Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
8.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

FIFA pranje denarja afera

Petek, 16. 6. 2017, 8.08

6 let, 6 mesecev

Jorge Luis Arzuaga

Nekdanji bankir Fife priznal krivdo za pranje denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Fifa

Bankir Jorge Luis Arzuaga, ki je bil zaposlen pri dveh švicarskih bankah, je na sodišču v New Yorku v okviru preiskave ameriških oblasti o korupciji v nogometu priznal, da je sodeloval pri pranju denarja in pomagal plačevati podkupnine številnim nogometnim delavcem. Nekdanjemu drugemu možu Fife Juliu Grondoni je pomagal do 25 milijonov dolarjev.

Bankir Jorge Luis Arzuaga je sodišču pojasnil, kako je pomagal "podeliti" 25 milijonov dolarjev podkupnine nekdanjemu predsedniku argentinske nogometne zveze in podpredsedniku Mednarodne nogometne zveze Fife, Juliu Grondoni.

Šestinpetdesetletni Argentinec bo v povezavi s svojim pričanjem ameriškim oblastem na zveznem sodišču v New Yorku predal tudi malo več kot milijon dolarjev.

Nov korak naprej v preiskavi

Po pričanju je Arzuaga tudi tako uredil bilanco sredstev, ki so ostala na računu nekdaj drugega najmočnejšega moža v nogometu Grondone, da so jih po njegovi smrti leta 2014 prejeli njegovi nasledniki na čelu argentinske nogometne zveze.

Preiskavo o korupciji na najvišji ravni nogometa vodijo ameriške oblasti, državno tožilstvo, ministrstvo za pravosodje, zvezni urad za preiskave FBI in davčna služba IRS, sodelujejo pa tudi Interpol ter številne švicarske oblasti.

Nekdanji drugi mož Fife Julio Grondona je pridobil 25 milijonov dolarjev. | Foto: Shutterstock Nekdanji drugi mož Fife Julio Grondona je pridobil 25 milijonov dolarjev. Foto: Shutterstock

"Današnje priznanje krivde je nov korak naprej v preiskavi korupcije znotraj Fife, gremo le po poti denarja in odkrivamo nezakonitosti po vsem svetu," je dejal Richard Weber iz IRS.

Pri Fifi za zdaj Arzuagovega priznanja krivde še niso komentirali. Predsednik Fife Gianni Infantino po nizu škandalov v povezavi s Fifo skuša vrniti ugled svetovnemu nogometu.

Ne spreglejte