državnega prvaka najuspešnejši na Švedskem.

Tja bodo odšli šele čez dva tedna, še prej bodo Švede gostili doma. Vmes pa v nedeljo odigrali evropski derbi v domačem prvenstvu. V Stožicah se bodo pomerili z Olimpijo, ki bo tja prišla po spretni in srečni zmagi za nadaljevanje evropskega poletja, do katere je dve uri pred Domžalčani prišla v Rigi. Ni kaj, pokalo bo.

Domžale : Balzan 1:0 (1:0)

Športni park, 1500 gledalcev, sodniki: Birsan, Ghinguleac in Orbulet (vsi Romunija).

Strelec: 1:0 Vuk (21.).

Domžale: Sorčan, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Ćorluka, Käit (od 46. Repas), Mujan, Ibričić, Gnezda Čerin, Podlogar (od 79. Šoštarič Karič), Vuk (od 66. Nicholson).
Balzan: Naumovski, Bezzina, Kosorić, Loof, Božović, P. Fenech (od 59. Machado), S. Pisani, Slivić, Ljubomirac (od 75. Majdevac), Effiong, Dimić (od 62. Correa).

Rumeni kartoni: Podlogar; Ljubomirac, Kosorić, Pisani, Božović.

Ne spreglejte