Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
17.37

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

nogometno SP FIFA

Sreda, 4. 10. 2023, 17.37

7 mesecev

Fifa

Fifin eksperiment: nogometno SP, kot ga še ni bilo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
FIFA, Gianni Infantino | Gianni Infantino: Svet je čedalje bolj razdeljen, Fifa in nogomet pa združujeta. | Foto Reuters

Gianni Infantino: Svet je čedalje bolj razdeljen, Fifa in nogomet pa združujeta.

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je danes sporočila, da bo svetovno prvenstvo leta 2030 na evropskih, afriških in južnoameriških tleh.

Nemška tiskovna agencija dpa je pri tem zapisala, da bodo v času zaključnega turnirja 2030 večino tekem gostili Španija, Portugalska in Maroko, ki so se odločili tudi za skupno kandidaturo pri organizaciji enega največjih športnih dogodkov na svetu, po tri tekme pa bodo tudi v Urugvaju, Argentini in Paragvaju.

Uvodna tekma bo v Urugvaju

Fifa je po današnjem zasedanju izvršnega odbora sporočila, da se bo mundial pričel na južnoameriških tleh. Uvodna tekma bo v Urugvaju, ki je organiziral tudi prvo svetovno prvenstvo v nogometu leta 1930, naslednji dve tekmi pa bosta v Argentini in Paragvaju.

Omenjene južnoameriške države so prvotno želele v celoti izpeljati svetovno prvenstvo 2030, a se Fifa ni strinjala z njihovim predlogom. Po treh tekmah se bo tekmovanje, na katerem bo nastopilo 48 reprezentanc, nato preselilo v Maroko, Španijo in na Portugalsko.

"Svet je čedalje bolj razdeljen, Fifa in nogomet pa združujeta," je v zvezi s tem dejal predsednik Fife Gianni Infantino in dodal, da želi Fifa na najbolj primeren način želi obeležiti 100. obletnico svetovnega prvenstva.

"Prva od teh treh tekem na južnoameriških tleh bo na stadionu, kjer se je naša zgodba svetovnih prvenstev tudi začela - na kultnem stadionu Centenario v Montevideu," je še dodal Infantino.

Fifa bi prireditelja SP 2030 morala določiti šele prihodnje leto, tako da je bilo njeno današnje sporočilo za vse veliko presenečenje.

FIFA, Gianni Infantino | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Prepričan sem, da bomo skupaj z Marokom in s Portugalsko organizirali najboljše svetovno prvenstvo v zgodovini," je po današnji veseli novici Fife dejal začasni predsednik španske zveze Pedro Rocha, ki je pred kratkim na tem položaju zamenjal Luisa Rubialesa. Slednji je odstopil s položaja po odmevni aferi s poljubom na ženskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji in na Novi Zelandiji, ki se je končalo z zmagoslavjem Špank.

"Vse tri gostiteljice svetovnega prvenstva premorejo bogato nogometno tradicijo ter imajo organizacijske izkušnje in sposobnosti za organizacijo tako velikega tekmovanja," je dodal prvi mož portugalske zveze Fernando Gomes, medtem ko je predsednik maroške zveze Fouzi Lekjaa najprej poudaril, da gre za enega najbolj pomembnih športnih dogodkov v zgodovini Maroka in za "velik dosežek države pod vodstvom kralja Mohameda VI".

"Skupaj s Španijo in Portugalsko smo se odločili spisati novo nogometno zgodovino in organizacijo svetovnega prvenstva 2030 dvigniti na najvišjo raven," je še dodal Lekjaa.

Savdska Arabija napovedala kandidaturo za mundial 2034

Svetovno prvenstvo 2026 bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada. Potem ko je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) predčasno odločila, da bo organizacijo svetovnega prvenstva 2030 zaupala šestim državam na treh celinah, je Savdska Arabija napovedala kandidaturo za organizacijo naslednjega mundiala leta 2034. Kot je danes sporočila savdska zveza, je ideja o tem tlela že dlje časa.

Savdska Arabija napovedala kandidaturo za mundial 2034. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Savdska Arabija napovedala kandidaturo za mundial 2034. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Fifa je po današnjem zasedanju izvršnega odbora sporočila, da se bo mundial pričel na južnoameriških tleh. Uvodna tekma bo v Urugvaju, ki je organiziral tudi prvo svetovno prvenstvo v nogometu leta 1930, naslednji dve tekmi pa bosta v Argentini in Paragvaju.

Preostale tekme bodo v Španiji, na Portugalskem in v Maroku. Odločitev mora potrditi še kongres Fife.

Fifa je ob tem sporočila, da naj se na svetovno prvenstvo 2034 po principu rotacije prijavijo le organizatorji iz Azije in Oceanije. To močno poveča možnosti Savdske Arabije.

Državo sicer ostro kritizirajo zaradi kršitev človekovih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Savdski Arabiji očitajo, da želi z vlaganjem milijard dolarjev v šport v javnosti polepšati svojo podobo. Samo to poletje so se številni nogometni zvezdniki preselili v savdsko ligo za izjemno visoke plače.

Savdska Arabija je prvotno želela gostiti svetovno prvenstvo leta 2030. Država si je že zagotovila organizacijo klubskega svetovnega prvenstva v nogometu leta 2023 in azijskega prvenstva leta 2027. Tam bodo potekale tudi dirka formule 1, svetovno prvenstvo v boksu in lastna serija golfa ter zimske azijske igre leta 2029.

Fifa preklicala prepoved igranja ruskih reprezentanc U17

Fifa je danes odpravila prepoved nastopa ruskih mladinskih reprezentanc na svetovnih prvenstvih do 17 let. Kot je danes sporočila Fifa, zveza sledi odločitvi Evropske nogometne zveze Uefe.

Uefa je v torek prejšnji teden objavila, da bo ruskim ekipam do 17 let znova dovolila sodelovanje na turnirjih pod njenim okvirjem, vendar brez himne ali zastave oziroma državnih simbolov.

Prihajajoče svetovno prvenstvo nogometašev do 17 let pa bo potekalo brez ruske udeležbe. Za turnir, ki bo v Indoneziji od 10. novembra do 2. decembra, je že znanih 24 reprezentanc. Ruska selekcija bi se vseeno lahko uvrstila na naslednje svetovno prvenstvo U17 za nogometašice, ki bo od 16. oktobra do 3. novembra 2024 v Dominikanski republiki.

Rusija že več kot 19 mesecev vodi agresivno vojno proti sosednji Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Od takrat je bilo ruskim športnim zvezam prepovedano sodelovanje na številnih mednarodnih tekmovanjih. Podobno je s športniki iz nekdanje sovjetske republike Belorusije, ki je zaveznica Rusije.

Preberite še:

Euro 2024
Sportal Si želite v Nemčiji ogledati tekme na Euru 2024? Potem ...
Ne spreglejte