Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
17. 6. 2018,
23.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Mehika Juan Carlos Osorio FIFA SP 2018

Nedelja, 17. 6. 2018, 23.40

5 let, 10 mesecev

Odmevi iz tabora Mehike po zmagi nad Nemčijo

Obmetavali so ga s kritikami, nato je priredil največjo senzacijo SP 2018

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Juan Carlos Osorio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na prvo veliko presenečenje na letošnjem svetovnem prvenstvu je bilo treba čakati le štiri dni. Mehika je v nedeljo premagala branilko svetovnega prvenstva Nemčijo (1:0) in poskrbela za enega od najlepših trenutkov v zgodovini reprezentance. Selektor Juan Carlos Osorio je dočakal svojih pet minut.

Favorizirani Nemci so uvodno srečanje na svetovnem prvenstvu izgubili prvič po letu 1982, ko so v Španiji presenetljivo ostali praznih rok proti Alžiriji. Tokrat jim je načrte prekrižala Mehika, s katero so se v Rusiji spopadli že lani in jo v polfinalu pokalu konfederacij ponižali s 4:1.

Brazilija, Švica
Sportal Mehika šokirala svetovne prvake, spodrsnilo tudi Brazilcem
Hirving Lozano
Sportal Nov čudež iz Eindhovna: fant, ki je včeraj v Mehiki sprožil potres

Lozano premagal Neuerja

Hirving Lozano je poskrbel za eno največjih zmag mehiške reprezentance. | Foto: Reuters Hirving Lozano je poskrbel za eno največjih zmag mehiške reprezentance. Foto: Reuters Leto dni pozneje je bilo drugače. Na štadionu Lužniki se je zatresla le mreža, ki jo je branil Manuel Neuer. Nemški povratnik, ki je bil na SP 2014 izbran za najboljšega čuvaja mreže, elfu pa je pomagal do svetovnega naslova, je bil premagan v 35. minuti, ko se je po imenitnem mehiškem protinapadu med strelce vpisal Hirving Lozano. ''Ne vem, ali je to ravno največja zmaga v zgodovini, je pa zagotovo ena od največjih,'' je dejal junak srečanja, napadalec PSV Eindhovna.

''On je naš najhitrejši igralec. Igrali smo inteligentno, zlasti v prvem polčasu, ko smo jim zadali veliko težav v protinapadih. V polno bi lahko zadeli že prej. Z vsem spoštovanjem do Nemčije smo bili v prvem polčasu boljši tekmec,'' je dejal selektor Juan Carlos Osorio.

Mehika, Nemčija
Sportal Lozano na kolena spravil svetovne prvake

O Nemcih razmišljal šest mesecev

Juan Carlos Osorio je v taktičnem dvoboju zasenčil Joachima Löwa. | Foto: Reuters Juan Carlos Osorio je v taktičnem dvoboju zasenčil Joachima Löwa. Foto: Reuters Še pred odhodom v Rusijo med njim in navijači niso cvetele rožice. Veliko je bilo kritik, pogosto se je omenjal sramoten poraz v četrtfinalu južnoameriškega prvenstva proti Čilu (0:7) leta 2016, ki ga navijači še do danes niso preboleli, ali pa neuspeh z Nemčijo v polfinalu lanskoletnega pokala konfederacij (1:4). Kolumbijec je bil deležen ostrih kritik, a je zdržal.

Po zmagi nad Nemčijo je bilo obratno. Mehiški mediji so ponesli v svet zgodbo o njegovi poglobljeni študiji, s katero je zaznal največje slabosti v igri Nemčije in jih izkoristil s hitrimi protinapadi prek bokov.

''O tem, kako bomo igrali proti Nemcem, smo začeli razmišljati pred šestimi meseci. Nekatere igralce smo morali zaradi poškodb zamenjati, sicer pa uporabiti zlasti tiste, ki so zelo hitro na krilnih položajih,'' je zaupal selektor Mehike.

Od prijateljic noči do potresa

Veselje po zadetku Lozana je bilo tako ogromno, da so v mehiški prestolnici zaradi proslavljanja zadetka na trgih in skakanja zaznali dva umetna potresa. Očitno je igralcem do uspeha pomagala tudi sproščena noč, saj so se pred začetkom SP 2018 zabavali s prijateljicami noči, dogodek pa je odjeknil po svetu zaradi videoposnetkov, ki so se znašli na spletu.

Mehika se je na zadnjih šestih SP vedno uvrstila v osmino finala, nato pa takoj izpadla. | Foto: Reuters Mehika se je na zadnjih šestih SP vedno uvrstila v osmino finala, nato pa takoj izpadla. Foto: Reuters

Mehiška zveza se na dogajanje sploh ni odzvala, saj se je razvrat dogajal na večer, ko so imeli uradno prosto. ''Zelo sem zadovoljen, to je zelo pomembno za prihodnost mehiškega nogometa. Proslavljali bomo odgovorno, se dobro odpočili in pripravili na novo tekmo,'' Osorio pogleduje že proti drugi tekmi v skupini, ko bo na drugi strani stala Južna Koreja.

Mexico City
Sportal Mehiški navijači ob golu bržčas poskrbeli za potres

Ljubezen do zmage večja od strahu pred porazom

Veselje selektorja in vratarja Guillerma Ochoe. | Foto: Reuters Veselje selektorja in vratarja Guillerma Ochoe. Foto: Reuters Kako je izbrancem po zadnjih neuspehih na prijateljskih srečanjih in neuspehih na večjih tekmovanjih vcepil dodatno samozavest?

''Fantom sem dejal, naj igrajo zaradi ljubezni do zmage, ne pa zaradi strahu pred porazom. Vedno jim govorim, da sem jaz tisti, ki se mora nositi s pritiskom. Njihova naloga je le, da se osredotočijo na tekmo. Ko zmagajo, je to njihova zasluga, ko izgubijo, je krivda moja. Tako gre v nogometu. Danes jih je zanimala le lepota igre. Premagali so svetovnega prvaka,'' je dejal 57-letni Kolumbijec, ki bo poskušal nadaljevati niz in se z Mehiko sedmič zapored uvrstiti med 16 najboljših na svetovnem prvenstvu. Želja navijačev je, da bi se njihovi ljubljenci po šestih zaporednih izpadih v osmini finala uvrstili še korak naprej.

Damir Skomina
Sportal Damir Skomina bo zgodovino spisal v torek

O tem razmišljala le peščica, Chicharito želi do finala

Po zmagi nad Nemčijo se jim ponuja možnost, da bi se lahko v osmini finala, če bodo napredovali kot prvi, izognili Braziliji, reprezentanci iz sosednje skupine F, kar je pomemben podatek. Razveselil se ga je tudi mehiški vratar Guillermo Ochoa, ki nastopa že na četrtem svetovnem prvenstvu. Proti Nemčiji je ubranil vse strele. Pri najnevarnejšem, Toni Kroos ga je v 39. minuti namučil s prostega strela, je žogo preusmeril v okvir vrat. Na dvoboju z elfom je zbral devet obramb.

''Uspelo nam je nekaj, o čemer je razmišljala le peščica ljudi. Igrati proti svetovnim velesilam je vedno nekaj posebnega. Podobno je bilo na SP 2014 proti Braziliji. Danes smo si zaradi tega, kar smo pokazali, dali na igrišču in pretekli, zaslužili zmago,'' je prepričan vratar, ki je kljub 25 nemškim strelom proti vratom (Mehičani so jih imeli 12) ostal nepremagan.

Javier Chicharito Hernandez je po zadnjem sodnikovem pisku planil na tla in v jok. | Foto: Reuters Javier Chicharito Hernandez je po zadnjem sodnikovem pisku planil na tla in v jok. Foto: Reuters

To je bila prva zmaga Mehike nad Nemčijo po letu 1985. Najbolj čustveno jo je doživel Javier Hernandez, ki ni skrival solza sreče. ''Jutri bomo že razmišljali o Južni Koreji, saj se na svetovnem prvenstvu ne igra le prva tekma. Želimo se uvrstiti v finale tekmovanja, a moramo iti korak za korakom,'' s prav nič skromnim ciljem razmišlja le o Južni Koreji. O naslednjem tekmecu Mehike, ki bo prvič na delu na SP 2018 v ponedeljek, ko se bo udaril s Švedsko.

Aleksandar Kolarov
Sportal Kolarov z zadetkom priigral zmago in si prislužil lepo dodatno nagrado
Brazilija, Švica
Sportal Švicarji prekrižali načrte Brazilcem
Ne spreglejte