Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
5. 9. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Petek, 5. 9. 2014, 14.26

8 let

Nenavadno. Zakaj igra Slovenija ravno v ponedeljek?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kvalifikacijski ciklus za EP 2016 prinaša veliko novosti. Eura se bo udeležilo kar 24 udeleženk, dvoboji pa bodo včasih potekali skoraj ves teden. Slovenijo čaka uvodna tekma v ponedeljek. Zakaj?

"V ponedeljek? Kako pa to? Zakaj se bodo kvalifikacijske tekme igrale ravno v ponedeljek?" se v teh dneh sprašujejo slovenski ljubitelji nogometa, ki nestrpno čakajo na začetek novega kvalifikacijskega ciklusa. Vse skupaj je zakuhala Evropska nogometna zveza (Uefa), ki je vpeljala skrbno načrtovan projekt Teden nogometa. Vsebuje nekatere bistvene novosti, velike spremembe je doživel predvsem tekmovalni koledar. Teden nogometa se bo prvič predstavil ravno v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2016, reprezentance pa bodo igrale tudi ob tistih dnevih, ko navijači niti niso vajeni obiskovati srečanj ali pa biti prikovani ob televizijske ekrane. Slovenija bo tako led prebila v ponedeljek, ko bo gostovala v Talinu, kvalifikacijski ciklus pa se bo uradno začel v nedeljo. Katančeva četa bo novim izzivom naproti krenila ravno na dan, ki je bil v preteklosti namenjen počitku oziroma pripravam.

Večeri bodo spominjali na tiste iz lige prvakov

Za razliko od prejšnjih kvalifikacij za evropsko ali pa svetovno prvenstvo bodo tokrat dvoboji vsakega igralnega kroga razvlečeni na več dni. Tako se ne bo več dogajalo, da bi bilo na dan odigranih tudi po 25 kvalifikacijskih tekem. Ljubitelji nogometa si v omenjenih primerih niso mogli sproščeno ogledati vseh vrhuncev, ki jih je nudil zgoščen spored.

Zdaj bo drugače, saj bodo večeri spominjali na tiste, ki jih nudi priljubljena liga prvakov. Zabava bo potekala tri dni zapored ali pa skoraj ves teden, kar verjetno ne bo razveselilo pripadnic nežnejšega spola, saj bodo njihovi srčni izbranci izpostavljeni obilici nogometnih užitkov.

Vsak dan bo odigranih največ devet kvalifikacijskih srečanj, vsaj dan bodo dejavne le reprezentance v treh skupinah. Septembra bodo tako na sporedu le tekme prvega kroga, razpored srečanj pa bo trajal tri dni zapored, od nedelje do torka. Ko bosta v sklopu tedna nogometa odigrana dva kroga zapored, kar bo slovenska reprezentanca prvič na lastni koži izkusila že oktobra (9. oktobra bo gostila Švico, 12. pa gostovala v Litvi), pa bo festival kvalifikacijskih obračunov neprekinjeno trajal kar šest dni, od četrtka do torka.

Selektorji bodo naleteli na novo past, saj bo premor med obema tekmama znašal le dva dneva, kar je manj, kot so bili vajeni v prejšnjih kvalifikacijskih ciklusih, ko so v istem tednu odigrali dve tekmi, bodo pa bolj veseli klubski trenerji, saj se bodo nogometaši po reprezentančnih akcijah lahko v klubsko jato vrnili že v sredo.

Na prvenstvu bo nastopilo kar 24 udeleženk

Kvalifikacijski ciklus za EP 2016 tako predstavlja praznik nogometa, saj bo vsak dan odigrano ravno toliko tekem, da si bodo lahko ljubitelji najbolj pomembne postranske reči na svetu v večernemu terminu (v ponedeljek, torek, sredo in četrtek se bodo srečanja večinoma začela ob 20.45) lahko izbrali svojega favorita in ne bodo več podoživljali trenutkov, ko je ob istem času vzporedno potekalo pet ali več poslastic. V soboto in nedeljo bosta udarna dva termina. Nekatera srečanja se bodo začela ob 18. uri, v tem terminu bo recimo 15. novembra Slovenija gostovala na znamenitem Wembleyju v Londonu, ostala pa zvečer.

Ker bo na EP 2016 nastopilo 24 reprezentanc, si lahko Slovenija neposredno udeležbo na Euru zagotovi že z drugim mestom v skupini, ki je v prejšnjih ciklusih povečini vodilo le v dodatne kvalifikacije. V play-offu bo nastopilo osem tretjeuvrščenih ekip, tako da se lahko glavna nagrada osvoji tudi v primeru tretjega mesta v skupini. Slovenija se je znašla v druščini Anglije, Švice, Estonije, Litve in San Marina ter je na papirju prva kandidatka za tretje mesto. Ne gre pa prezreti tudi podatka, da si bo neposredno pot na zaključni turnir v Franciji zagotovila tudi najboljše tretjeuvrščena zasedba. Tudi tu se skriva dodaten motiv.

Ne spreglejte