Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
29. 8. 2014,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Samir Handanović Damjan Bohar Andraž Kirm Bojan Jokić Dominic Maroh

Petek, 29. 8. 2014, 13.10

8 let

Nedotakljiv je samo Samir Handanović

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Nogometaši, ki sem jih izbral, so najboljši v Sloveniji," je ob razkritju imen 23 igralcev, s katerimi bo krenil v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2014, povedal selektor Slovenije Srečko Katanec.

"Kapo dol Mariboru," so bile prve besede, ki jih je izrekel, iste so iz njegovih ust prišle že pred več kot desetletjem in so v tem času ponarodele. "Zaslužijo si vse spoštovanje. Uspeh Mariborčanov je fenomenalen. Ne bom se pritoževal, če se bo zgodilo tako, kot se je leta 2000. Ko se je Maribor uvrstil v ligo prvakov, reprezentanca pa na evropsko prvenstvo," se je uspeha iz prvega obdobja, ko je bil selektor Slovenije, spomnil Srečko Katanec.

Potem je preskočil na temo, zaradi katere smo se zbrali. Seznama nogometašev, na katere bo računal za prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ta bo v ponedeljek, 8. septembra, za gostovanje v Estoniji.

V reprezentanco se vrača Dominic Maroh, nemški branilec slovenskih korenin, ki naj bi se od izbrane vrste pred časom že poslovil, a si je očitno premisli. Na seznamu so se znašli tudi trije Mariborčani, Aleš Mertelj, ta je že nekaj časa stalen gost selektorjevih seznamov, Mitja Viler, pred časom je že bil zraven, a priložnosti za igro ni bilo, in debitant Damjan Bohar.

"Zraven so zato, ker si zaslužijo. Maribor sem gledal na vseh tekmah. Bohar igra odlično in je dal tudi nekaj pomembnih golov. Viler igra najboljši nogomet do zdaj, zelo dober je predvsem v ofenzivi. Mertelj je tako ali tako že nekaj časa zraven," je pojasnil Katanec.

Ko gredo otroci v šolo, naj bodo zdravi in motivirani

Brez selektorjevega vpoklica sta pričakovano ostala standardna reprezentanta Bojan Jokić, ki je poškodovan, in Andraž Kirm, ta si še vedno ni našel novega kluba.

Veliko manj pričakovano je, da v reprezentanci tokrat ni Romana Bezjaka. Napadalca Ludogorca, ki igra redno in se je z Bolgari uvrstil v ligo prvakov. Marsikdo je pričakoval, da se bo na seznamu znašel tudi vezist Željko Filipović, morda celo najboljši posameznik Maribora na začetku sezone. "O teh, ki jih ni zraven, ne bi govoril. Jasno je le, da nisem odpisal nikogar. Igralci, ki so na tem seznamu, so trenutno najboljši v Sloveniji. Kaj bo čez mesec ali dva, ni pomembno. Pomembno je le to, da nogometaši na ponedeljkov zbor, na dan, ko bodo otroci prvič šli v šolo, pridejo zdravi in maksimalno motivirani. V prejšnjih kvalifikacijah je občasno morda manjkalo pravega žara. Upam, da bo tokrat drugače," si je zaželel selektor.

Selektor je hitro popravil napako

"Na srečo bomo imeli na voljo sedem dni treningov, v katerih se bom lahko dodobra prepričal o stanju reprezentantov. Že po dveh, treh treningih bom videl, kje smo. Želim si, da nogometaši tekmujejo za mesta v ekipi. Če kdo misli, da ima zagotovljeno mesto in je nepogrešljiv, se pošteno moti. Vsi začenjajo z ničle," je opozoril Katanec, a po vprašanju enega izmed novinarjev, ali to pomeni, da se bosta Samir Handanović in Jan Oblak bojevala za mesto med vratnicama, malce spremenil svoje mnenje.

"A ne, to pa ne. Zmotil sem se, za napako se opravičujem. Samir Handanović je številka ena in nedotakljiv. To bom razjasnil kar zdaj in ne bom dopustil kakršnihkoli špekulacij in možnosti za različne interpretacije," je odločno odgovoril selektor.

Želi si, da bi končno začel z zmago

Za konec je nekaj besed namenil tekmi v Estoniji. "Ne pričakujte, da nam bo lahko. Estonija je v preteklih kvalifikacijah igrala zelo dobro. To je reprezentanca, ki nasprotniku ne pušča prav veliko prostora za igro. Ne smemo pozabiti niti tega, da smo se v zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Estoncem opekli. Doma smo izgubili, v gosteh pa zmagali z 1:0, potem ko so si Estonci zabili avtogol. Če ne bomo igrali stoodstotno, bomo imeli težave. O tem bodite prepričani," je še dejal.

"Predvsem pa si želim, da bi tudi jaz končno dočakal uspešen začetek kvalifikacij in zmagal," si je za konec zaželel Katanec in ciljal na izkušnje iz preteklosti. Ko je s Slovenijo leta 1998 štartal v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2000, je remiziral v Grčiji. Na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo dve leti pozneje je remiziral proti Ferskim otokom. Obakrat z 2:2.

Vsi skupaj si želimo, da bi bilo tokrat drugače. Da bi osvojil tri točke, a tudi če jih ne bi, pa bi se potem vseeno uvrstil na veliko tekmovanje, takrat se v obeh primerih je, se seveda ne bi pritoževali.

Ne spreglejte