Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 8. 2013,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ermin Šiljak Tim Matavž slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 6. 8. 2013, 9.54

8 let

Pate, Čorović, Šiljak, Matavž ... Kdo bo naslednji?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če govorimo o vrhunskem nogometu, reprezentanci ali pa klubih, ki nastopajo v evropskih tekmovanjih, se Ciprčani v primeru gostovanj v Sloveniji ne morejo pohvaliti s pretiranim uspehom. Prej obratno.

Otočani so na sončni strani Alp še vselej potegnili kratko. Apoel iz Nikozije enkrat, članska reprezentanca trikrat. Štiri gostovanja, štirje porazi. Razlika v zadetkih premočno izstopa v korist Slovencev, saj je kar 11 : 3, zanimivo pa je še nekaj. Še vedno, ko so Ciprčani gostovali v Sloveniji, je v vrstah gostiteljev blestel nekdo izmed nogometašev in se med strelce vpisal dvakrat.

To so bili Janez Pate (1994), ki si je v karieri služil nogometni kruh tudi na Cipru, Nemanja Čorović (2002), Ermin Šiljak (2003) in Tim Matavž (2012). Če se bo statistika nadaljevala, bo to pomenilo, da bo Maribor na povratnem srečanju tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov mrežo Apoela zatresel vsaj dvakrat, kar bi bil lahko kapital, že vreden napredovanja.

V večini primerov gostovanj na slovenskih tleh so imeli Ciprčani – Apoel enkrat, reprezentanca dvakrat – opravka z Ljudskim vrtom, ki bo zvečer poln do zadnjega kotička, in bo poskušal samozavestno Čačićevo vijoličasto četo pomagati popeljati na prag evropskega podviga, v zaključni krog kvalifikacij za preboj v skupinski del lige prvakov. Ker Mariboru za uresničitev načrta zadošča že začetni remi brez zadetkov, pogled na statistiko dozdajšnjih gostovanj ciprskih tekmecev v Sloveniji vliva dodaten razlog za optimizem. Res je, vsake tradicije je enkrat konec, kar bi lahko Mariborčanom predstavljalo dodatno opozorilo, a zgodovina je dokazala, da se Ciprčani na slovenskih igriščih ne znajdejo najbolje in da pogosto podpišejo predajo.

Če bi najboljši slovenski klub vnovič izkoristil prednost domačega igrišča in s tem preprečil prekinitev sanjskega niza slovensko-ciprskih obračunov, bi bilo kot na dlani, da imajo otočani ogromne težave z nogometom, ki vlada v nekdanji jugoslovanski republiki, stisnjeni med Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

In odlična popotnica za zadnje letošnje dejanje, glede vrhunskega slovenskega in ciprskega nogometa. Desetega septembra namreč na Cipru čaka pomembna naloga izbrance Srečka Katanca. Če bi štiri dni pred tem v Stožicah spravili na kolena Albanijo, bi lahko nato na Cipru z novim uspehom pošteno premešali karte v boju za vozovnice, ki peljejo na brazilski velespektakel.

Če sta Maribor in slovenska reprezentanca na domačih zelenicah gostila ciprske tekmece brez milosti in jih štirikrat zapored premagala, je podoba drugačna, ko nanese beseda na slovenska gostovanja na Cipru. Tam je slovenska izbrana vrsta v enakovrednem položaju, saj je v štirih tekmah dvakrat remizirala, enkrat zmagala in enkrat izgubila, medtem ko Maribor v dveh nastopih še ni našel poti do zmage. Za boljšo statistiko pa bi lahko poskrbela Katančeva četa. Septembra, ko se bodo delile dragocene točke …

Ne spreglejte