Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
19. 8. 2014,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Glasgow Rangers Hibernian Claudio Caniggia

Torek, 19. 8. 2014, 8.10

8 let

Podobnost je očitna, naj se zgodovina ponovi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborčane v sredo čaka prva tekma play-offa za ligo prvakov proti Celticu iz Glasgowa. V bogati zgodovini kluba so se do zdaj s Škoti merili že šestkrat. Kakšne so izkušnje?

Dobre, skupni izkupiček Maribora v medsebojnih tekmah s škotskimi klubi je pozitiven. Tri zmage, remi in dva poraza.

Prvič so se Mariborčani s Škoti merili v daljni sezoni 2001/02. Takrat jih je vodil Ivo Šušak in doživel dva prepričljiva poraza na tekmah proti Rangersu iz Glasgowa v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov.

Že na prvi tekmi v Ljudskem vrtu so Škoti – vodil jih je Nizozemec Dick Advocaat, njihov dres pa sta takrat nosila zvezdnika svetovnega nogometa Norvežan Tore Andre Flo in Argentinec Claudio Caniggia – zmagali s 3:0, pred domačimi navijači so napredovanje le še potrdili in zmagali s 3:1.

Prav ta zvezdniški napadalni tandem je poskrbel, da Maribor ni imel niti najmanjših možnosti. Skandinavec je na prvi tekmi zadel dvakrat in v Glasgowu načel mrežo gostov, Južnoameričan, sicer dober prijatelj legendarnega Diega Maradone, s katerim sta, kot sta priznala pozneje, večkrat skupaj uživala kokain, je mrežo Maribora rešetal na povratni tekmi. Zadel je dvakrat v vsega petih minutah.

Marko Simeunović, Stipe Balajić, Aleš Križan in še nekateri, ki so takrat nosili vijoličasti dres, so se morali hitro posloviti od Evrope.

Pred štirimi leti sta blestela Iličić in Tavares

Povsem drugačna je bila druga izkušnja nogometašev Maribora s škotskimi klubi. V sezoni 2010/11, ko so pod vodstvom Darka Milaniča v Evropi prvič resneje opozorili nase in začeli pohod, ki traja še danes, so na dveh tekmah zlahka opravili s škotskim prvoligašem Hibernianom.

Josip Iličić je na prvi tekmi blestel in zadel dvakrat pri zmagi s 3:0, en gol je prispeval Marcos Tavares. Zdaj najboljši strelec v zgodovini Maribora se je izkazal tudi na drugi tekmi, na Škotskem je dvakrat zatresel nasprotnikovo mrežo, en gol je dodal Hrvat Dejan Mezga.

Od nogometašev, ki barve branijo tudi danes, so igrali še Aleksander Rajčević, Aleš Mejač, Mitja Viler in Aleš Mertelj.

Podobnost je očitna, naj se zgodovina ponovi

Velik uspeh, prvi v nizu uvrstitev v skupinski del lige Europa, so nogometaši Maribora , tudi takrat je bil na klopi Milanič, zabeležili leto pozneje.

Takrat so se spet merili z Rangersom iz Glasgowa v play-offu za drugorazredni evropski pokal. V Ljudskem vrtu so ob polčasu zaostajali z 0:1, v drugem delu igre sta Agim Ibraimi in Etien Velikonja, ta je v zadnji minuti z zelo atraktivnim golom spravil Ljudski vrt na noge, poskrbela za zmago z 2:1.

Ko je na Škotskem Dalibor Volaš poskrbel za vodstvo, vratar Jasmin Handanović pa blestel med vratnicama, je postalo jasno, da je Maribor blizu velikega uspeha. Škotom je sicer uspelo izenačiti, to pa je bilo tudi vse. Nogometni Maribor je do ranega jutra proslavljal veliki uspeh. Bo tako tudi prihodnji teden? Podobnost je očitna. Povratna tekma bo v gosteh, tudi tokrat v Glasgowu. Naj se zgodovina ponovi.

Ne spreglejte