Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 11. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Liga Europa italijansko prvenstvo Samir Handanović Inter Hapoel Be'er Sheva Stefano Pioli

Petek, 25. 11. 2016, 12.10

6 let, 6 mesecev

Inter se poslavlja od Evrope

Zvezdniki Interja preveč domišljavi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Inter Navijači | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši Interja so po porazu v Izraelu (2:3) ostali brez Samirja Handanovića, ki je prejel rdeči karton, a tudi brez možnosti za napredovanje v evropski ligi. Doživeli so nov šok, še enega v vrsti mnogih, ki v zadnjih letih načenjajo živce navijačev.

  • Inter je v 5. krogu evropske lige izgubil na gostovanju pri Hapoelu Be'er Shevi (2:3). Na lestvici ima le tri točke, za drugim mestom (Southampton) pa zaostaja štiri, tako da je že ostal brez možnosti za napredovanje.
  • Samir Handanović je v 68. minuti prejel rdeči karton. To je njegova prva izključitev v dresu Interja po 20. oktobru 2013. 
  • Inter po 13 krogih italijanskega prvenstva zaseda šele deveto mesto.

Nogometaši Interja so bili leta 2010, ko jih je vodil Jose Mourinho, italijanski in evropski prvaki. Spadali so med smetano svetovnega nogometa, po odhodu Portugalca pa iz leta v leto bolj tonili v povprečje.

Ko je julija 2012 v Milano prišel Samir Handanović, eden najbolj spoštovanih vratarjev na Apeninskem polotoku, ki se je dokazal že med vratnicama Udineseja, je klubsko vodstvo načrtovalo hiter povratek na steze stare slave.

Za Ljubljančana plačali 11 milijonov evrov

Samir Handanović še vedno čaka na krstni nastop v ligi prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Samir Handanović še vedno čaka na krstni nastop v ligi prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Zaradi ambicioznih klubskih načrtov se je na San Siro odpravil tudi slovenski vratar. Ko je okrepil slavno moštvo, Inter pa je zanj plačal 11 milijonov evrov, niti v nočnih morah ni verjel, da v naslednjih štirih letih ne bo osvojil niti ene lovorike. Še več, pobožna želja je ostal celo nastop v ligi prvakov, največjega tekmovanja, kar ga ponuja Evropa.

Handanović je eden redkih vrhunskih vratarjev, ki še ni poslušal himne lige prvakov na igrišču. V zadnjih sezonah se je Inter trudil, da bi se približal vrhu italijanske razpredelnice, a so se mu načrti vedno izjalovili. Redno je ostajal brez vozovnice za ligo prvakov.

Zadovoljiti se je moral le s tolažilno nagrado, evropsko ligo, ki najboljšemu zagotavlja nastop v ligi prvakov. Izkoristil ni niti te možnosti. Po porazu v Izraelu, ko je na gostovanju pri Hapoel Beer Shevi zapravil vodstvo z 2:0, je postalo jasno, da se po skupinskem delu poslavlja od Evrope. Odigral bo le še eno tekmo, na kateri pa ne bo Handanovića.

Ko je odšel Handanović, je igra Interja razpadla

Ljubljančan ne bo smel kandidirati za dvoboj s praško Sparto, ki si je presenetljivo že zagotovila napredovanje, ker je na tekmi v Izraelu prejel rdeči karton. Usodna sta bila dva rumena kartona. Prvega je dobil v izdihljajih prvega dela zaradi zavlačevanja, drugega pa po prekršku nad nogometašem Hapoela Maorjem Buzaglom, ko je v slogu borilne veščine pokosil na tla in moral predčasno zapustiti zelenico.

Inter je po izključitvi izkušenega Slovenca povsem popustil, Hapoel, za katerega igra tudi nekdanji zvezni igralec ptujske Drave John Ogu, pa zmagal s 3:2 in poskrbel za glavobol v vrstah nekdanjega evropskega prvaka.

Ko je hrvaški reprezentant Marcelo Brozović v prvem polčasu zadel za vodstvo Interja z 2:0, se je Milančanom nasmihala pomembna zmaga. | Foto: Reuters Ko je hrvaški reprezentant Marcelo Brozović v prvem polčasu zadel za vodstvo Interja z 2:0, se je Milančanom nasmihala pomembna zmaga. Foto: Reuters

Inter si tega ne zasluži

''V drugem polčasu nismo več igrali kot moštvo. Postali smo domišljavi. Tega si ne bi smeli privoščiti. Imeli smo priložnost, da bi povedli s 3:0 in odločili tekmo v našo prid, a je nismo izkoristili,'' je trener Interja Stefano Pioli okrcal izbrance za neprimeren pristop v drugem polčasu.

Po prvem so vodili z 2:0, nato pa močno popustili, kar so izkoristili gostitelji in v sodnikovem podaljšku prišli do odmevne zmage s 3:2. ''To, kar smo odigrali v Izraelu, ni dostojno veličine Interja. Tega si ne zaslužimo. Imamo vrhunske igralce, ki pa ne znajo igrati pod pritiskom,'' je dodal italijanski strateg, ki je na vročem stolčku pred tedni nasledil neuspešnega Nizozemca Franka de Boerja.

Handanović proti Iličiću

Tudi Josip Iličić je v četrtek izgubil z 2:3. V ponedeljek bo gostoval pri nekdanjem reprezentančnem soigralcu Handanoviću. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi Josip Iličić je v četrtek izgubil z 2:3. V ponedeljek bo gostoval pri nekdanjem reprezentančnem soigralcu Handanoviću. Foto: Guliverimage/Getty Images Katastrofa, sramota, nora zgodba, grozljivka … Takšni naslovi so pričakali nogometaše Interja, ko so se s sklonjenimi glavami vrnili v Italijo. Evropske sanje o lovoriki, ki jo navijači črno-modrih pogrešajo že pet let (nazadnje so bili leta 2011 pokalni zmagovalci), so se razblinile kot mehurček. Že pred zadnjim krogom skupinskega dela evropske lige, kar je dodaten udarec za klub, ki je pred sezono za prihod številnih okrepitev močno razvezal klubsko blagajno.

Rezultati niso dobri, klub so v tej sezoni vodili že trije strategi. Inter v serie A zaseda komaj deveto mesto, za vodilnim Juventusom po 13 krogih zaostaja že 15 točk, za dodatno slabo voljo je poskrbela še afera s kapetanom Maurom Icardijem. Interju se ne obeta nič dobrega, navijači pa po novih spodrsljajih izgubljajo potrpljenje. 

Edina dobra stvar, ki jo lahko po evropskem spodrsljaju uporabi v svojo prid, je ta, da bo imel zdaj več časa za pripravo na dvoboje domačega prvenstva. Ali bo to znal izkoristili, bo prvič pokazal že v ponedeljek, ko ga čaka derbi z Iličićevo Fiorentino. Pomerila se bosta člana serie A, ki sta v četrtek v evropski ligi ostala brez točk, oba pa izgubila z 2:3. Kdo bo uspešnejši na San Siru?

Ne spreglejte