Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

infografika Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak PSG Barcelona UEFA liga prvakov

Torek, 14. 2. 2017, 4.00

12 mesecev

Osmina finala lige prvakov (infografika)

Ko milijoni prerasejo v milijarde

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Lionel Messi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nogomet postaja vedno dražja zabava. Pariški spektakel, na katerem se bosta danes na prvi tekmi osmine finala lige prvakov pomerila PSG in Barcelona, ponuja spopad zvezdnikov največjega mednarodnega kova. Nastopili bodo igralci, skupaj vredni več kot milijardo evrov!

Pariški štadion Park princev se bo zvečer prelevil v park spoštovanih nogometnih princev z visoko vrednostjo na mednarodnem trgu. Zvezdniška Barcelona, pri kateri izstopa napadalni južnoameriški trojček MSN (Argentinec Lionel Messi, Urugvajec Luis Suarez in Brazilec Neymar), bo gostovala pri bogatem francoskem prvaku Paris St. Germainu.

 



Udarili se bosta ekipi, katerih skupna vrednost znaša več kot 1,2 milijarde evrov. Več kot 1.200 milijonov evrov! Takšna je vrednost nogometašev, ki so se danes zbrali v velemestu, nad katerim se ponosno dviga Eifflov stolp. V deželi, ki je lani gostila evropsko prvenstvo v nogometu, letos pa nepozabno svetovno prvenstvo v rokometu, ki je osrečilo slovenska srca, bo odmeval še veličasten nogometni klubski dogodek. Najdražji, kar si ga lahko privošči Evropa v osmini finala lige prvakov.

Še dva dvoboja, vrednejša od milijarde evrov

Trener Reala Zinedine Zidane se bo v sredo doma pomeril z Napolijem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Reala Zinedine Zidane se bo v sredo doma pomeril z Napolijem. Foto: Guliverimage/Getty Images V osmini finala lige prvakov bo podobno obdarjen ples milijonov mogoče čutiti v sredo v Madridu. Evropski prvak Real Madrid na čelu s Portugalcem Cristianom Ronaldom bo gostil Napoli, vrednosti obeh ekip pa presegata milijardo evrov. Kaj bi šele bilo, če bi za Neapeljčane še vedno nastopal Argentinec Gonzalo Higuain, v tej sezoni vroči napadalec Juventusa ...

Več kot milijardo evrov je vreden tudi težko pričakovan spopad med Bayernom in Arsenalom. Serijski nemški prvaki imajo kanček vrednejšo ekipo, a topničarji, v zadnjih letih navajeni osvajanj četrtih mest v domačem prvenstvu, ne zaostajajo veliko.

Bavarci so v skupinskem delu zaostali za madridskim Atleticom, ki ga na prvi stopnički izločilnega dela lige prvakov čaka dvoboj z Bayerjem. Obeta se slovenski obračun med Janom Oblakom in Kevinom Kamplom. Na tej tekmi bo tako veliko znanih in spoštovanih igralcev, da bo to četrti najdražji dvoboj osmine finala.

Oblakovi imajo najslabši napad in najboljšo obrambo

Kevin Kampl bo skušal izločiti reprezentančnega soigralca Jana Oblaka. | Foto: Reuters Kevin Kampl bo skušal izločiti reprezentančnega soigralca Jana Oblaka. Foto: Reuters Statistika sporoča, da je Kamplova ekipa najmlajša izmed vseh, ki še vztrajajo v boju za evropski naslov. Najstarejše igralce ima na drugi strani Manchester City, ki je visoko uvrščen tudi na razpredelnici klubov z najvišjim odstotkom tujih nogometašev. Več jih ima le Monaco, ki spada v posebno poglavje, saj je član francoskega prvenstva. V trenutni zasedbi ni niti enega igralca, ki bi bil rojen v Monaku.

Najmanj tujcev ima Borussia Dortmund, "le" polovico. Rumeno-črni so v skupinskem delu lige prvakov navdušili z učinkovitostjo v napadu. Dosegli so kar 21 zadetkov, največ izmed vseh. Najbolj se jim je približala Barcelona (20), najmanj pa Leicester City, Sevilla in, zanimivo, tudi zadnji finalist lige prvakov Atletico. Omenjena trojica je napredovala, čeprav je jeseni na šestih srečanjih dosegla le sedem golov.

Kar zadeva rdeče-bele iz Madrida, to ni bilo niti najmanj usodno, saj so prejeli le dva gola. Najmanj izmed vseh. S tako jekleno obrambo se je lahko pohvalil le še Juventus. Tako sta imela med vratnicama najmanj nepriljubljenih izkušenj, ko je treba iti po žogo v mrežo, Oblak in izkušeni Italijan Gianluigi Buffon. Škofjeločan, ki se vrača na vrata Atletica in bi prihodnji teden že lahko branil proti Bayerju, se je tako znašel v izbrani druščini.

Real prejel že deset zadetkov

V rubriki prejetih zadetkov je presenetljivo med najslabšimi branilec naslova Real Madrid. Beli baletniki so prejeli kar 10 zadetkov, a so vseeno brez večjih težav napredovali. Desetkrat je kapitulirala še obramba Manchester Cityja, kar ne more veseliti Josepa Guardiole in pa Benfice, ki se bo prvič v osmini finala predstavila že danes.

Rumeno-črni iz Dortmunda so na šestih tekmah skupinskega dela dosegli kar 21 zadetkov. | Foto: Reuters Rumeno-črni iz Dortmunda so na šestih tekmah skupinskega dela dosegli kar 21 zadetkov. Foto: Reuters

Zanimivo je, da se bo njena najslabša obramba pomerila proti najboljšemu napadu. Na štadionu Luz bo gostovala Borussia, tako da bo še napeto in dinamično! Naj se zabava začne.

Ne spreglejte