Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 7. 2018,
13.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Branko Ilić Ilija Stolica Matic Črnic Qarabag UEFA liga prvakov

Torek, 10. 7. 2018, 13.48

1 leto

Iz tabora Olimpije pred tekmo s Qarabagom

Kapetan Olimpije razkril razliko med Bišćanom in Stolico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

3

Ilija Stolica | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

V sredo bo šlo zares. V Stožicah se bosta spopadla prvaka Slovenije in Azerbajdžana. Prvič se bo na uradni tekmi predstavila Olimpija pod vodstvom novega trenerja Ilije Stolice. Pomembnost srečanja je ogromna, saj bo odigrana kvalifikacijska tekma lige prvakov. "Vsi smo že nestrpni. Tako jaz kot igralci," sporoča Srb, ki je pred kratkim praznoval 40. rojstni dan.

Čeprav se sredi julija veliko navijačev Olimpije hladi na počitnicah ob morju, je bilo do torkovih dopoldanskih ur za prvo tekmo uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med prvakoma Slovenije in Azerbajdžanom (Qarabag) prodanih štiri tisoč vstopnic, kar namiguje na to, da bi se lahko v sredo v Stožicah zbral veliko ljubiteljev nogometa. Ti bodo prisostvovali zgodovinskemu dejanju, prvi uradni tekmi, na kateri bo na trenerskem stolčku zmajev sedel Ilija Stolica.

NK Olimpija Dres
Sportal Olimpija predstavila novega in popihala na dušo navijačem #foto

Trener Stolica bo veliko menjal

Pripravljalnega obdobja, v katerem je Olimpija igrala štiri tekme, je konec. V sredo gre zares. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Pripravljalnega obdobja, v katerem je Olimpija igrala štiri tekme, je konec. V sredo gre zares. Foto: Žiga Zupan/Sportida "To bo moja prva tekma, ki že takoj predstavlja veliko stvar. Imamo možnost, da v najbolj kakovostnem evropskem tekmovanju preizkusimo svoje zmožnosti in ocenimo, kje smo v tem trenutku. Tako mi kot igralci nestrpno čakamo začetek dvoboja," napoveduje 40-letni srbski strokovnjak, ki ima glede izbora začetne enajsterice še nekaj dvomov. Počakal bo do zadnjega in se s pomočjo zdravnikov prepričal, kako odpraviti teh nekaj dilem.

Dan pred srečanjem s Qarabagom ni hotel razkriti, kdo čuti bolečine, je pa dejal, da bo dvakrat premislil, koga uvrstiti v udarno postavo. Naj noče tvegati in koga, ki nima povsem zaceljene poškodbe, izgubiti za povratno tekmo v Bakuju (18. julij).

Rok Kronaveter
Sportal Rok Kronaveter: Olimpija v ligi prvakov? Zakaj pa ne.

"Imamo okostje ekipe, lepo ravnotežje med igralci, ki so izkušeni in starejši, na drugi strani pa je veliko novih mladih, pa tudi izkušenih novincev, ki ustrezajo našemu sistemu. V tej sezoni bomo rotirali veliko igralcev, se bom pa trudil, da dobijo največ minut tisti, ki si to najbolj zaslužijo," je nekdanji trener Voždovca in Vojvodine napovedal, da bo na tekmah Olimpije veliko menjal enajsterico. Pri tem se bo moral pozabavati tudi z rešitvijo za težavo, saj brani barve zeleno-belih veliko igralcev, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije. Na tekmah Prve lige Telekom Slovenije lahko zaigrajo le trije.

Qarabag ni naključno igral v ligi prvakov

Prvak Azerbajdžana je lani v ligi prvakov dvakrat remiziral z madridskim Atleticom. | Foto: Reuters Prvak Azerbajdžana je lani v ligi prvakov dvakrat remiziral z madridskim Atleticom. Foto: Reuters Stolica je prepričan, da ima Olimpija, ki bo pod njegovim vodstvom branila dve lovoriki, miselnost, potrebno za ustvarjanje velikih dosežkov. "Mene kot trenerja zelo zanima, na kak način zmaga moja ekipa. Vsak trener ima svojo vizijo, sem pa prepričan, da imamo dobro osnovo za svoje delo. Obstaja razlika glede kadra iz prejšnje sezone. Nekaj igralcev je šlo, nekaj jih je prišlo, čas pa ni ravno naš zaveznik za uigravanje novincev in pridobivanje novih idej. S tem, kar sem videl na pripravljalnih tekmah, sem vseeno zadovoljen," je pojasnil, da za zdaj delo pri Olimpiji teče po najboljših načrtih.

V sredo bo v Stožicah gostoval Qarabag, ki je v prejšnji sezoni igral v skupinskem delu lige prvakov in dvakrat remiziral z Atleticom. Kako ga ocenjuje trener Olimpije? "Dobro smo ga analizirali. Tudi on je prevetril ekipo. Jasno nam je, da je to kakovostna, dobro organizirana ekipa, ki ni naključno igrala v skupinskem delu lige prvakov. Prvenstvo je osvojila s prednostjo 14 točk pred najbližjim zasledovalcem. Čaka nas zahtevna tekma, a bomo skušali razveseliti navijače in vse v klubu."

NK Olimpija Trening Nogometaši
Sportal Olimpija predstavila novi okrepitvi za Evropo #video

Kapetan verjame v napredovanje Olimpije

Branko Ilić je imel podobno kot njegovi soigralci zelo kratke poletne počitnice. | Foto: Vid Ponikvar Branko Ilić je imel podobno kot njegovi soigralci zelo kratke poletne počitnice. Foto: Vid Ponikvar Kapetan Branko Ilić je v začetku druženja s predstavniki sedme sile potožil nad pomanjkanjem poletnih počitnic, ki jih nogometaši ponavadi občutijo le ščepec.

"Nismo imeli dovolj časa, da bi se spočili in proslavili dvojno krono. Jutri nas čaka nova zelo pomembna tekma. Večina novincev se je dobro vklopila, sloni pa veliko dela in odgovornosti tudi na nas, ki smo dlje časa tukaj. Da jim pomagamo in jih sprejmemo s široko odprtimi rokami. Dobro smo delali na pripravah," je izkušeni branilec podobno kot njegov trener, ki ga je spoznal še kot nogometaš beograjskega Partizana, zadovoljen s potekom priprav.  

NK Maribor prvak 2022
Sportal Spored 1. SNL 2022/23

Kar zadeva analizo Qarabaga, so si zmaji ogledali njegovi tekmi s kijevskim Dinamom in Ludogorcem. "Pokazali so, da imajo kakovost, a so tudi oni zamenjali veliko igralcev. Niso še optimalno pripravljeni, mi pa verjamemo vase. V nekaterih delih igre smo napredovali. Verjamemo v to, da lahko izločimo Qarabag."

Olimpija bo vedno skušala vsiliti svojo igro

Kapetan Olimpije je zadovoljen z delom novega trenerja. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kapetan Olimpije je zadovoljen z delom novega trenerja. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kar zadeva primerjave med nekdanjim trenerjem Igorjem Bišćanom in aktualnim strategom iz Srbije, je navedel razliko. "Pri novem trenerju poskušamo tekmecu vsiliti svojo igro. Veseli nas, da bomo mi tisti, ki hočemo vsiliti svojo igro. Če bo tekmec veliko boljši, mu pač športno priznaš poraz, a daš vse od sebe. Upam in verjamem, da bomo na tej tekmi, na kateri ne morem obljubiti zmage, naredili vse, kar je v naših močeh, da se nam ne zgodi tisto, kar se nam je lani," upa, da Olimpija ne bo ponovno začela evropske sezone s porazom.

Lani so zmaji debitirali pod vodstvom Bišćana ravno v Evropi, a presenetljivo hitro izpadli proti finski Vaasi. Dvakrat so izgubili z 0:1, a se nato izkazali v domačih tekmovanjih. Stolica zato pojasnjuje, da morebiten neuspeh proti Qarabagu ne bi pomenil konca, ampak le začetek nekega obdobja, v katerem želi Olimpija zgraditi prepoznaven slog in nizati uspehe.

Ilić je še poudaril, da je v svoji karieri igral v veliko klubih, a še ni doživel, da bi se kateri izmed trenerjev toliko ukvarjal z analiz.

"Analiziramo najprej sebe in skušamo popravljati svoje napake. Tekmeca lahko analiziramo, a če nismo sami pripravljeni na svoje zahteve, bodo težave vedno prisotne, pa naj bo tekmec slab ali dober. Pomembno je to, da želimo napredovati," čuti, da je Olimpija pod vodstvom novega stratega na dobri poti.

Islandija Argentina
Sportal Na SP 2018 jo je zagodel Messiju, zdaj želi izločiti Olimpijo

Črnic presrečen v dresu Olimpije

Bo zadovoljila apetite navijačev in predsednika Milana Mandarića, ki bi rad v Stožicah spremljal napadalno igro zmajev? Za kaj takšnega naj bi skrbel tudi krilni napadalec Matic Črnic, ki se je Olimpiji pridružil z Reke.

Matic Črnic (drugi z desne) se je hitro vklopil v ljubljanski nogometni tabor. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Črnic (drugi z desne) se je hitro vklopil v ljubljanski nogometni tabor. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Občutki so neverjetni, ekipa me je dobro sprejela. Bom v sredo igral? O tem odloča trener. Sistem igre pri Olimpiji mi ustreza. Glede na treninge in to, kar sem videl na zadnjih dveh tekmah, odkar sem z ekipo, sem navajen nanj. Dobro se bom vklopil v ekipo," je rojeni Mariborčan prepričan, da bo z Olimpijo dosegel še veliko lepega.

Matic Črnic
Sportal Mariborčan, ki se ga je odrekel Zahović: Navijačev Olimpije nočem pustiti na cedilu

Qarabag bo danes preizkusil zelenico v Stožicah, zvečer pa bo zadnji trening pred tekmo opravila še Olimpija. Po njem bo trener Stolica že bistveno bolj vedel, kdo bi lahko zaigral od prve minute, kdo pa ne.

Qarabag zavrnil željo Olimpije

Hrvaška se bo v sredo zvečer v Moskvi potegovala za finale svetovnega prvenstva. | Foto: Reuters Hrvaška se bo v sredo zvečer v Moskvi potegovala za finale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters Evropski dvoboj v Stožicah bo v sredo zvečer potekal vzporedno s polfinalno tekmo svetovnega prvenstva med Anglijo in Hrvaško, ki bo v središču pozornosti svetovne nogometne javnosti. Spremljalo jo bo tudi veliko nogometnih zanesenjakov na sončni strani Alp, zato so se pri Olimpiji trudili, da bi zamaknili čas začetka.

Termin, dvoboj se bo začel ob 20. uri, je bil določen takoj po žrebu. Pozneje se je v dogovore vmešala komercialna televizija in izpostavila pogoj, da bi bila tekma ob 18. uri. Olimpija je želela premakniti začetek na 18. uro, a se s tem ni strinjal Qarabag. "Olimpija zato ni poslala prošnje za menjavo termina na Uefo, ker bi se moral s tem strinjati tudi tekmec," je pojasnil Izidor Kordič, predstavnik Olimpije za stike z javnostjo.

Ne spreglejte