Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
16.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Nogometna zveza Slovenije

Petek, 3. 6. 2016, 16.07

6 let, 6 mesecev

Predsednika Nogometne zveze Slovenije so podprli Skandinavci

Ponosni Aleksander Čeferin ima vse več možnosti, da postane predsednik Uefe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Predsedniki skandinavskih nogometnih zvez Švedske, Danske, Norveške in Finske so v današnji skupni izjavi uradno podprle napovedano kandidaturo predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) na septembrskem volilnem kongresu v Atenah.

Pod izjavo so svoja imena in priimke zastavili predsedniki nacionalnih nogometnih organizacij Švedske, Danske, Norveške in Finske, Karl Erik Nilsson, Jesper Möller, Terje Svendsen in Pertti Alaja.

"Druži nas isti interes za izvedbo nekaterih reform, delimo tudi podobno stališče o dobrem upravljanju evropskega in svetovnega nogometa," so med drugim v skupni izjavi poudarili vodje nordijskih nogometnih zvez, ki jih danes povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik švedske zveze Nilsson pričakuje, da bo še več nacionalnih zvez sledilo njihovemu zgledu in podprlo Čeferina, s katerim, kot je poudaril, "imamo možnosti za nov začetek".

Nazadnje so se pogovarjali v ponedeljek

Kdo bo postal novi prvi mož Uefe? | Foto: Kdo bo postal novi prvi mož Uefe? Nilsson in danski predstavnik Möller sta se s Čeferinom nazadnje pogovarjala v ponedeljek v Malmöju, ob robu prijateljske tekme Švedske in Slovenije, ki se je končala z neodločenim izidom 0:0.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Čeferin o kandidaturi še ni sprejel dokončne odločitve. Evropska nogometna zveza bo novega predsednika, ki bo nasledil suspendiranega Michela Platinija, ta ne more več opravljati funkcije zaradi vpletenosti v korupcijski škandal, predvidoma izvolila 14. septembra na volilnem kongresu v Atenah. Kandidati bodo svoje kandidature lahko vložili do vključno 20. julija.


Aleksander Čeferin: Zelo sem ponosen in počaščen

V okviru današnjega sporočila s soglasno podporo predsedniški kandidaturi vodji slovenskega nogometa je tudi Čeferinova izjava: "Zelo sem ponosen in počaščen, da sem prejel podporo držav, ki jih cenim. Pripravljen sem prevzeti to odgovornost, vendar pa se bom o tem predlogu pogovoril tudi z drugimi nacionalnimi zvezami. Prva priložnost za to bo že regionalno srečanje nacionalnih združenj v Moskvi 8. junija, ko bom podal tudi izjavo."

Prvi mož slovenskega nogometa ima vse večjo podporo evropskih nogometnih veljakov. | Foto: Prvi mož slovenskega nogometa ima vse večjo podporo evropskih nogometnih veljakov.

Kandidaturo za mesto prvega moža evropske nogometne družine je doslej uradno napovedal dolgoletni predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag. Ob Čeferinu, ki naj bi užival tudi podporo Italije ter nogometnih zvez z območja držav nekdanje Jugoslavije, Grčije, Albanije in Turčije, so po nogometnih kuloarjih zaokrožila še nekatera imena morebitnih kandidatov.

Med resnimi kandidati za Platinijevega naslednika omenjajo še šefa španskega nogometa Angela Villarja, trenutno je kot najstarejši podpredsednik Uefe v vlogi začasnega predsedujočega evropski zvezi, predsednika portugalske nogometne zveze Fernanda Gomesa, vršilca dolžnosti generalnega sekretarja Uefe Theodora Theodoridisa ter predsednika poljske zveze Zbigniewa Bonieka.

Za vložitev kandidature ima še mesec in pol časa

Informacije o tem, da si želi Čeferin naslediti Platinija, so se prvič v javnosti pojavile sredi maja, tja jih je spravila novinarska agencija Press Association, pri kateri so pisali o tem, da je predsednik NZS želja številnih nacionalnih zvez.

Čeferin, ki je v zadnjem času pogosto v tujini, pisanja omenjene agencije ni želel komentirati, v molk so se zavili tudi pri krovni slovenski nogometni organizaciji, a vse kaže – sploh po zadnji izjavi predsednika NZS - , da s kandidaturo za vlogo prvega moža evropskega nogometa misli skrajno resno.

Ali bo kandidaturo tudi vložil, bomo videli v naslednjih tednih. Rok za oddajo kandidature je 20. julij. Novega predsednika Uefe bodo izbrali 14. septembra.

 

Ne spreglejte