Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 8. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Benfica Lizbona Atletico Madrid PSG Miha Mlakar špansko prvenstvo NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 8. 8. 2017, 12.25

6 let, 7 mesecev

Sobotni sestanki v Franciji

Poletna bomba iz Pariza: Jan Oblak pred vrati PSG

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni reprezentant Jan Oblak spada med najboljše vratarje na svetu. V zadnjih sezonah navdušuje navijače madridskega Atletica, ki pa ga bi lahko izgubili, saj se je zanj resno ogrel PSG. Ponudba je tako resna, da se bo bogati pariški klub v soboto sestal z Miho Mlakarjem, agentom 24-letnega Škofjeločana.

Poletni prestopni rok bi lahko po zaslugi PSG, ki se je po prihodu katarskih investitorjev prelevil v nesojene vladarje megalomanskih nakupov zvezdnikov, poskrbel za nov vrhunec. Ko je Brazilec Neymar po naporni sagi zapustil Barcelono, ta pa je po odhodu 25-letnega napadalca v Pariz postala bogatejša za rekordnih 222 milijonov evrov, je na vidiku nov presežek.

PSG odločno po evropsko lovoriko

V prejšnji sezoni se je Oblak z Neymarjem srečeval v španskem prvenstvu, zdaj bi si lahko delila slačilnico v Parizu. | Foto: Reuters V prejšnji sezoni se je Oblak z Neymarjem srečeval v španskem prvenstvu, zdaj bi si lahko delila slačilnico v Parizu. Foto: Reuters Parižani niso zadovoljni s trenutnim prvim vratarjem. Nemec Kevin Trapp in Francoz Alphonse Areola spadata med vrhunske čuvaje mreže, a po mnenju trenerja Unaija Emeryja nimata tistih kakovosti, s katerimi bi lahko Parižani v Evropi napadali najvišja mesta.

Po štirih zaporednih izpadih v četrtfinalu lige prvakov in zadnji tragikomediji v osmini finala, ko so v Barceloni zapravili prednost štirih zadetkov (4:0), prigaranih na Parku princev, je katarski mogotec Nasser El Khefaili bolj kot kdajkoli prej odločen, da Parižane popelje do evropskega naslova.

Pripeljal je že Danija Alvesa in Neymarja, naslednja tarča na poletni tržnici je Oblak. Čeprav je 24-letni Škofjeločan po koncu sezone 2016/17, v kateri je Atletico ostal brez lovorike, poudaril, da bi rad ostal zvest rdeče-belim, bi se lahko v kratkem podal v Francijo.

Bo Jan Oblak prestopil k PSG?

  • Da.
    66,39 %
    889 glasov
  • Ne.
    33,61 %
    450 glasov
Oddanih 1339 glasov

Mlakar se bo sestal s predsednikom PSG

Diego Simeone bi težko sprejel odhod mladega vratarja, ki ga uvršča med največje moči Atletica. | Foto: Reuters Diego Simeone bi težko sprejel odhod mladega vratarja, ki ga uvršča med največje moči Atletica. Foto: Reuters Španski mediji poročajo o tem, da se bo Oblakov agent Miha Mlakar v soboto sestal z delegacijo pariškega kluba. Sestankoval bo tako s predsednikom kot tudi športnim direktorjem Anterom Henriquejem, ki odlično pozna slovenskega vratarja, saj je bil vrsto let prvi kadrovik Porta.

Takrat je slovenski vratar blestel pri Benfici, nato pa se leta 2014 za rekordnih 16 milijonov evrov – to je še do danes največji slovenski prestop, pa tudi največji nakup vratarja v zgodovini španskih klubov – preselil v Madrid, kjer je postal eden izmed ljubljenec navijačev Los Colchoneros.

Strateg Diego Simeone v nehvaležnem obdobju, ko Atletico zaradi kazni Mednarodne nogometne zveze (Fifa) to poletje ne sme kupovati novih igralcev, Oblaka doživlja kot enega izmed stebrov ekipe, ki se bo v novi sezoni dokazovala na novem štadionu, prekrasnem Wanda Metropolitanu. Bi se lahko zgodilo, da Oblak sploh ne bo dočakal krstnega nastopa na objektu, ki simbolizira uspešno prihodnost Atletica?

Postal bi tretji največji vseh časov

Oblak bi postal šele tretji nogometaš v zgodovini, za katerega bi novi delodajalec nekdanjemu plačal odškodnino, izraženo s trimestnim številom milijonov evrov. | Foto: Reuters Oblak bi postal šele tretji nogometaš v zgodovini, za katerega bi novi delodajalec nekdanjemu plačal odškodnino, izraženo s trimestnim številom milijonov evrov. Foto: Reuters Oblak ima pogodbo z Atleticom sklenjeno do leta 2012, odhodna klavzula v pogodbi pa znaša okroglih sto milijonov evrov. Parižani so z nakupom Neymarja dokazali, da to ne bi predstavljajo nobene ovire. Če bi kupili nekdanjega vratarja Ločana in Olimpije, bi se Oblak podpisal pod tretji največji prestop vseh časov.

Na seznamu največjih nogometnih poslov bi gledal v hrbet le "bodočemu" soigralcu Neymarju (222 milijonov evrov) in Paulu Pogbaju (105 milijonov evrov, ki jih je Manchester United lani vplačal Juventusu). Postal bi tudi z naskokom najdražji vratar na svetu, absolutni slovenski rekorder in dokaz, kako lahko z marljivim odnosom do dela in ogromnim talentom na vrata zvezdniške druščine, v kateri kraljujeta Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, potrkaš tudi kot vratar, rojen na sončni strani Alp.

Oblak je v tako dobri formi, da bo kmalu v roke prejel že drugo zaporedno trofejo Zamora. To dobi vratar, ki je v španskem prvenstvu (2016/17) prejel najmanj zadetkov. Evropska nogometna zveza (Uefa) ga je označila za enega izmed treh kandidatov za dobitnika najboljšega vratarja v evropskih tekmovanjih. Znašel se je v eminentni druščini, njegova tekmeca sta Nemec Manuel Neuer (Bayern) in neuničljivi Gianlugi Buffon (Juventus).

Ne bo podaljšal zvestobe Atleticu?

Wanda Metropolitano v sezoni 2017/18 ne bo dom Oblaka? | Foto: Twitter - Voranc Wanda Metropolitano v sezoni 2017/18 ne bo dom Oblaka? Foto: Twitter - Voranc Atletico si na vse kriplje prizadeva, da bi Oblaka zadržal v španski prestolnici. Čeprav se je že večkrat napovedovalo, da bo Slovenec podaljšal zvestobo, v zameno pa prejel boljše plačne pogoje, se to še ni uresničilo. Madridski klub se je preplašil, saj bi ob podaljšanju pogodbe zrasla tudi odhodna klavzula.

Z zdajšnjih sto milijonov bi se povišala vsaj za polovico, na težko predstavljivih 150 milijonov evrov. S tem bi dali misliti pariškemu snubcu, ki je na Atletico to poletje že naslovil nekaj ponudb za Oblaka (zadnja je znašala 75 milijonov evrov), a so bile vse zavrnjene. Letos poleti so pogodbo z Atleticom že podaljšali Antoine Griezmann, Koke in Saul Niguez, ki predstavljajo osrednjo moč Atletica v zvezni vrsti in napadu.

Oblak, ki jim na igrišču krije hrbet, še ni šel po njihovih stopinjah. Če bo še naprej odlašal s podaljšanjem pogodbe, bo bolj ali manj jasno, da je njegova usoda že zapečatena in se bo selil na Park princev.

Ne spreglejte