Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
2. 10. 2016,
10.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Marcos Tavares NK Maribor NK Maribor NK Domžale Darko Milanič Simon Rožman Luka Zahović Benjamin Morel Matej Oražem

Nedelja, 2. 10. 2016, 10.26

6 let, 6 mesecev

Odmevi po derbiju med Mariborom in Domžalami

Tavares je Maribor, Maribor je Tavares #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Marcos Tavares | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Derbi 12. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Mariborom in Domžalami je po dveh različnih polčasih pripadel vijolicam (3:1). Junak srečanja je postal dvakratni strelec Marcos Tavares, ki je podaljšal zvestobo z mariborskim klubom do leta 2019, in postavil nove mejnike. ''Tavares je Maribor,'' mu je od srca čestital trener Darko Milanič.

Brazilec s slovenskim potnim listom, zaljubljen v Ljudski vrt, je na dvoboju z Domžalami dokazal, da še zdaleč ne spada v staro šaro. Marcos Magno Morales Tavares vztraja pri 32 letih in pol v tako dobri strelski formi, da je ogrožen tudi rekord 1. SNL, ki ga s 130 zadetki drži Štefan Škaper. Nekdanji ponos prekmurskega nogometa ima pred nasmejanim kapetanom Maribora le še 13 zadetkov prednosti.

Tavares podaljšal pogodbo do leta 2019

Tavares jih je v vijoličastem dresu v vseh tekmovanjih dosegel že 155 in je absolutni rekorder, podobno velja za število odigranih tekem. Proti Domžalam je vijoličasti dres oblekel že 401., pred derbijem pa mu je direktor kluba Bojan Ban izročil darilo, spominsko fotografijo z njegovega prvega nastopa za Maribor, ko je gostoval 1. marca 2008 v Kopru.

Vrhunci dvoboja v Mariboru:

''Naslednjič bo 500, pa 600 ... Tu bodo še zadetki,'' je v smehu pristavil napadalec, ki ga na hrbtni strani dresa krasi številka 9. Zahvalil se je NK Maribor. ''Mi smo ekipa. Brez nje, direktorjev, trenerjev in Maribora ne bi mogel odigrati 400 tekem,'' je vesel, da spada v vijoličasto družino. Pogodba s klubom bi se mu iztekla po koncu sezone 2016/17, a jo je pred srečanjem z Domžalami podaljšal še za dve leti, tako da bo nosil mariborski dres vsaj do poletja leta 2019.

Maribor skoraj ujel Olimpijo

Tavares, ki je bil že večkrat najboljši strelec 1. SNL, se približuje absolutnemu rekorderju Štefanu Škaperju. | Foto: Vid Ponikvar Tavares, ki je bil že večkrat najboljši strelec 1. SNL, se približuje absolutnemu rekorderju Štefanu Škaperju. Foto: Vid Ponikvar Okrog štiri tisoč gledalcev je bilo v soboto veselih, da ostaja zvest Mariboru. Po prvem polčasu, v katerem so Domžale pod taktirko Simona Rožmana nadigrale 13-kratne prvake in odšle na premor z zasluženo prednostjo (1:0), ni kazalo na srečen konec NK Maribor.

V nadaljevanju pa se je Tavares prebudil, z dvema zadetkoma tlakoval pot do preobrata, piko na i pa je v sodnikovem podaljšku postavil adut s klopi Luka Zahović. Maribor se je s tekmo več približal Olimpiji na točko zaostanka, danes pa bo stiskal pesti za Krško, da s številnimi posojenimi igralci Maribora priredi presenečenje in ustavi Elsnerjev stoodstotni niz pri zmajih.

Kaj se je med polčasoma dogajalo v slačilnici Maribora, da je drugi polčas ponudil drugačno razmerje moči?  ''Trener nas je dvignil, spodbudil in v  naši igri spremenil tisto, kar nismo počeli prav,'' je za klubsko televizijo poudaril branilec Rodrigo Defendi, ki je tako kot soigralci od srca čestital rojaku, kapetanu in vijolič'nemu bojevniku Tavaresu za novo učinkovito predstavo.

Milanič: Imamo kvaliteto in kontinuiteto

Darko Milanič je bil navdušen nad predstavo izbrancev v drugem polčasu proti tako dobremu tekmecu, kot so bile Domžale. | Foto: Vid Ponikvar Darko Milanič je bil navdušen nad predstavo izbrancev v drugem polčasu proti tako dobremu tekmecu, kot so bile Domžale. Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so imeli v prvem polčasu zaradi agresivnosti gostov veliko težav pri organizaciji igre. V nadaljevanju je bilo drugače.

''Drugi polčas je bil fantastičen. Imeli smo več prostora. Ko ima Maribor več prostora, je igra zelo dobra,'' je po tekmi izpostavil strateg Darko Milanič in dodal, da so njegovi fantje pokazali karakter ter to, kako se znajo pobrati iz težav. ''Nasproti smo imeli tekmeca, ki je bil izreden. Proti njemu je težko igrati,'' so ga očarale Domžale, zlasti z igro v prvem polčasu, ko je bil Maribor povsem nenevaren.

Veseli ga dejstvo, da je Maribor na zadnjih osmih srečanjih kar sedemkrat zmagal, enkrat (prejšnji teden v Velenju) pa remiziral. ''Izkupiček potrjuje, da imamo kvaliteto in kontinuiteto,'' je prepričan, da so vijolice na pravi poti. V prihodnjem krogu jih čaka najbolj zahtevno gostovanje v prvenstvu, saj bodo gostovali pri vodilni Olimpiji v Stožicah.

Rožman: Gledalci so prišli na svoj račun

Simon Rožman ni imel ničesar očitati fantom, razen prevelikega števila zapravljenih priložnosti. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman ni imel ničesar očitati fantom, razen prevelikega števila zapravljenih priložnosti. Foto: Vid Ponikvar Domžalčani so po tekmi objokovali številne zapravljene priložnosti. Nekatere so zapravili sami, druge je ustavil pri 38 letih še vedno razigrani vratar Maribora Jasmin Handanović.

''Gledalci so prišli na svoj račun. Delamo tisto, kar smo obljubili. Naredili smo fantastičen polčas, a na tekmi tudi zapravili 4 do 5 izrazitih priložnosti. Maribor je kaznoval prav vsako. Tekma je bila lepa, gledljiva, fantom pa nimam nič očitati. Gremo tako naprej,'' je napovedal Rožman.

Najmlajši trener v 1. SNL je imel med tekmo marsikaj pripomniti delivcem pravice, po njej pa tega ni želel potencirati. Niti protestov Domžal, ki so od glavnega sodnika Damirja Skomine po igri kapetana Tavares v svojem kazenskem prostoru z roko zahtevale najstrožjo kazen.

Francoz zapustil Domžale

Domžale so v Maribor pripotovale brez Francoza Benjamina Morela, ki je zapustil Slovenijo. Odhod trenerja Luke Elsnerja, s katerim je komuniciral v francoskem jeziku, je bil zanj prevelik šok. ''Benu se zahvaljujemo za vse odlične predstave, ki jij je pokazal v rumenem dresu, in mu želimo veliko sreče v nadaljevanju kariere,'' je dejal športni direktor Domžal Matej Oražem.

Ne spreglejte