Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 3. 2017,
10.43

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Monaco Manchester City Leonardo Jardim Josep Guardiola UEFA liga prvakov

Četrtek, 16. 3. 2017, 10.43

1 leto

Odmevi po zmagi Monaca nad Manchester Cityjem (3:1)

Angleški nogomet prejel novo zaušnico, Guardiolo šokirala nemoč

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Monaco Manchester City | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Trener Manchester Cityja Josep Guardiola je iz boja za evropsko krono izpadel že v osmini finala lige prvakov. Izločil ga je Monaco, ki je doma z zmago s 3:1 nadoknadil zaostanek dveh zadetkov s prve tekme (3:5). "Usodna je bila slaba igra v prvem polčasu," je dejal Španec, ki z bogatim angleškim klubom ni uresničil ambicioznega načrta.

Kdo bi si mislil, da bo čast angleškega klubskega nogometa v ligi prvakov reševal Leicester City, ki je v tej sezoni le bleda senca prvakov iz prejšnje sezone? Lisice so v osmini finala preskočile špansko oviro z imenom Sevilla. Tottenham se je poslovil že po skupinskem delu lige prvakov, Arsenal je sedmič zapored izpadel v osmini finala in doživel dvojno ponižanje proti Bayernu (dvakrat po 1:5), brez napredovanja pa je ostal tudi bogati klub iz Manchestra.

Meščani so v kneževino Monako pripotovali s prednostjo dveh zadetkov (5:3), ki pa ni zadoščala za napredovanje. Na povratni tekmi so po prvem polčasu, v katerem niso niti enkrat udarili proti vratom trenutno vodilne francoske ekipe, zaostajali z 0:2. Mrežo Cityja sta zatresla Kylian Mbappe in Fabinho.

Na jubilejni nastop ne bo imel prijetnih spominov

Ko je Leroy Sane znižal na 1:2, je bil Man City četrtfinalist lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ko je Leroy Sane znižal na 1:2, je bil Man City četrtfinalist lige prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Angleški klub je nujno potreboval zadetek, če je želel ohraniti upanje na preboj v četrtfinale. V 71. minuti ga je dočakal. Goste je v igro vrnil zadetek mladega Nemca Leroyja Saneja. Veselje navijačev Manchester Cityja, ki so pripotovali v Monte Carlo, ni trajalo dolgo.

Le šest minut pozneje je Monaco, ki v tej sezoni navdušuje z mlado in v napadu zelo učinkovito zasedbo, zadel v polno še enkrat. Tiemoue Bakayoko je s strelom z glavo povišal vodstvo na 3:1 in spravil Otočane v težave. Ostalo je pri 3:1 in bolečem izpadu moštva, ki ga vodi eden najbolj spoštovanih trenerjev na svetu.

Veselje navijačev Monaca, ki bodo z zanimanjem spremljali petkov žreb četrtfinala lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Veselje navijačev Monaca, ki bodo z zanimanjem spremljali petkov žreb četrtfinala lige prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images

V Monaku je vodil stoto tekmo v evropskih tekmovanjih, a na jubilej ne bo imel prijetnih spominov. V tolažbo mu bo ostal le statistični podatek, da je Manchester City prvi klub, ki je izpadel v osmini finala lige prvakov, čeprav je na prvi tekmi dosegel pet zadetkov.

Eden najlepših trenutkov za trenerja Monaca

Monaco v zadnjih sezonah ostaja strup za angleške klube. Leta 2015 je v osmini finala lige prvakov izločil Arsenal, v tej sezoni pa je bil v skupinskem delu uspešnejši od Tottenhama. "To je eden najlepših trenutkov, kar sem jih doživel v trenerski karieri," je izpostavil Portugalec Leonardo Jardim, ki v tej sezoni z Monacom ni le senzacija francoskega, ampak tudi evropskega nogometa.

Monaco je prvi v francoskem prvenstvu, v četrtfinalu lige prvakov pa edini predstavnik francoskega nogometa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Monaco je prvi v francoskem prvenstvu, v četrtfinalu lige prvakov pa edini predstavnik francoskega nogometa. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Svojim izbrancem, zame so najboljša napadalna ekipa na svetu, sem pred tekmo povedal, da bodo napredovali v četrtfinale, če bodo dosegli tri zadetke. Verjeli so v svoje zmožnosti in odigrali odlično tekmo. Zelo smo srečni," je dejal strateg, ki se je pred leti, ko je vodil še Brago, v evropski ligi pomeril tudi z Mariborom.

Razlika med polčasoma je bila prevelika

Katalonec je kot trener vodil stoto tekmo v evropskih klubskih tekmovanjih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Katalonec je kot trener vodil stoto tekmo v evropskih klubskih tekmovanjih. Foto: Guliverimage/Getty Images Katalonec je po domači zmagi nad Monacom (5:3) napovedal, da bodo morali njegovi izbranci na povratnem srečanju nujno doseči zadetek, če bodo želeli napredovati. Na štadionu Louis II so v polno zadeli enkrat, kar pa na koncu ni zadoščalo za uresničitev cilja. Izgubili so z 1:3 in pomahali v slovo Evropi.

"V prvem polčasu nas sploh ni bilo nikjer. To je bila glavna težava. Naši napadalci bi morali biti agresivnejši in popeljati žogo v igralno polovico Monaca, a tega niso storili. Zato smo izpadli," je Guardiola pojasnjeval po porazu, s katerim je evropsko sezono končal tako hitro, kot le redkokdaj v trenerski karieri.

"V drugem polčasu smo osvojili več žog. Koliko priložnosti si je priigral Monaco? Nobene. Žal je bila razlika med prvim in drugim polčasom prevelika. Upam le, da se bomo kaj iz tega naučili in da nam bo to pomagalo v prihodnosti. Poskušal sem osvojiti ligo prvakov, a mi ni uspelo. A bom še poskušal," je napovedal, da bo še vztrajal na klopi Cityja.

Sezona brez lovorike?

Guardiola je postal evropski prvak z Barcelono. Ko se je preselil na Bavarsko, je z Bayernom v ligi prvakov trikrat zapored izpadel v polfinalu. Kariero je nadaljeval na Otoku, kjer pa mu grozi, da bo sezono končal brez lovorike.

Argentinec Sergio Agüero, ki je blestel na prvi tekmi z Monacom (5:3), je bil na povratnem srečanju bleda senca razigranega napadalca. | Foto: Guliverimage/Getty Images Argentinec Sergio Agüero, ki je blestel na prvi tekmi z Monacom (5:3), je bil na povratnem srečanju bleda senca razigranega napadalca. Foto: Guliverimage/Getty Images

V prvenstvu si je priigral zajeten zaostanek za vodilnim Chelseajem (deset točk) in je trenutno na tretjem mestu, v Evropi se ni uvrstil v četrtfinale lige prvakov, v ligaškem pokalu je izpadel v osmini finala (proti poznejšemu zmagovalcu Manchester United), priložnost za trofejo se mu ponuja le še v pokalu FA, kjer se bo v polfinalu pomeril z Arsenalom.

Žreb četrtfinalnih parov lige prvakov bo v petek v Nyonu. V boju za evropsko krono so še Oblakov Atletico Madrid, Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, Leicester City, Monaco in branilec naslova Real Madrid.

 

Ne spreglejte