Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 4. 2017,
20.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija pokal Slovenije

Sreda, 12. 4. 2017, 20.51

6 let, 7 mesecev

Poročilo s povratne polfinalne pokalne tekme Maribor : Olimpija

Olimpija si je rešila sezono pri največjem sovražniku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

NK Maribor NK Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Konec maja se bodo z Domžalami v finalu pokala Slovenije pomerili nogometaši Olimpije, ti so v polfinalu s skupnim rezultatom 3:2 izločili Maribor. Povratni dvoboj v Ljudskem vrtu se je končal z remijem (1:1), enim od najslajših v moderni zgodovini ljubljanskega kluba.

Napovedi, ki so v začetku tedna deževale iz mariborskega tabora in obljubljale ofenzivo od prve minute, so bile na mestu. Vijolice so se zavedale, da za preboj v finale nujno potrebujejo vsak zadetek, in vrata Roka Vodiška napadle od začetnega piska Damirja Skomine. Priigrali so si nekaj priložnosti, tiste prave, ki bi se je oprijel izraz stoodstotna, pa niso dočakali. Bili so nevarnejši, pletli obroč okrog zeleno-belega kazenskega prostora, a je mladi vratar Olimpije s pomočjo soigralcev ukrotil vse strele.

Milanič zaupal napadalnemu trojčku

Začetnih 30 minut je popolnoma pripadlo Mariboru, ta se je lova na zaostanek za Ljubljančani lotil brez strelca na prvi polfinalni tekmi. Dare Vršič, ki je v tej sezoni v izjemni formi in je reden gost v rubrikah zadetkov in asistenc, se ni znašel v začetni enajsterici. Darko Milanič se je odločil za napovedan poskus s trojico napadalcev, ki so strah in trepet branilcev v 1. SNL.

Drug ob drugem so se znašli kapetan Marcos Tavares, ki je pred srečanjem izžareval veliko optimizma, izkušeni Milivoje Novaković, ki si je napolnil samozavest z dvema zadetkoma na Bonifiki, ter najboljši strelec vijolic v tej sezoni, Luka Zahović, ki preživlja najtežje čase, odkar se je vrnil v Slovenijo, saj ni zadel v polno že več kot 500 minut.

NK Maribor NK Olimpija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Napadi, priložnosti, a …   

Vijolice so napadale, a niso našle poti, kako zatresti mrežo Olimpije. Najbolj nevaren je bil mariborski rekorder Tavares, lepa priložnost se je ponudila tudi Zahoviću, ki je v 23. minuti z glavo meril čez vrata. Za dodatno nejevoljo na tribunah, ki niso dočakale tako želenega vodstva Maribora, je poskrbel še glavni delivec pravice.

Občinstvo ga je pogosto zasulo z žvižgi, najbolj pa ob dveh napadih, ko je po njihovem mnenju zadišalo po kazenskem strelu. Najprej je Kenan Bajrić v 14. minuti posredoval ob prodirajočem Mitji Vilerju, ta je končal na tleh, šest minut pozneje pa se je žoga od Novakovića odbila v roko ljubljanskemu branilcu, a je Skomina le odmahnil z roko.

Cretu osrečil navijače Olimpije

Nenapisano nogometno pravilo o tem, da za zapravljene priložnosti sledi kazen, se je potrdilo v 33. minuti. V enem od redkih napadov Olimpije in ob nekajkratnih izbijanjih branilcev Maribora se je do žoge dokopal Alexandre Cretu.

NK Maribor NK Olimpija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Visoki Romun, eden od redkih zimskih novincev, ki so dvoboj v Ljudskem vrtu začeli od prve minute, je z natančnim strelom, neulovljivim za pokalnega vratarja Maribora Matka Obradovića, zatresel mrežo Maribora. Zmaji so povedli z 1:0 in si priigrali veliko prednost.

Maribor se je znašel v šoku, do konca polčasa pa kljub glasni spodbudi navijačev, ti so od njih zahtevali zmago, ni več resneje ogrozil vrat Olimpije. Ostalo je pri vodstvu z 1:0 in spoznanju, da bodo morali v polno zadeti vsaj dvakrat, če bodo želeli izsiliti vsaj podaljške.

Viler ustrelil, tribune norele, a ni bilo zadetka

Uvodne minute drugega polčasa niso preslikale razmerja s prvega dela. Pritisk Maribora je zvodenel, v zvezni vrsti se je žoga vse pogosteje znašla v nogah zmajev, ti so poskušali povečati vodstvo, največkrat s streli z razdalje. V 61. minuti je Milanič posegel po prvi menjavi. V igro je vstopil Vršič, na klop pa je romal Aleks Pihler.

Gostitelji so znova prevzeli pobudo. V 64. minuti je v Ljudskem vrtu zahrumelo od sreče. Gledalci so že pomislili, da je žoga po močnem strelu Mitje Vilerja z razdalje zatresla mrežo Olimpije, a so se motili. Žoga je za las zgrešila cilj, tako da je ostalo pri vodstvu gostov, ki so si pridno nabirali rumene kartone. Ko ga je v 66. minuti prejel vratar Vodišek, je bil to že njihov četrti.

NK Maribor NK Olimpija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Mojstrovina Hotića za podaljšanje upanja vijolic

Premoč Maribora je v 71. minuti z mojstrskim strelom kronal mladi Dino Hotić, ki nosi pri pokalnih prvakih številko 10. To je bil njegov strelski prvenec v dresu Maribora! Ljudski vrt je po izenačenju na 1:1 oživel, gledalci so gnali Milaničevo četo po nov zadetek, ki bi prinesel podaljške, gostje iz Ljubljane pa so se utaborili na svoji igralni polovici. V žepu so imeli še vedno rezultat, ki bi jih popeljal v finale pokala Slovenije.

Mariborčani so se trudili na vse pretege, da bi prišli do vodstva, a jim je Olimpija prekrižala načrte z disciplinirano postavitvijo v obrambi. V 86. minuti bi se lahko proslavil Cretu in dosegel že drugi zadetek na tekmi, a mu je po dolgem prodoru zmanjkalo moči pri zaključnem strelu, ki ga je Obradović zlahka ubranil. 

Olimpija Maribor polfinale pokala | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ljubljančani so zadržali 1:1 in si po končnem pisku sodnika Skomine, ki je dvoboj podaljšal za štiri minute, skočili v objem. Bili so tako utrujeni, da so komaj stali na nogah.

Maribor : Olimpija 1:1 (0:1)

Povratna polfinalna tekma pokala Slovenije (prva tekma 2:1 za Olimpijo), štadion Ljudski vrt v Mariboru, 10.500 gledalcev, glavni sodnik: Damir Skomina

Strelca: 0:1 Cretu 33., 1:1 Hotić 71.

Maribor: Obradović, Palčič (od 79. Bohar), Rajčević, Defendi, Viler, Vrhovec (od 87. Bajde), Pihler (od 61. Vršič), Hotić, Tavares, Zahović, Novaković; trener Darko Milanič

Olimpija: Vodišek, Klinar, Mitrović, Zarifović, Štiglec, Bajrić (od 81. Avramovski), Kapun (od 89. Alves), Cretu, Kirm, Eleke (od 70. Wobay), Benko; trener Safet Hadžić.

Rumeni kartoni: Eleke 19., Cretu 45., Klinar 63., Vodišek 66.

Ne spreglejte