Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Gorica NK Koper NK Krško NK Radomlje NK Rudar NK Celje NK Aluminij naj gol infografika

Četrtek, 27. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Obiskanost prvoligaških tekem v Sloveniji

Olimpijo gleda deset ljudi več kot Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Olimpija Navijači | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Sloveniji sta z naskokom najbolj priljubljena nogometna kluba Olimpija in Maribor. Prvi se lahko pohvali z malenkost višjim obiskom domačih srečanj Prve lige Telekom Slovenije, drugi pa je kralj gostovanj, na katerih je vajen igranja pred sorazmerno polnimi tribunami. Drugi klubi lahko o čem podobnem le sanjajo.

"Nogomet se igra za gledalce," je pogosta fraza osrednjih akterjev, ki se na tekmah trudijo, da bi žogo čim večkrat spravili izza hrbta vratarja nasprotne ekipe in osvojili čim več točk. Tega se lotevajo na različne načine. Nekateri so bolj, nekateri manj všečni. Eno od meril pri določanju stopnje zadovoljstva kluba s predstavami in rezultati predstavlja tudi število občinstva, ki ga uspe prek nogometašev privabiti na tribune.

Razred ali dva pred ostalimi

Maribor velja za najbolj nogometno slovensko mesto. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor velja za najbolj nogometno slovensko mesto. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V Sloveniji je v zadnjih sezonah zaznati pozitiven trend rasti obiskanosti tekem. Največjega zanimanja sta deležna Olimpija in Maribor, kar ne preseneča. Prihajata iz največjih slovenskih mest.

Prvega drži pokonci šampionska evforija, ki je preplavila Ljubljano v sezoni 2015/16, drugi pa si je naziv najbolj nogometnega okolja v Sloveniji prislužil še v prejšnjem stoletju, kar ga niti najmanj ne moti, da ne bi ljubezni in strasti do vijolične barve izkazoval tudi v tem. Prisotni sta vsako sezono, število gledalcev, ki obiskujejo njegove tekme, pa ostaja temu primerno visoko.

 

    

Razlika, manjša od števila nogometašev v eni ekipi

Veselje navijačev Olimpije ob osvojitvi naslova v sezoni 2015/16. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje navijačev Olimpije ob osvojitvi naslova v sezoni 2015/16. Foto: Grega Valančič/Sportida Naključje ali ne, Olimpija in Maribor, ki sta v tem trenutku največja favorita za osvojitev državnega nogometnega naslova in ju na lestvici Prve lige Telekom Slovenije ločijo le malenkosti, beležita v tej sezoni zelo podoben obisk domačih srečanj.

Zmaje spremlja v Stožicah v povprečju 3.910 gledalcev, kar je skokovit napredek od praznih tribun izpred petih let, vijolice pa v Ljudskem vrtu le deset manj (3.900).

Razlika znaša deset ljudi, kar je manj od števila oseb, ki sestavljajo vsem znano nogometno enajsterico. Razlike so tako majhne, da bi se lahko vrstni red na vrhu izmenjal že po naslednjem domačem srečanju. Olimpija bo to soboto v derbiju pričakala Domžale, Maribor pa teden dni pozneje v Ljudskem vrtu Celjane.

Ko pride Maribor v goste, je deležen največjega zanimanja 

Maribor je na zadnjem derbiju v Stožicah spremljal okrog tisoč privržencev, skupno število gledalcev pa je bilo blizu 14 tisoč. | Foto: Vid Ponikvar Maribor je na zadnjem derbiju v Stožicah spremljal okrog tisoč privržencev, skupno število gledalcev pa je bilo blizu 14 tisoč. Foto: Vid Ponikvar Če sta Olimpija in Maribor razred zase, saj ju v povprečju na domačih tekmah spremlja slabih štiri tisoč obiskovalcev, k tem je pripomogel tudi podatek, da sta oba na svojem štadionu že gostila večni derbi, pa lahko njuni tekmeci v 1. SNL o podobnih številkah zgolj sanjajo. Več kot tisoč gledalcev imajo v povprečju na tekmo le še Celjani, Domžalčani in Krčani, nato pa pade povprečje v svet trimestnih številk.

Ko je govora o domačih tekmah, je Olimpija v majhni prednosti, ko pa se vzamejo v statistični obzir tudi dvoboji na gostovanjih, se lahko z največjim obiskom pohvalijo Mariborčani.

Očitno so vijolice, ki so v zadnjih osmih letih osvojile kar šest naslovov državnih prvakov, še vedno tako močan magnet in vzor drugim slovenskim klubom, da si njihove tekme širom Slovenije v živo ogleda največ ljudi. Več kot tekme Olimpije, ki brani naslov in je še pred kratkim vodila na prvoligaški lestvici.

Obisk v Kidričevem poskočil za več kot dvakrat

Najmanj atraktiven je Aluminij, ki pa ima tudi razloge za pozitivno voljo, saj ga v prvi ligi na neudobnih tribunah (omenja se možnost, da bi v spomladanskem delu že spremljali dvoboj na novi osrednji tribuni) spremlja dvakrat več navijačev, kot ga je v prejšnji sezoni v 2. SNL. Skoraj ga ni kluba, ki ga v zadnjem nekajletnem obdobju ne bi spremljalo naraščajoče števil gledalcev, kar je prijetno izhodišče za prihodnost Prve lige Telekom Slovenije.

Kateri klubi so bolj ali manj uspešni? Komu raste, komu pa pada obisk? Odgovore lahko poiščete v zajetni infografiki. Vabljeni!
Ne spreglejte