Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
26. 5. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Fernando Torres Atletico Madrid nogomet

Četrtek, 26. 5. 2016, 17.00

6 let, 8 mesecev

ZGODBA O FERNANDU TORRESU

Njegovi dresi so goreli kot bakle, on pa je pozabil, kako se igra nogomet (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Fernando Torres, eden najboljših napadalcev na svetu, bo v soboto v finalu lige prvakov v Milanu lovil svoj drugi naslov klubskega prvaka v Evropi. S tem se lahko pohvali le malokdo, je pa res, da je bilo 32-letnemu Špancu v karieri vse prej kot lahko.

Fernando Jose Torres Sanz se je rodil leta 1984 v Fuenlabradi, ki je nekaj več kot 20 kilometrov oddaljena od španske prestolnice. Kmalu se je vedelo, da bo nogomet tisti šport, ki mu bo zaznamoval prihodnost. Pri petih letih je začel obiskovati trening lokalnega kluba in zanimivo je, da je El Nino najprej igral na položaju vratarja. Kako tudi ne, saj je tam igral tudi njegov brat Israel. Vseeno se Torres med vratnicama ni dolgo zadržal in odšel v napad, kjer je bil s svojo hitrostjo že takrat nerešljiva uganka za nasprotnike.

Torresov neizmerni talent je prišel do izraza tri leta pozneje, ko je v dresu Raya, kamor je prišel kot desetletni fantiča iz lokalne ekipe Mario's Holland, zabil kar 55 zadetkov in si prislužil prestop v Atletico. Tam se je začela tista njegova prava nogometna zgodba.

Začel v drugi ligi

Talentirani Španec je svoj pohod med najboljše na svetu nadaljeval tudi pri Colchonerosih. Najprej je seveda blestel v mlajših selekcijah, leta 1999 pa pri 15 letih za nagrado podpisal prvo profesionalno pogodbo. S člansko ekipo je debitiral maja leta 2001 - takrat je Atletico igral še v drugi španski ligi - proti ekipi Leganes, teden pozneje pa se veselil še prvega zadetka. Zabil ga je Albaceteju.

Pri 19 letih postal kapetan Atletica

Madridčani so med špansko elito napredovali leta 2002. Torres je v svoji prvi sezoni na 29 tekmah dosegel 13 zadetkov, Atletico pa je zasedel 11. mesto. Že pri 19 letih je postal kapetan in nepogrešljiv član madridske ekipe, za katero so se začeli zanimati angleški velikani. Po prevzemu Chelseaja je ruski mogotec Roman Abramovič za golobradega napadalca ponujal celo bogastvo, a vodstvo kluba je ponudbo zavrnilo. Londončani so poskušali srečo tudi dve leti pozneje, a je takratni predsednik Atletica Enrique Cerezo ostal neomajen.

Pri Liverpoolu je igral v življenjski formi ter bil strah in trepet vseh branilcev v premier league. | Foto: Pri Liverpoolu je igral v življenjski formi ter bil strah in trepet vseh branilcev v premier league.

Liverpool premagal Chelsea

Po svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2006 in končani sezoni 2006/07 je Aletico le popustil in Španec je prestopil v najmočnejšo ligo na svetu. Torresa v svoje lovke ni ujel Chelsea, ampak Liverpool - takrat ga je vodil Rafa Benitez -, ki je zanj odštel takrat neverjetnih 38 milijonov evrov, a investicija se mu je obrestovala do zadnjega centa.

Blestel, a ni dobil tistega, kar je iskal

Torres je že v prvi sezoni na Anfieldu na 46 tekmah dosegel 33 zadetkov in takoj postal ljubljenec tamkajšnjega občinstva. To je bila neverjetna krstna sezona, ki je Španec v rdečem dresu ni več ponovil. Vseeno je bil španski napadalec oboževan na vsakem koraku in lahko rečemo, da je bil eden najboljših napadalcev, ki so kadarkoli nosili dres Liverpoola. Navijači niso niti pomislili na to, da bi se lahko to sožitje kdaj končalo, a ko po štirih sezonah truda in doseganja zadetkov Liverpool ni osvojil nobene lovorike, je Španec ušel k rivalu. El Nino je po 142 odigranih tekmah in 81 doseženih zadetkih Liverpoolu v slovo pomahal januarja leta 2011 v zimskem prestopnem roku.

Kako so Liverpoolovi navijači sprejeli slovo Torresa:

 

V tretje gre rado

Torres je za kar 58 milijonov evrov prestopil v Chelsea. Abramoviču je tako v tretjem poskus le uspelo privabiti odličnega Španca. Liverpoolovi navijači so vse skupaj sprejeli z veliko jeze in prestop označili za veleizdajo. Dresi, ki so jih navijači pred tem ponosno nosili, so na vsakem koraku goreli kot bakle in njihov nekdanji ljubljenec številka ena je čez noč postal največji sovražnik. Te poteze mu še danes niso oprostili in mu je najbrž ne bodo nikoli.

Chelsea je za Španca v zimskem prestopnem roku odšel kar 58 milijonov evrov, kar je še zdaj eden najdražjih nakupov na Otoku. | Foto: Chelsea je za Španca v zimskem prestopnem roku odšel kar 58 milijonov evrov, kar je še zdaj eden najdražjih nakupov na Otoku.

Dobili so vsaj malce zadoščenja

Na videz sanjski prestop Torresa se je v Londonu hitro prelevil v nočno moro. Španec je za modre debitiral ravno proti Liverpoolu, ki je takrat Chelsea premagal z 1:0, s Torresom pa nisi bili nič kaj nežni nekdanji soigralci. Španec je do konca sezone 2010/11 v dresu Chelseaja na 18 nastopih dosegel le en zadetek. 

Kako boleč je bil Torresov debi pri Chelseaju?

 

Kalvarija se je končala z evropskim naslovom

Kalvarija se je nadaljevala tudi v naslednji sezoni, ko je na 49 tekmah dosegel skromnih 11 zadetkov. Enega tudi v polfinalu lige prvakov, ko je Barcelona na povratni tekmi na Camp Nouu vodila že z 2:0, a je Torres v sodnikovem podaljšku proti Kataloncem zadel za izenačenje na 2:2 in Londončanom priboril napredovanje v finale. Kljub temu tam proti Bayernu ni začel tekme, prednost pred njim je dobil Didier Drogba, Španec pa je v igro vstopil šele v 84. minuti. Chelsea je na koncu po enajstmetrovkah premagal Bavarce in prvič osvojil ligo prvakov.

Po ligi prvakov osvojil še ligo Europa

V svoji tretji sezoni pri modrih je vendarle pokazal, da še ni za v staro šaro. Za Chelsea je v sezoni 2012/13 odigral kar 64 tekem in dosegel 22 zadetkov. Zanimivo, da jih je v angleškem prvenstvu dosegel le osem, je pa blestel v evropskih tekmovanjih. Londončani so hitro izpadli iz lige prvakov, so pa prišli do konca v ligi Europa. V finalu v Amsterdamu proti Benfici je bil eden izmed junakov zmagoslavja tudi Torres, ki je Chelsea popeljal v vodstvo. Po izenačujočem zadetku Portugalcev je novo lovoriko modrih v sodnikovem podaljšku zagotovil Branislav Ivanović.

Nekaj akcij, ki kažejo, da se Torres v Londonu ni počutil najbolje:

Pod Mourinhom se ni znašel

Ko se je Jose Mourinho v sezoni 2013/14 iz Reala vrnil v London, Torres ni več dobil veliko priložnosti. V pripravah na to sezono so modri gostovali tudi v Stožicah pri Olimpiji. Dodobra napolnjen štadion je videl tudi eno izmed neslavnih akcij Torresa, ki je zgrešil prazna vrata, s čimer je poskrbel za smeh, ki se ga nekateri še danes živo spominjajo. Ta akcija je bila na koncu tudi ogledalo njegove nove neuspešne sezone, po kateri ni bilo več vrnitve.

Zakaj so se mu krohotale vse Stožice?

V naslednji sezoni ga je Mourinho posodil v AC Milan, kjer je zbral deset nastopov in dosegel en zadetek, januarja so ga Rossoneri odkupili od Chelseaja in ga čez dva dni poslali na posojo v Madrid, kjer je še danes.

Vrnitev v Madrid

Kar velja v življenju, velja tudi v nogometu. Če kam, se lahko v najtežjih trenutkih v življenju vedno vrneš domov k družini. Atletico nikoli ni zaprl vrat Torresu, za nameček pa je vanj verjel tudi trener Diego Simeone. Obljubil je, da bo poskušal obuditi starega Torresa ter njegov morilski instinkt, ki ga je krasil pri Atleticu in tudi Liverpoolu.

Torres sicer ni prvi napadalec ekipe, vseeno pa igra dovolj in je vedno na voljo, ko ga argentinski trener pokliče. V sezoni in pol je na 69 nastopih za Atletico dosegel 18 zadetkov. Z Madridčani bo v soboto lovil tudi naslov v ligi prvakov, ki bi bil že njegov drugi. Le malokdo se lahko pohvali s tem, da je dvakrat nastopil v finalu tega elitnega tekmovanja. Zanimivo je, da bo nastopil ravno na štadionu svojih delodajalcev. Torres je namreč še vedno last AC Milana. 

Vrnitev k Atleticu ga je spet postavila na nogometni zemljevid. Torres je v sezoni in pol pri Atleticu na 69 tekmah dosegel 18 zadetkov. | Foto: Vrnitev k Atleticu ga je spet postavila na nogometni zemljevid. Torres je v sezoni in pol pri Atleticu na 69 tekmah dosegel 18 zadetkov.

Doma spet srečen

"Nič se ne more primerjati z veseljem, ki bi ga občutil ob sobotni zmagi Atletica nad Realom. Res je, da sem ligo prvakov osvojil že s Chelseajem, a takrat nisem bil v dobrem položaju. Bil sem izgubljen, menim, da z mano niso ravnali tako, kot bi morali. A nočem govoriti o tem, zdaj sem spet doma, počutim se ljubljenega in zaželenega," je pred finalom povedal Torres in še enkrat potrdil, da mu tiste lovorike pri Londončanih niso prinesle ravno veliko veselja in zadovoljstva.

Svetovni in dvakrat evropski prvak

Fernando Torres je bil med letoma 2003 in 2014 nepogrešljiv član španske reprezentance, s katero je osvojil en naslov svetovnega (2010) in kar dva evropskega prvaka (2008, 2012). Za Španijo je odigral 110 tekem in dosegel 38 zadetkov, kar ga uvršča na tretje mesto najboljših španskih strelcev vseh časov. V Franciji ga ne bomo gledali, saj ga Vicente del Bosque ni uvrstil na širši seznam španske reprezentance.

Ne spreglejte