Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
21. 10. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Manchester United Fenerbahče Robin van Persie

Petek, 21. 10. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Old Trafford v en glas: Hvala, Robin van Persie. Turki ogorčeni. #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Robin van Persie | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na tekmi skupinskega dela Lige Europa med angleškim Manchester Unitedom in turškim Fenerbahčejem, ki so jo Angleži dobili s 4:1, smo bili priča čustvenemu trenutku. V gledališče sanj se je namreč vrnil Robin van Persie, ki bo v srcih navijačev Uniteda vedno imel posebno mesto.

Čeprav ni šlo za poslovilno tekmo, je na koncu izpadlo zelo podobno. Po začetnem otipavanju so si rdeči vragi v nekaj minutah priigrali dve enajstmetrovki. Prvo je izkoristil Paul Pogba, drugo pa Anthony Martial. Ko je ob koncu prvega dela Pogba zadel še drugič in na začetku drugega dela za 4:0 še Jesse Lingard, je bilo srečanje odločeno. Končni rezultat je postavil nihče drug kot nekdanji ljubljenec navijačev Manchester Uniteda Robin van Persie, ki že drugo leto zapored igra v Istanbulu.

Celoten Old Trafford je vstal, Nizozemcu zaploskal in izkoristil priložnost, da se mu zahvali za vse, kar je v treh sezonah storil za United. Na 105 nastopih je dosegel 58 zadetkov in jim priboril 20. naslov angleških prvakov.

Zaploskala sta mu celoten Old Trafford in sloviti Fergie:

Turki jezni

Van Persieju so nekdanji soigralci že pred četrtkovo tekmo izrekli dobrodošlico, po njej pa se je nizozemski napadalec z njimi tudi malce nasmejal in pogovoril. To je šlo seveda v nos gorečim turškim navijačem, ki so hoteli po visokem porazu videti žalostnega RvP-ja, a se je zgodilo ravno nasprotno. "Izgubili so brez pravega boja, on pa se po tekmi smeje z Michaelom Carrickom." To in podobno so pisali turški navijači, obnašanje Nizozemca po tekmi pa so obsodile tudi nekatere turške medijske hiše.

Čez noč za drobiž odšel brez slovesa

Zdaj 33-letnik je na željo takratnega trenerja Louisa van Gaala poleti 2015 zapustil United, od koder je za drobiž odšel k Fenerbahčeju.

"Pred sezono 2015/16 sem prosil trenerja, naj mi da minute v ekipi do 21 let, a se najin odnos po tem ni spremenil. Nisem imel niti najmanjše možnosti, da se vrnem v ekipo. Nisva se sprla ali kaj podobnega, to je nogomet, to je del življenja. Odločil sem se, da ne bom jokal, in naredil naslednji korak v svoji karieri," je opisal razhod z Unitedom, kamor je leta 2012 prišel iz Arsenala za 30 milijonov evrov.

To je bilo tudi zadnje leto, ko je sir Alex Ferguson vodil rdeče vrage. Ko se je legendarni Škot poslovil, je začel trpeti tudi van Persie. Pod vodstvom Davida Moyesa se ni najbolje znašel, a tam ni trpel samo on, še slabše je bilo pod vodstvom van Gaala.

Najlepši trenutki van Persieja na Old Traffordu:

Prišel, ker je hotel lovoriko, ki jo je tudi dobil

Pred štirimi leti je v poletnem prestopnem roku Ferguson svojemu večnemu tekmecu Arsenu Wengerju speljal najboljšega napadalca in razžalostil Arsenalove navijače. Rdeči vragi so za napadalca, ki se je večino kariero ubadal s številnimi poškodbami, plačali 30 milijonov evrov, kar se je zdelo zelo veliko, na koncu pa se je izkazalo, da je bil vreden vsakega centa.

V sezoni brez poškodb je na 48 tekmah za United dosegel 30 zadetkov in bil najzaslužnejši, da je Man Utd v sezoni 2012/13 še 20. postal angleški prvak. To je bil sploh prvi angleški naslov za Nizozemca, s čimer je izpolnil svoje sanje.

Robin van Persie je v prvi sezoni na Old Traffordu praktično sam Unitedu priboril 20. zvezdico, sebi pa prvo in izpolnil svoje sanje. | Foto: Reuters Robin van Persie je v prvi sezoni na Old Traffordu praktično sam Unitedu priboril 20. zvezdico, sebi pa prvo in izpolnil svoje sanje. Foto: Reuters

Hočeš nočeš – ne bodo ga mogli izbrisati

"Vem, da me Arsenalovi navijači še vedno sovražijo, a želel sem si naslov in ga tudi dobil. Ne glede na to sem tudi v Arsenalu doživel veliko lepega. Ne nazadnje sem zanj zadel 132 zadetkov, odigral skoraj 300 tekem in bil eno sezono tudi kapetan. To so dejstva, ki jih ne bodo mogli izbrisati iz zgodovine," razlaga nekdanji član Arsenala. Njegov dres je nosil med letoma 2004 in 2012 ter v prvi sezoni pri topničarjih osvojil pokal FA, od takrat naprej pa je Arsenal taval v temi. Prav zaradi tega se je Nizozemec preselil na Old Trafford, kjer so ga takoj vzeli za svojega.

"Zdaj igram za Fenerbahče. Svoji ekipi vedno želim le najbolje, a zame bo poseben trenutek, ko bom spet igral doma," je pred četrtkovo tekmo dejal van Persie in poskrbel, da so se navijačem rdečih vragov orosile oči. Ti so mu naklonjenost pred in med tekmo ter po njej izkazali z gromozanskimi aplavzi.

Ne spreglejte