Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 12. 2017,
22.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

3

Natisni članek

Darko Milanič Marcos Tavares Ljudski vrt UEFA liga prvakov Sevilla NK Maribor NK Maribor

Sreda, 6. 12. 2017, 22.52

1 leto

Poročilo s tekme Maribor : Sevilla

Nor teden Tavaresa, Maribor bogatejši za pol milijona evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

3

NK Maribor Sevilla | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nogometaši Maribora so se od evropske sezone poslovili z novim podvigom. Doma so v razprodanem Ljudske vrtu remizirali s favorizirano Sevillo (1:1), zaslužil novo polovico milijona evrov, kapetan Marcos Tavares pa je uresničil sanje in se prvič vpisal med strelce v elitnem tekmovanju.

Maribor : Sevilla 1:1 (1:0)

Skupinski del lige prvakov, 6. krog, štadion Ljudski vrt v Mariboru, 12.000 gledalcev, glavni sodnik Ovidiu Hategan (Romunija)

Strelca: 1:0 Tavares 10., 1:1 Ganso 75.

Maribor: Handanović, Milec, Billong, Šuler, Viler, Vrhovec, Kabha, Pihler (od 79. Vršič), Bohar (od 90. Hotić), Bajde, Tavares;

Sevilla: Rico, Kjaer, Lengler, Krohn-Dehli (od 59. Ganso), Ben Yedder (od 77. Muriel), Banega, Correa, Pizarro, Sarabia, Escudero, Mercado (od 70. Jesus Navas).

Rumeni kartoni: Pihler 35., Bohar 50., Milec 77.

V Ljudski vrt je bilo 6. decembra 2017, ko je živo srebro kazalo dve stopinji pod ničlo, vredno priti že zaradi prvega polčasa. Mariborčani so v njem prikazali najboljšo predstavo v tej evropski sezoni in v razprodanem Ljudskem vrtu prekrižali načrte favorizirani Sevilli.

Andaluzijci so imeli žogo v svojih nogah skoraj tri četrtine igralnega časa, a jim to ni kaj prida pomagalo, saj so odšli na odmor z zaostankom (0:1). Slovenski prvaki so jim spretno prepustili iniciativo in prežali na hitre protinapade, s katerimi so s pomočjo prodornih igralcev na krilnih položajih sejali nevarnost pred vrati Sergia Ricea.

NK Maribor Sevilla | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Sanjski teden Tavaresa

Znameniti vratar Seville, eden najbolj cenjenih v la ligi, je bil premagan v 10. minuti. Martin Milec je po desni strani osmešil tekmeca, se ga mojstrsko otresel, nato pa poslal imeniten predložek kapetanu Marcosu Tavaresu. Ta se ni obotavljal, ampak z glavo poslal žogo v mrežo. To je bil neubranljiv strel, 33-letni Brazilec s slovenskim potnim listom pa je s tem začinil enega največjih tednov kariere.

V soboto je po 131. zadetku v 1. SNL postal absolutni rekorder slovenskega prvenstva, v sredo pa  uresničil otroške sanje in se vpisal med strelce na tekmi skupinskega dela lige prvakov. Proti Sevilli, eni izmed najmočnejših španskih ekip, ki jo v soboto čaka veliki derbi z madridskim Realom.

Sevilla srečna, da je zaostajala le z 0:1

Andaluzijci so se na Štajersko odpravili s ciljem, da vzamejo vse tri točke. Morda bi bilo drugače, če se jim na zaslonu ne bi pojavljal rezultat z drugega srečanja v skupini E. Na Anfieldu je Liverpool po 19 minutah proti Spartaku vodil že s 3:0. Sevilla, ki se je bala, da bi ji ruski prvak z zmago na Otoku ukradel napredovanje med 16 najboljših, si je oddahnila. Na ruski čudež je lahko pozabila, s tem pa si tudi na široko odprla vrata osmine finala. Ni bilo več izrazitega rezultatskega imperativa, ni ji bilo treba zaigrati na vse ali nič.

NK Maribor Sevilla | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vijoličasto obrambo je skušala preigrati po dolgih napadih, a ni bila učinkovita. Ob koncu prvega dela je bila lahko srečna, da je zaostajala le z 0:1. Junaški kapetan Tavares je v 42. minuti po podaji Gregorja Bajdeta zgrešil iz imenitnega položaja, pred tem je Aleks Pihler v 18. minuti z glavo nevarno streljal, a je žoga švignila mimo leve vratnice. Zvezni igralec, ki se je v Maribor preselil iz Zavrča, nato pa postal slovenski reprezentant, se v 28. minuti ni preveč izkazal. Ponudila se mu je priložnost za neoviran strel z roba kazenskega prostora, a se mu je ta povsem ponesrečil.

Dlani Ricea je v prvem delu ogrel še Damjan Bohar, Mariborčani, kmalu tudi jesenski prvaki 1. SNL, pa so odšli na premor z zadovoljnimi obrazi. Občinstvo jih je pospremilo na počitek s skandiranjem: "Mi smo Maribor." Sevilla je imela opravka s povsem drugačnim Mariborom kot v 2. krogu, ko ga je doma nadigrala s 3:0.

Nadaljevanje pripadlo Sevilli

V drugem delu je bilo drugače. Sevilla je zapretila že v 48. minuti. Argentinec Ever Banega in Španec Pablo Sarabia sta v istem napadu nevarno udarila proti Jasminu Handanoviću, a je oba dvoboja dobil izkušeni Ljubljančan, ki bo čez mesec dni dopolnil 40 let.

Tako zrele priložnosti Sevilla v prvem polčasu ni dočakala, kar je zgovorno pričalo o kakovostni izvedbi vijolic v uvodnih 45 minutah. Kmalu za tem je Liverpool proti Moskovčanom povedel že s 5:0 in si zagotovil končno prvo mesto, Sevilla pa je trdno v rokah držala drugo.

Pritisk Seville, ki je prva posegla po svežih močeh in v 59. minuti poskrbela za prvo menjavo, (še) ni obrodil sadov. Maribor ji je ob bučni podpori občinstva nagajal. Čeprav je bila posest žoge krepko na strani gostov, se je slovenski prvak nekajkrat nevarno približal kazenskemu prostoru Seville. Damjan Bohar je nekajkrat poskusil s strelom z razdalje, za kaj več pa je zmanjkalo moči.

NK Maribor Sevilla | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Handanović v nekaj minutah ''od junaka do bedaka''

Andaluzijci, ki so evropsko ligo osvojili kar petkrat, zdaj pa skušajo doseči odmeven dosežek še v ligi prvakov, so se spogledovali z izenačenjem v 73. minuti, ko je imel Wissam Ben Yedder odlično priložnost, a se je izkazal Handanović in z vrhunskim posredovanjem preprečil veselje Špancev.

Ko se aplavz na tribunah po izjemni potezi vratarja Maribora še ni polegel, pa si je nekdanji slovenski reprezentant privoščil napako. Rezervist Paulo Ganso se je odločil za strel z razdalje, Handanović pa se ni najbolje odzval. Naredil je napako, žoga pa je na presenečenje njegovih soigralcev končala za njegovim hrbtom.

Sevilla je želela zmagati, dobila je dodaten zagon, a so se Mariborčani borili kot levi in ji mešali štrene. Gostitelji so prvič izvajali strel iz kota šele v 84. minuti. Španci so jih, za primerjavo, do takrat že devet. Ekipi sta v zaključek dvoboja vstopili ob novici iz Liverpoola, da rdeči proti Spartaku vodijo že s 7:0! Ostalo je pri 1:1, novi finančni nagradi, ki jo je prejel Maribor, in velikem aplavzu navijačev. Maribor je sezono končal s tremi remiji in porazi.

Ne spreglejte