Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 10. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Barcelona Manchester City Josep Guardiola Luis Enrique Lionel Messi Lionel Messi Neymar Claudio Bravo liga prvakov Camp Nou

Četrtek, 20. 10. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Odmevi po zmagi Barcelone nad Manchester Cityjem

Guardiola po Messijevi klofuti: To ni moj najtežji poraz

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Guardiola Manchester City Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi zvezdnik Barcelone Lionel Messi se je v sredo znesel nad nekdanjim trenerjem Josepom Guardiolo. Argentinec se je podpisal pod tri zadetke in Kataloncem pomagal do visoke zmage s 4:0 nad Manchester Cityjem. "Dvoboj je odločila izključitev Brava," je prepričan strateg angleškega kluba.

Sloviti trener Josep Guardiola, ki je po Barceloni in Bayernu sprejel ponudbo Manchester Cityja in se poleti preselil na Otok, je bil pred srečanjem na Camp Nouu najbolj oblegan sogovornik. Novinarje je zanimalo tudi, ali je želel poleti v Manchester pripeljati Lionela Messija, s katerim je odlično sodeloval v Barceloni. Guardiola ni odgovoril pritrdilno.

"Nisem bil v stiku z Messijem. Želim si, da ostane v Barceloni in tu konča kariero. Morda pa si vendarle želi drugam. Morda želi, da bi njegovi otroci govorili tudi angleško. Če bi se tako odločil, bi se zanj zanimalo vsaj šest, sedem ali osem klubov, nato pa bi se sam odločil, kam želi," je dejal nekdanji španski reprezentant, ki je z Messijem v Kataloniji med letoma 2008 in 2012 osvojil kar 14 lovorik (od 19 mogočih ).

Enrique: Kot da bi igral na šolskem igrišču

Lionel Messi je dosegel že 37. trojček v dresu Barcelone. | Foto: Reuters Lionel Messi je dosegel že 37. trojček v dresu Barcelone. Foto: Reuters Messija ni pripeljal v Manchester, je pa poskrbel, da je Camp Nou zapustil čilski vratar Claudio Bravo. Ravno tisti, ki je postal tragični lik sredinega derbija 3. kroga lige prvakov. Rdeči karton, ki ga je prejel po veliki napaki v 53. minuti, je označil konec upanja za pozitiven rezultat Cityja. Takrat je Barcelona vodila z 1:0, na koncu pa zmagala s 4:0.

Tri gole je prispeval Messi, zadnjega pa dodal Neymar, ki je le nekaj minut pred tem zapravil strel z bele točke. "City je naredil nekaj napak, mi pa smo jih dobro izkoristili. Messi je bil ključen mož za našo zmago," je trikratnega strelca pohvalil njegov trener Luis Enrique.

"Akcije je končeval tako dovršeno, kot da bi igral na šolskem dvorišču. Sploh ga ni motilo, da se vrača po poškodbi. Kdor je dvomil o Messiju, je res naiven,'' je poudaril strokovnjak iz Asturije.

Barcelona izgubila tri branilce

Če ga je prepričljiva zmaga nad močnim angleškim tekmecem spravila v dobro voljo, so ga poškodbe in kazni malce manj. Že v prvem polčasu je ostal brez Jordija Albe in Gerarda Piqueja, v nadaljevanju pa je rdeči karton prejel še Jeremy Mathieu, ki ne bo smel igrati na naslednji tekmi. Prav na Etihadu, kjer Barcelono čaka najtežje evropsko gostovanje v tej jeseni.

Guardiola ne dvomi o sposobnostih Brava

Messi in Neymar sta se znesla nad angleškim predstavnikom v ligi prvakov. | Foto: Reuters Messi in Neymar sta se znesla nad angleškim predstavnikom v ligi prvakov. Foto: Reuters Napake Brava so se razveselili otoški mediji, ki so se znova spraševali, ali je bilo smiselno, da je Guardiola iz Manchestra pregnal Joeja Harta, prvega vratarja angleške izbrane vrste. Aktualni vratar Torina je prejšnji teden blestel v Stožicah in tri leve rešil poraza proti Katančevi četi.

"Bravo ve, kaj je treba storil. Ne dvomim o njegovih sposobnostih, je eden najboljših vratarjev zadnjega desetletja. Razočaran je in iz tega se bo nekaj naučil. Kot trener bom do zadnjega dne gojil igro, v kateri vratar sodeluje s podajami, a obstajajo tudi trenutki, ko je treba žogo zgolj brcniti daleč proč,'' je Južnoameričana označil za krivca. Ta žoge ni poslal vsaj do igralne polovice Barcelone, ampak jo nespretno podal v noge Luisu Suarezu. Urugvajec se je razveselil darila, nemudoma udaril proti golu, Bravu pa ni preostalo drugega, kot da prepreči zadetek z rokami.

Ker se je to dogajalo zunaj kazenskega prostora, je upravičeno prejel rdeči karton, svojo ekipo pa pustil na cedilu. "Težko je igrati v gosteh proti Barceloni z enajstimi igralci. Z desetimi je konec upanja," je izključitev vratarja označil za prelomen trenutek dvoboja.

"Pred tem je bila to dokaj izenačena tekma, v kateri smo si priigrali nekaj priložnosti za zadetek," je prepričan, da bi bil rezultat veliko boljši, če ne bi bilo usodne napake.

Še težje se je počutil proti Realu

Guardiola je po dvoboju stanovskemu kolegu Luisu Enriqueju, s katerim si je pred leti v Barceloni delil slačilnico, čestital za zmago. | Foto: Reuters Guardiola je po dvoboju stanovskemu kolegu Luisu Enriqueju, s katerim si je pred leti v Barceloni delil slačilnico, čestital za zmago. Foto: Reuters Guardiola je presenetil javnost s tem, da v začetno enajsterico ni uvrstil najboljšega klubskega strelca Sergia Agüera. Messijev rojak je to izvedel šele nekaj ur pred dvobojem, na koncu pa igral le dobrih deset minut. Guardiola se je tako odločil, ker je želel dodatno okrepiti zvezno vrsto.

Po dvoboju je priznal, da se je kot trener v ligi prvakov v preteklosti počutil še težje. "To ni bil moj najtežji poraz," je pojasnil in se spomnil na izpad Bayerna proti Realu v polfinalu lige prvakov (2014/15).

Najboljši strelec Manchester Cityja Sergio Agüero presenetljivo ni začel dvoboja od prve minute. | Foto: Reuters Najboljši strelec Manchester Cityja Sergio Agüero presenetljivo ni začel dvoboja od prve minute. Foto: Reuters

Tudi takrat, ko so beli baletniki napolnili bavarsko mrežo, je doživel poraz z 0:4. Takrat se je počutil še težje, ker je po tekmi čutil, da kot trener ni sprejel pravih taktičnih potez. Tokrat ni imel takšnih pomislekov, saj so mu jamo izkopale napake njegovih izbrancev.

Guardiola pogreša zmage

Kot trener tekmeca Barcelone je na Camp Nouu gostoval že drugič. Izkupiček ostaja siromašen. Z Bayernom (2015) je izgubil 0:3, z Manchester Cityem še huje (0:4). Messi je na omenjenih srečanjih dosegel kar pet golov! "Ni prvič, da je Messi dosegel kaj takega. Čestitam mu za hat-trick," je pohvalil kapetana argentinske izbrane vrste, ki ga zelo spoštuje.

Argentinski kralj strelcev je v ligi prvakov dosegel 89 zadetkov. Na večni lestvici je zaostanek za vodilnim Cristianom Ronaldom znižal na šest golov. | Foto: Reuters Argentinski kralj strelcev je v ligi prvakov dosegel 89 zadetkov. Na večni lestvici je zaostanek za vodilnim Cristianom Ronaldom znižal na šest golov. Foto: Reuters

Messi je dosegel že 37. trojček za Barcelono (sedmi v ligi prvakov), Guardiola pa je v nasprotju z besedami, izrečenimi pred srečanjem, zagotovo pomislil, da ga ne bi bilo slabo pripeljati na Etihad. Argentinec se je poigraval z obrambo bogatega angleškega kluba in poskrbel, da Guardiola ni dočakal zmage niti na četrti zaporedni tekmi. Tako dolgo je pogrešal zmago le dvakrat v svoji bogati karieri ...

Ne spreglejte