Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
15. 8. 2020,
10.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

12

Natisni članek

Gerard Pique Quique Setien Josep Maria Bartomeu Lionel Messi Lionel Messi Bayern UEFA liga prvakov Barcelona

Sobota, 15. 8. 2020, 10.19

1 leto

Po visokem porazu Barcelone proti Bayernu

Piqueju po zgodovinski sramoti Barcelone prekipelo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

12

Gerard Pique | Gerard Pique je pripravljen, če bi to Barceloni prineslo boljši jutri, tudi zapustiti Camp Nou. | Foto Reuters

Gerard Pique je pripravljen, če bi to Barceloni prineslo boljši jutri, tudi zapustiti Camp Nou.

Foto: Reuters

Katalonski velikan Barcelona je v petek v Lizboni doživel enega od najbolj mračnih večerov v bogati zgodovini. Ladja španskega podprvaka je v četrtfinalu lige prvakov treščila ob bavarsko čer in si proti Bayernu (2:8) nakopala zgodovinsko sramoto. ''Dotaknili smo se dna,'' opozarja izkušeni branilec Gerard Pique. Trenerju Quiqueju Setienu so šteti dnevi, predsednik Josep Maria Bartomeu napoveduje spremembe, navijači se bojijo, da bi lahko Camp Nou zapustil celo Lionel Messi.

Lionel Messi
Sportal Po debaklu Barcelone: Zgodovinska katastrofa vseh, od Ter Stegna do Messija

Na začetku petkove poslastice v Lizboni, na kateri je bil glavni sodnik Slovenec Damir Skomina, Barceloni niti ni kazalo tako slabo. Katalonci so se hitro pobrali po ekspresnem zaostanku, izenačili na 1:1, nato pa imeli še dve zelo zreli priložnosti za vodstvo z 2:1. Žoga ni hotela v gol, na drugi strani pa se je prebudil Bayern in se z atomsko predstavo v nekaj minutah znesel nad nebogljenimi zvezdniki Blaugrane.

Že po 30 minutah je vodil s 4:1. Na koncu se je rezultat podvojil, Barcelona je izgubila kar z 2:8, padli so mnogi rekordi. Za Bayern veličastni, za Barcelono neslavni in sramotni. Doživela je katastrofo, kakršne ni pričakoval nihče.

Če bo treba, bo Pique prvi zapustil klub

Razočaranje nogometašev Barcelone po nevsakdanjem polomu v ligi prvakov. | Foto: Reuters Razočaranje nogometašev Barcelone po nevsakdanjem polomu v ligi prvakov. Foto: Reuters Prvi, ki se je po hudem spodrsljaju ustavil pred mikrofoni, je bil Gerard Pique.  Brez ovinkarjenja je spregovoril o težavah, ki tarejo Barcelono in ji preprečujejo, da bi lahko v Evropi osvajala lovorike.

''Počutimo se uničene, čeprav je najbolj primerna beseda sramota. Tega si resnično ne bi smeli privoščiti. Ne moremo tekmovati na takšen način. Dotaknili smo se dna. To se nam ni zgodilo prvič, niti drugič, niti tretjič. Enostavno nismo na pravi poti,'' je opozoril na številne neuspehe v zadnjih sezonah v Evropi, ko je Barcelona praviloma zapravljala prednost na povratnih tekmah. Tokrat je bil v četrtfinalu odigran le en dvoboj, na njem pa so Katalonci povsem razpadli in dovolili razigranemu Bayernu, da jih je osmešil s ''hokejsko'' zmago 8:2.

Pique, ki je z Barcelono osvojil že 20 lovorik, je šel še korak dlje. Prekipelo mu je do te mere, da je sporočil, kako bi morala Barcelona napraviti popolno prenovo. Pravi remont. ''Težko bo sprejeti takšen poraz, a upam, da nam bo vsaj malce koristil. Da se bomo po njem zamislili. Klub potrebuje spremembe. Ne govorim o trenerju ali igralcih, ampak o klubu. Potrebne so velike spremembe na strukturalni ravni. Če bi bilo treba osvežiti vrste in pripeljati mlado kri, da bi se vnesla nova dinamika, bom prvi, ki bi zapustil klub. Dotaknili smo se dna,'' je bruhalo nezadovoljstvo iz besed obrambnega stebra Barcelone, ki je v tej sezoni doživljal neuspehe in ostal brez ene samcate lovorike, kar je za tako velik klub, kot je Barcelona, nedopustno.

Josep Guardiola
Sportal Pravljica Lyona se nadaljuje: po Ronaldu izločil še Guardiolo!

O usodi Setiena odločajo drugi

Se je Quique Setien že sprijaznil z odhodom s položaja trenerja Barcelone? | Foto: Reuters Se je Quique Setien že sprijaznil z odhodom s položaja trenerja Barcelone? Foto: Reuters Po dvoboju so novinarji prenesli kritičen pogled Piquja trenerju Quiqueju Setienu. ''Ko to pove nekdo, kot je Gerard Pique, je treba njegovim besedam prisluhniti. Zdaj je čas, da premislimo o stvareh in sprejmemo odločitve za prihodnost,'' je odgovoril strateg Kataloncev, na vprašanje o njegovem nadaljnjem statusu pri Barceloni pa ni podal enoznačnega odgovora. Pojasnil je le, da bodo o tem odločali drugi, niti ni hotel razpredati o tem, kaj potrebuje klub.

''Tu sem šele nekaj mesecev,'' je pojasnil, kako je prevzel vodenje Barcelone ob začetku leta, ko je nasledil Ernesta Valverdeja. Nato je na prvenstvu zapravil prednost pred Realom, zdaj pa je prejel še zgodovinsko zaušnico v ligi prvakov. ''Ta poraz zelo boli. To je velika frustracija. Barcelona je zelo velik klub. Narejena je velika škoda, zato pričakujem spremembe,'' je spregovoril po ponižanju, ki je močno spominjal na tistega, ki ga je leta 2014 na lastni koži izkusila Brazilija, ko jo je v polfinalu SP 2014 pomendrala Nemčija s 7:1.

Predsednik Barcelone se je opravičil navijačem

Če gre verjeti besedam predsednika Barcelone, bo katalonski velikan kmalu predstavil številne spremembe. | Foto: Getty Images Če gre verjeti besedam predsednika Barcelone, bo katalonski velikan kmalu predstavil številne spremembe. Foto: Getty Images Spremembe je napovedal tudi predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu in se opravičil navijačem za polom. ''Žal mi je navijačev Barcelone, članov kluba, nogometašev … Vseh. Nismo bili klub, ki ga predstavljamo. Nekaj odločitev smo že sprejeli, nekatere bomo še v prihodnjih dneh. O tem bomo spregovorili prihodnji teden, ko se bodo stvari umirile,'' prvi mož Barcelone v pogovoru za Movistar ni hotel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali se spremembe nanašajo tudi na odhod Setiena, ki se mu trenerski stolček trese že kar nekaj časa.

Ponovil je, da so bile nekatere odločitve sprejete še pred dvobojem z Bayernom, a da zdaj ni primeren trenutek, da bi jih predstavil. ''Čestitke Bayernu, odigral je odlično tekmo in se zasluženo uvrstil v polfinale. Nismo mu bili dorasli, lahko se samo opravičimo članom kluba in navijačem.'' Prihodnje leto bodo sicer predsedniške volitve pri Barceloni.

Bi lahko odšel tudi Messi?

Kakšne bodo spremembe? O tem, da bo Setien izgubil službo, že poroča vse več medijev. Pred odhodom bi lahko bil tudi športni direktor Eric Abidal, ki se je v tej sezoni večkrat zapletel v spor z igralci, tudi največjim zvezdnikom in kapetanom, dušo Camp Noua, Lionelom Messijem.

Lionel Messi je z Barcelono nazadnje stopil na evropski vrh leta 2015. | Foto: Reuters Lionel Messi je z Barcelono nazadnje stopil na evropski vrh leta 2015. Foto: Reuters

Odhod Argentinca, ki se ga je nedavno povezovalo z možnostjo selitve k Handanovićevemu Interju, bi bil za Barcelono pravcati šok. Navijače skrbi, da bi lahko Messi po še eni kruti evropski izkušnji, Katalonci so jih v zadnjih sezonah doživeli že nič koliko, lani so denimo na Anfieldu zapravili finale po porazu z 0:4, dvignil sidro in odšel drugam.

V polfinalu so že PSG, RB Leipzig in Bayern, danes bo po dvoboju med Manchester Cityjem in Lyonom znan še zadnji udeleženec. To bo prvi polfinale lige prvakov brez Messija oziroma Cristiana Ronalda po letu 2005!

Tri najdražje okrepitve v zgodovini kluba na klopi!

Bayern je prvi klub, ki je na eni tekmi zatresel mrežo Barcelone kar osemkrat po letu 1946. | Foto: Reuters Bayern je prvi klub, ki je na eni tekmi zatresel mrežo Barcelone kar osemkrat po letu 1946. Foto: Reuters Barcelona je odigrala dvoboj z zelo staro zasedbo. Povprečna starost je znašala 29 let in 329 dni, o zgrešenih nakupih pa je dovolj povedal podatek, da so trije najdražji nakupi Barcelone vseh časov začeli dvoboj na klopi. Francoza Antoine Griezmann in Ousmane Dembele pri Barceloni, Brazilec Philippe Coutinho pri Bayernu. Ko je slednji vstopil v igro, je donedavnim soigralcem zabil še dva gola in postavil končni rezultat 8:2.

Barcelona je v petek prvič na tekmi prejela osem zadetkov po kar 74 letih! Leta 1946 je izgubila dvoboj španskega pokala proti Sevilli z 0:8. Prvič po letu 1951 je izgubila s šestimi zadetki razlike, Bayern pa je na drugi strani dobil kar 26 od zadnjih 27 tekem. Gre po trojno krono, nemško dvojno že ima v žepu. Po veličastni predstavi proti Barceloni je le še utrdil status prvega favorita za evropski naslov.

Ne spreglejte