Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 4. 2016,
17.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

11

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Nogometna zveza Slovenije disciplinski sodnik NZS

Četrtek, 28. 4. 2016, 17.55

6 let, 7 mesecev

NZS ni kaznovala le Maribora, ampak tudi Viole

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

11

Nogometna zveza Slovenije (NZS) se je odzvala na dogodke po srečanju med Mariborom in Koprom, ko so pripadniki navijaške skupine Viole ''slačili'' vijolice. Kaznovala je tako mariborski klub kot tudi navijače, saj bo južna tribuna Ljudskega vrta na prihodnjih dveh domačih tekmah prazna.

V zadnjih dneh je v štajerski prestolnici dvignilo ogromno prahu dogajanje po srečanju 31. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ki so ga zakuhali navijači. Predstavniki navijaške skupine Viole so vdrli na igrišča in z ustrahovanjem prisilili igralce, da so slekli drese in jim jih izročili. "To je bil eklatanten primer psihičnega nasilja nad igralci, ki so bili javno osramočeni in ponižani, posledično pa je bila prizadeta tudi njihova osebna integriteta," je v obrazložitvi kazni zapisal disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Roman Rogelj.

"Opisano ravnanje članov organizirane navijaške skupine ekipe Maribor je absolutno nesprejemljivo in nedopustno ter brez dvoma še eden izmed pokazateljev njihove popolne ignorance vseh zakonskih predpisov, opozoril in navodil organizatorja tekmovanja ter načel fair playa, hkrati pa tudi dokaz, da je edino vodilo njihovega delovanja zakon ulice, po katerem so za dosego lastnih interesov in ciljev dovoljena vsa sredstva," se glasi obrazložitev kazni, ki je rekordna, saj znaša kar 15 tisoč evrov.

Rekordna kazen za NK Maribor

Mariborski klub, ki je pred tem zaradi disciplinskih kazni in nešportnega obnašanja navijačev moral plačati skoraj 50 tisoč evrov, bo tako primoran ponovno seči globoko v žep. Največji razlog za tako visoko kazen predstavlja psihično nasilje navijačev nad igralci (deset tisoč evrov), tri tisoč evrov bo moral 13-kratni državni prvak plačati zaradi pasivnosti varnostne službe, ki niso zavarovali nogometašev, 1.050 evrov zaradi predkaznovanosti, 950 evrov pa zaradi uporabe pirotehničnih sredstev.   

Navijači 13-kratnih državnih prvakov so v tej sezoni poskrbeli za veliko denarnih kazni. | Foto: Navijači 13-kratnih državnih prvakov so v tej sezoni poskrbeli za veliko denarnih kazni.

Kaznovan pa ni le Maribor, ampak tudi njegovi navijači, saj na prihodnjih dveh domačih srečanjih ne bodo smeli navijati na južni tribuni Ljudskega vrta. Klubu je bila že izrečena pogojna kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah Prve lige Telekom Slovenije v Mariboru brez prisotnosti gledalcev na delu štadiona – tribuna jug. Disciplinski sodnik NZS je pogojno kazen preklical in klubu poleg enotne denarne kazni izrekel kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah, na katerih bo južna tribuna povsem prazna.

Kazen ne velja za gostovanja, tako da velja v soboto, ko bodo Mariborčani gostovali v knežjem mestu in pa prihodnji konec tedna, ko bo v Stožicah večni derbi, pričakovati ogromno število vijoličnih privržencev.

Ne spreglejte