Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 6. 2012,
8.28

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Joc Pečečnik Bežigrajski športni park

Ponedeljek, 4. 6. 2012, 8.28

5 let, 3 mesece

Pečečnik korak bližje, ''Fondovci'' zanikali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Joc Pečečnik, večinski lastnik družbe Bežigrajski športni park, je konec maja prejel okoljevarstveno soglasje za prenovo bežigrajskega štadiona. Stanovalci Fondovih hiš obžalujejo takšno odločitev.

Projekt prenove bežigrajskega objekta, ki nemočno propada in je le še tragikomična senca nekdanje zibelke slovenskih nogometnih presežkov, je kmalu po javni predstavitvi ambicioznega načrta družbe Bežigrajski športni park (BŠP) zašel v slepo ulico. Manjkalo je gradbeno dovoljenje, kar pa Joca Pečečnika, večinskemu lastniku omenjene družbe (njegova družba GSA ima 59, Mestna občina Ljubljana 28, Olimpijski komite Slovenije pa 13 odstotkov večinskega deleža pri BŠP-ju), ki je večkrat poudaril, da ne bo vrgel puške v koruzo, pač pa čakal na pridobitev manjkajočega vse do takrat, ko ne bo izgubil energije (in denarja), ni nikdar odvrnilo od tega, da bi od projekta odstopil. Za dovoljenje je pripravljen čakati še nekaj časa, zanj je podaljšal že nekaj rokov in napovedi, zamenjal tudi različico izgleda štadiona (iz 12.000 se je kapaciteta sedežev zmanjšala na 8.500), a večjega razloga za pretiran optimizem še ni dočakal. Konec maja pa je vendarle pozdravil novost, ki bi lahko pospešila izdajo težko pričakovanega gradbenega dovoljenja. Agencija Republike Slovenije za okolje je namreč 30. maja 2012 družbi BŠP izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega štadiona, kar je bil predpogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Ne pa tudi edini, kar pomeni, da bi lahko brnenje gradbenih strojev za Bežigradov še vedno ostala le pusta utopija. Pečečnika od uresničitve sanj še vedno loči dogovor s ''Fondovci'', stanovalci Fondovih hiš v neposredni bližini bežigrajskega štadiona, ki že vrsto leto odkrito nasprotujejo izvedbi načrta, kakršnega je javnosti predstavnik bogat podjetnik iz Šmarce. ''Obžalujemo takšno odločitev agencije, saj se bo zaradi trmastega vztrajanja investitorja pri neuresničljivem projektu agonija propadajočega stadiona tako samo še podaljšala,'' po izdanem okoljevarstvenem soglasju Agencijo RS za okolje sporoča koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš.

V dopisu za javnost je tudi poudaril, da želi zanikati trditve, ki jih je investitor začel dajati za nekatere medije, češ da naj bi mu stanovalci predlagali ''da mu nehajo nagajati'', če bi jim vgradil dvigala in nova okna ter obnovil fasade in strehe. ''Vedno smo vztrajali pri tem, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, ampak so tudi vplivno območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi. Tega kot lastniki vrtov nikoli ne bomo dovolili, zato smo investitorju seveda trn v peti. Z namenom zavajanja javnosti je izjavil že več neresnic in tudi ta njegova trditev je ena izmed njih,'' sporočajo ''Fondovci''. Plečnikov štadion je od leta 2009 sicer razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Ne spreglejte