Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
22.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 22.56

8 let

Nemci pričakovano v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemčija je v četrtfinalu EP v Ukrajini in na Poljskem v Gdansku premagala Grčijo s 4:2. Nemčija se bo v polfinalu merila z boljšo iz dvoboja med Anglijo in Italijo.

Tako kot v prvem četrtfinalu, v katerem je zmagala Portugalska, je tudi danes v polfinale napredovala favorizirana ekipa. Nemci so bili pričakovano precej boljši tekmec, čeprav so dolgo napadali s slepimi naboji. Toda predvsem v drugem polčasu so konkretizirali svoje "strelivo" in hitro razblinili vse dvome o zmagovalcu. Znova pa so se izkazali tudi slovenski sodniki, ki niso napravili praktično nobene omembe vredne napake.

Nemški selektor Joachim Löw je kar presenetil z začetno postavo, saj je opravil kar nekaj menjav v primerjavi s prejšnjo tekmo. Na klopi so tako obsedeli Mario Gomez, Lukas Podolski in Thomas Müller, namesto njih so tekmo začeli Miroslav Klose, Marco Reus in Andre Schurrle. Portugalski strateg na klopi Grčije Fernando Santos je namesto kaznovanega Giorgosa Karagunisa v začetno postavo uvrstil Grigorisa Makosa.

Nemci so odločno začeli tekmo, si kmalu priigrali nekaj obetavnih akcij, dosegli so celo zadetek, ki pa ga je Damir Skomina upravičeno razveljavil zaradi prepovedanega položaja Bastiana Schweinsteigerja. V 11. minuti je Reus prišel do strela iz ugodnega položaja, vendar je praktično neoviran z dobrih desetih metrov žogo poslal mimo grških vrat. V 23. in 24. minuti so imeli Nemci znova tri priložnosti za vodstvo (dve Reus), a predvsem Mesut Özil je v 23. minuti zapravil izjemno, ko se je po strelu iz bližine izkazal Mihalis Sifakis.

Tudi v naslednjih minutah so Nemci diktirali ritem, bili konkretnejši, a pri zaključnih strelih jim je zmanjkalo zbranosti. V 39. minuti pa so Nemci končno našli pot skozi sicer precej luknjast grški "avtobus", natančneje, našel jo je branilec Philipp Lahm, ki je natančno meril z 20 metrov. Tik pred koncem polčasa je s podobnega položaja kot Lahm poskusil še Schürrle, a le za las zgrešil.

Grki, ki so imeli v prvem polčasu le 19 odstotkov časa žogo v svoji posesti, so med polčasoma opravili menjavi za malce "pogumnejše" prehode na tekmečevo polovico. V 55. minuti so tudi dejansko izpeljali hiter protinapad, ko je po desni potegnil Dimitrios Salpingidis, nato podal pred gol, kjer je bil ob Jeromu Boatengu spretnejši Georgios Samaras in iz bližine izid izenačil.

A Grki so se že šest minut pozneje spet znašli v povsem zasluženem zaostanku, ko je z desne strani podal Boateng, Sami Khedira pa je z volejem žogo poslal pod prečko grškega gola za vodstvo 2:1. Grška zgodba na Euru 2012 se je praktično končala v 68. minuti, ko je Klose s strelom z glavo v mrežo pospravil žogo po podaji z desne strani. Reus je dobro igro kronal v 74. minuti, ko je z volejem v mrežo pospravil odbito žogo po Klosejevem strelu in povišal že na 4:1. Grki so za kozmetični popravek končnega izida poskrbeli v 89. minuti, ko je z bele točke - Boateng je v svojem kazenskem prostoru igral z roko - zadel Salpingidis.

Ne spreglejte