Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 11. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Takafumi Hori Al Hilal Urawa Red Diamonds Zlatan Ljubijankić

Petek, 24. 11. 2017, 17.30

6 let, 4 mesece

Zlatan Ljubijankić lahko na Japonskem spiše zgodovino

Nogometni spektakel leta v Aziji, tam bo tudi Slovenec

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Zlatan Ljubijankić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Medtem ko nogometna liga prvakov v Evropi ni še niti pri polovici, bodo v Aziji najboljšega dobili že v soboto. Na spektaklu v Saitami na Japonskem, ki ga bo spremljalo na milijone ljudi, bo sodeloval tudi Slovenec. Zlatan Ljubijankić lahko z japonskim Urawa Red Diamonds postane prvi slovenski nogometaš z naslovom azijskega prvaka.

Povratna tekma finala azijske lige prvakov v Saitami med japonskim Urawa Reds in Al Hilalom iz Savdske Arabije se bo začela soboto ob 11. uri po srednjeevropskem času. Prva se je končala z remijem 1:1.

Na štadionu v Saitami, ki je razprodan, se bo na vrhuncu nogometnega leta 2017 v Aziji zbralo 58 tisoč ljudi.

Še veliko več, na desetine milijonov, si bo azijski nogometni spektakel, na katerem bo prisotnih 350 novinarjev in fotografov z vsega sveta, ogledalo prek televizijskih zaslonov oziroma ga bodo spremljali prek drugih kanalov.

Že zdaj je jasno, da bo padel rekord. Leta 2013 si je finale med kitajskim Guangzhou Evergrandom in južnokorejskim FC Seoulom v dveh tekmah ogledalo 111 tisoč gledalcev.

Letos je bilo na prvi tekmi pred tednom v Riadu 59 tisoč gledalcev. Organizatorji tekme v Saitami so medtem sporočili, da je štadion, ki sprejme 58 tisoč navijačev, že razprodan.

Skupaj si bo letošnji finale tekmovanja, ki iz leta v leto pridobiva veljavo, ogledalo skoraj 120 tisoč ljudi.

Lahko postane prvi Slovenec, ki mu je uspelo kaj takega

Ljubijankić je v ligi prvakov zabil dva gola. | Foto: Getty Images Ljubijankić je v ligi prvakov zabil dva gola. Foto: Getty Images Skoraj natanko deset let po tem, ko so osvojili svoj prvi in do zdaj edini naslov azijskega prvaka, bodo nogometaši japonskega podprvaka Urawa Reds poskušali zmagati še drugič.

Nasproti bo v finalu stal prvak Savdske Arabije Al Hilal, ki je bil azijski prvak do zdaj dvakrat. V letih 1991 in 2000. Še trikrat je igral v finalu, nazadnje leta 2014.

Na poti do zadnje stopničke pred prestopom azijskega nogometnega raja je Japoncem pomagal tudi Zlatan Ljubijankić. Igral je na enajstih od 13 tekem v tem tekmovanju, tudi na prvi finalni v Savdski Arabiji, kjer je na igrišče prišel v drugem polčasu.

Na petih tekmah je bil v prvi postavi, skupaj je zbral 453 minut igre. Zabil je dva gola, enega v skupini in enega v četrtfinalu, dodal je še podajo. Nekdanji reprezentant, ki je na Japonskem že pet let, lahko postane prvi Slovenec z najbolj prestižno azijsko klubsko lovoriko.

Tekmovanje, polno zvezdnikov svetovnega kova

Oscar in Hulk sta izpadla v polfinalu. | Foto: Getty Images Oscar in Hulk sta izpadla v polfinalu. Foto: Getty Images Azijska liga prvakov je vse bolj odmevno tekmovanje, za to skrbijo številni nogometni zvezdniki, ki igrajo v njej. Kar nekaj je takšnih, ki še sploh niso v letih in bi lahko igrali v najmočnejših evropskih klubih, a jih je denar zvabil v Azijo. Brazilska reprezentanta, nekdanji član Chelseaja Oscar in nekdanji zvezdnik Zenita Hulk, sta v njej v tej sezoni nastopala v dresu šanghajskega SIPG.

Nekdanji član Real Madrida in francoski reprezentant Lassana Diarra je igral za Al Jaziro iz Združenih arabskih emiratov, Kolumbijec Jackson Martinez, za katerega je Atletico Madrid portu pred dvema letoma plačal kar 37 milijonov evrov, je član kitajskega GZ Evergranda, v Južni Koreji za JS Suning igra brazilski reprezentant in nekdanji član Chelseaja Ramires, njegov soigralec je še en Brazilec Alex Teixeira, ki je v Evropi navduševal v dresu Šahtar Donecka, in še bi lahko naštevali.

Na poti do finala je pomagal tudi nekdanji trener Olimpije

Takafumi Hori je pred uspehom kariere. | Foto: Getty Images Takafumi Hori je pred uspehom kariere. Foto: Getty Images Urawa Reds je na poti od finala pomagal še en znanec slovenskega nogometa.

Nekdanji trener Olimpije, Primorja in Domžal Mihajlo Petrović, a Srb je moral zaradi slabih rezultatov v prvenstvu, tam je Urawa dva kroga pred koncem šele na sedmem mestu, julija s klopi, ki jo je grel vse od leta 2012.

Nasledil ga je Takafuni Hori, nekdanji dolgoletni nogometaš Urada Reds. Petdesetletni Japonec je zdaj pred največjim uspehom v svoji trenerski karieri.

Z gostovanja v Riadu je prinesel ugoden rezultat. Da niso izgubili, se morajo Japonci zahvaliti predvsem vratarju Šusakuju Nišikavi, ki je blestel, in strelcu Rafaelu Silvi, ki je moral v drugem polčasu zaradi poškodbe z igrišča, a naj bi bil za povratno tekmo nared. Urawa Reds naj bi zagotovo računali na svojega najboljšega strelca v ligi prvakov, dosegel je osem golov.

Kako je bilo na prvi tekmi

Al Hilal : Urawa Reds 1:1 (1:1)

Prva tekma finala azijske lige prvakov, 18. november 2017. Sodnik: Adam Makhamed (ZAE). Štadion kralja Fahda v Rijadu (gledalcev 59.136).

Strelca: 0:1 Rafael Silva 7., 1:1 Khribin 37.

Al Hilal: Al Maiouf; Al Sharani, Jafhali (od 70. Fallatah), Hawsawi, Al Burayk; Milesi (od 79. Milesi), Otayf, Al Faraj; Carlos Eduardo (od 19. Al Abid), Al Dawsari; Khribin. Trener: Ramon Angel Diaz.
Urawa Reds: Nishikawa; Wndo, Abe, Makino, Ugajin; Rafael Silva (od 65. Ljubijankić), Nagasawa (od 77. Umesaki), Aoki, Kashiwagi, Muto; Koroki (od 87. Koroki). Trener: Takafumi Hori.

Rumeni kartoni: Milesi, Jahfali, Al Burayk, Al Abid, Khribin, Kanoo (vsi Al Hilal); Ugajin (Urawa Reds).

Video povzetek prve tekme:

Izjemen niz na domačem štadionu, ki ga želijo Japonci nadaljevati

Urawa računa tudi na nadaljevanje sijajnega niza na svojem štadionu. Vseh šest domačih tekem v tej sezoni je namreč dobila ob izjemni razliki v zadetkih 20:4.

Navijači Urawe nestrpno pričakujejo tekmo. | Foto: Getty Images Navijači Urawe nestrpno pričakujejo tekmo. Foto: Getty Images Da je favorit, priča tudi podatek, da bodo gostje močno oslabljeni. Strelec sedmih golov Brazilec Carlos Eduardo, verjetno najbolj cenjen nogometaš prvaka Savdske Arabije, ki je do zdaj dosegel sedem golov, se je na prvi tekmi poškodoval in tokrat zagotovo ne bo igral.

Al Ahli, ki je v Savdski Arabiji šele na začetku prvenstvene sezone (odigral je osem tekem), se bo tako zanašal predvsem na Sirijca Omarja Kharbina, z desetimi goli najboljšega strelca tekmovanja.

Trener s 14 naslovi državnega prvaka najuspešnejšega kluba v Savdski Arabiji, Argentinec Ramon Angel Diaz, lovi prvo lovoriko v Aziji, kamor je prišel pred letom dni.

Najuspešnejši klubi v azijski ligi prvakov:

3 naslovi – Pohang Steelers (Južna Koreja)
2 naslova – Al Hilal, Al Ittihad (oba Savdska Arabija), Seongnam FC, Jeonbuk Hyundai Motors, Suwon Samsung Bluewings (vsi Južna Koreja), Esteghlal /(Iran), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Thai Farmers Bank (Tajska), Al-Sadd (Katar), Guangzhou Evergrande (Kitajska)
1 naslov – Jubilo Iwata, JEF United Chiba, Tokyo Verdy, Urawa Red Diamonds, Gamba Osaka (vsi Japonska), Busan IPark, Ulsan Hyundai (oba Južna Koreja), Al-Ain (ZAE), Hapoel Tel Aviv (Izrael), Liaoning Whowin (Kitajska), PAS Tehran (Iran), Western Sydney (Avstralija).

Zlatan Ljubijankić: Doma bomo naredili vse za zmago

"Na prvi tekmi smo dobili rezultat, po katerega smo prišli. Zdaj imamo res lepo priložnost, da pridemo do velikega uspeha. Na prvi tekmi smo imeli tudi nekaj sreče, a to je nogomet. Mislim, da smo si zaslužili tak rezultat, ki ga moramo zdaj izkoristiti," je o prvi tekmi povedal 33-letni Ljubijankić, ki bo pri Urawi Reds tudi povratno tekmo finala najverjetneje začel na klopi.

Ljubljančan upa in verjame, da se bo ob koncu tekme veselil. | Foto: Getty Images Ljubljančan upa in verjame, da se bo ob koncu tekme veselil. Foto: Getty Images

"To bo drugačna tekma. Zdaj igramo doma, kjer igramo veliko bolje. Sploh v tej sezoni. Do zdaj smo vse domače tekme dobili. Upam, da bomo tudi to. Igramo doma, pred polnim štadionom. Želimo si zmagati in naredili bomo vse, da nam to uspe," je povedal nekdanji reprezentant (48 nastopov, šest golov), ki je za Urawo do zdaj v 114 nastopih zabil 23 golov.

Če bo po zadnjem sodnikovem žvižgu v Saitami skupaj s soigralci zmagovalec, se bo velikega uspeha veselil tudi v družbi prijateljev iz Ljubljane, ki ga bodo spremljali s tribun. Se bo nekdanjemu napadalcu Domžal uspelo vpisati v zgodovino slovenskega nogometa?

Pot do finala:

Urawa Reds:

-Skupinski del:
Western Sydney : Urawa Reds 0:4
Koroki 56., Lee 58., Makino 68., Rafael Silva 86.

Urawa Reds : Seoul 5:2
Muto 9., Lee 11., Sekine 15., Ugajin 21., Komai 45.; Chu-Young 14., Damjanović 90.

Šanghaj SIPG : Urawa Reds 3:2
Shi Ke 10., Elkeson 45., Hulk 52.; Rafael Silva 73./11m, Endo 84.; R.K.: Koroki 90./Urawa

Urawa Reds : Šanghaj SIPG 1:0
Rafael Silwa 44.

Urawa Reds : Western Sydney 6:1
Skine 14., Ljubijankić 18., Lee 43., Rafael Silva 71., 79., Koroki 90.; Kasukami 66.

Seoul : Urawa Reds 1:0
Seung-Won 38.

-Osmina finala:
Jeju United : Urawa Reds 2:0
Toscano 7., Sung-Wook 90.

Urawa Reds : Jeju United 3:0*
Koroki 18., Lee 33., Moriwaki 114.; R.K.: Yong-Hyung 81., Dong-Gyu 120., Han-Jin 120./vsi Jeju

*-po podaljških

-Četrtfinale:
Kawasaki Frontale : Urawa Reds 3:1
Kobayashi 32., 85., Elsinho 50.; Muto 76.

Urawa Reds : Kawasaki Frontale 4:1
Koroki 35., Ljubijankić 70., Rafael Silva 84., Tagaki 85.; R.K.: Kurumaya 38./Kawasaki

-Polfinale:
Šanghaj SIPG : Urawa Reds 1:1
Hulk 15.; Kashiwagi 28.

Urawa Reds : Šanghaj SIPG 1:0
Rafael Silva 11.

Al Hilal:

-Skupinski del:
Persepolis : Al Hilal 1:1
Mosalman 68.; Carlos Eduardo 82.

Al Hilal : Al Rayyan 2:1
Carlos Eduardo 3., Al Shalhoub 90./11m; Tabata 79.

Al Wahda : Persepolis : Al Hilal 2:2
Tagliabue 45., Dzsudzsak 54.; Al Abid 5., Khribin 69.; R.K.: Al Abid 62./Al Hilal

Al Hilal : Al Wahda 1:0
Carlos Eduardo 24./11m

Al Hilal : Persepolis 0:0

Al Rayyan : Al Hilal 3:4
Soria 55., Tabata 59., Garcia 82.; Milesi 49., 73., Khribin 66., 84.

-Osmina finala:
Al Ahli : Shabab Al Ahli Dubai 1:1
Asiri 38.; Esmail 20.

Shabab Al Ahli Dubai : Al Ahli 1:3
Gyan 90./11m; Al JAssim 18., Al Mogahwi 24., Abdulameer 72./11m; R.K.: Diop 58./Shabab

-Četrtfinale:
Al Ain : Al Hilal 0:0

Al Hilal : Al Ain 3:0
Carlos Eduardo 42., 45., 74.

-Polfinale:
Al Hilal : Persepolis 4:0
Khribin 31., 54., 89., Al Shahrani 40.; R.K.: Otayf 49./Al Hilal

Persepolis : Al Hilal 2:2
Mensha 16., 61.; Khribin 30./11m, 76.

Ne spreglejte